Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Pet vprašanj, ki si jih moramo zastaviti pred korenito spremembo pričeske

GIRL HAIR

Mirage_Studio - Shutterstock

Adriana Bello - objavljeno 02/01/18

Novo leto, nov začetek. Morda razmišljate tudi o koreniti spremembi svoje pričeske

Pravijo, da lasje zrastejo in barva zbledi, toda priznajmo si: večina ljudi, ki doživijo neprijetno izkušnjo v frizerskem salonu, najprej pomisli na vse kaj drugega. Očitajo si, da jih vedno kaj doleti, ko želijo poskusiti nekaj novega.

V resnici je zunanja sprememba včasih potrebna, lahko je celo osvežujoča. Toda preden sedemo na frizerski stol, si moramo zastaviti nekaj vprašanj, da se bomo izognili morebitnim razočaranjem in se prepričali, da je zdaj resnično pravi čas za novo pričesko.

1. Zakaj to počnem?

Številne ženske spremenijo pričesko po končani zvezi ali ločitvi, ko dobijo novo službo ali začenjajo novo obdobje v življenju. Toda: si tega resnično želite ali zgolj sledite družbenim smernicam?

Nova pričeska naj bo namenjena predvsem vam. Ne poskušajte narediti vtisa na nekoga drugega ali posnemati manekenke, ki ste jo videle v reviji. Ne prenaglite se, raje se prepričajte, ali bo nova pričeska pristajala vašemu obrazu, osebnosti in življenjskemu slogu.

2. Ali bom to pričesko lahko vzdrževala? Koliko časa ji lahko namenim?

Ne gre za to, da bi sami vzeli škarje v roke, toda nekatere pričeske zahtevajo precej vzdrževanja ali pa vzamejo veliko časa, preden jih uredimo, da so (upajmo!) vsaj približno podobne tisti, ki nam jo je naredil frizer.

Dobro premislite: ali res lahko toliko časa posvetite svojim lasem? Ali ste se zjutraj pripravljeni odreči nekaj minutam spanja? Kako vešči ste s sušilcem in likalnikom za lase?

HAIR CUT
Milanmarkovic78 - Shutterstock

3. Ali zaupam frizerju?

Frizer, ki mu zaupamo in za katerega vemo, da nam bo pomagal izbrati pričesko, ki nam bo resnično pristajala, je zelo dragocen. Stalni frizer dobro pozna naše lase, naše želje, našo podobo, celo našo življenjsko zgodbo.

Če nimate te sreče, poiščite frizerja, s katerim se boste hitro ujeli, ali pa nekoga, ki vam bo dal občutek, da ve, o čem govori, in ki razume vaše potrebe.

4. Kdaj sem se zaradi pričeske počutila res čudovito?

Morda se sliši nenavadno, toda včasih nam preteklost namiguje, kakšno pričesko potrebujemo: takšno, kakršno si s hrepenenjem ogledujemo na starih fotografijah (ki jih seveda lahko pokažemo frizerju).

Vprašajte se tudi, kaj vam pri svojih laseh ni všeč. Še posebej, če boste obiskali novega frizerja, je zelo pomembno, da mu poveste vse, kar vas pri svojih laseh moti. Lahko vam bo namreč pomagal rešiti težavo: ali z novo pričesko ali s posebno nego las. Ali so vaši lasje uničeni? Vam ni všeč njihova tekstura? Vam primanjkuje volumna?

WOMAN HAIRSTYLE
Basyn - Shutterstock

5. Kaj me čaka v prihodnjih tednih?

Ali je pametno, da korenito spremenite pričesko nekaj dni pred večjim dogodkom (sploh če bodo tam tudi fotografi)? Tega ne priporočamo!

Enako velja za barvanje pred odhodom v terme ali na morje (čeprav zadnje verjetno še ne bo tako hitro na vrsti). Tako voda v bazenih kot poletno sonce lasem ne deneta dobro.

Pomembno je, da spremembo na laseh naredite ob pravem času, ne le na čustveni ravni, ampak upoštevajoč tudi zunanje dejavnike ter možnost, da nova pričeska ne bo videti najbolje in ne bo izpolnila vaših pričakovanj.

____________________________________________________

Če imate zelo dolge lase in ste pripravljeni na res veliko spremembo, pa ne pozabite, da lahko lase podarite. Na primer za lasulje, ki jih potrebujejo bolniki z rakom. V tujini je to sicer veliko bolj urejeno kot v Sloveniji. Ko pobrskamo po spletu, zadetkov skoraj ni. Morda je še najbolje, da se o tem pozanimate kar pri svojem frizerju ali neposredno pri znancu, ki bi lase potreboval. Več pa lahko izveste tudi na spletni strani Lasuljarstvo in Viktorija.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.