Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Oglejte si dokumentarni film papeža Frančiška Sporočilo materi Zemlji

The Letter: The Message To Our Earth

Youtube Originals | Youtube

Lucija Čakš - objavljeno 18/11/22

Prvi dokumentarni film s papežem, ki je brezplačno dostopen na spletu

Od začetka oktobra je na Youtubu brezplačno dostopen naravovarstveni dokumentarni film z naslovom Pismo: Sporočilo materi Zemlji (The Letter: The Message To Our Earth), v katerem nastopa tudi papež Frančišek. S premiero so obeležili dan, ko je Vatikan pristopil k Pariškemu sporazumu o podnebnih spremembah.

Osrednja rdeča nit dokumentarnega filma je papeževa okrožnica Hvaljen, moj Gospod iz leta 2015, prvi papeški dokument, ki nagovarja skrb za okolje.

Zbrani z vseh kotičkov sveta

S prikupno montažo razdeljevanja pošte po najrazličnejših koščkih našega planeta na začetku filma želijo podčrtati sporočilo, da prav vsak to okrožnico lahko bere kot papeževo pismo, namenjeno njemu osebno. Iz papeževih ust slišimo, zakaj se je sploh odločil napisati to encikliko in kako je nastala.

Nato spoznamo pet oseb s štirih različnih delov sveta, ki se vsaka na svoj način trudi za varovanje okolja.

Mladi Senegalec Arouna Kande je predstavnik revnih. Zaradi izsušitve polj je bil prisiljen zapustiti svojo domačo vas in se preseliti v Sant Luis, ki pa ga sedaj ogroža naraščanje morske gladine, zaradi česar mnogi mladi poskušajo pobegniti v Evropo (in jih veliko po poti izgubi življenje). Arouna je musliman in zatrjuje, da je varovanje okolja tudi del njihove vere.

Cacique Dada, poglavar majhne vasi staroselcev v Braziliji, predstavi problematiko krčenja amazonskega pragozda, ki je njihov dom. Staroselce, ki v njem bivajo in se izsekavanju upirajo, nasilno odstranijo, nemalokrat celo ubijejo.

14-letna Ridhima Pandey je najstniška okoljska aktivistka iz Indije. Sodelovala je v pritožbah indijski vladi zaradi neekološkega vedenja in so jo zaradi odločnega aktivizma in mladosti nekateri poimenovali kar indijska Greta Thunberg.

Ameriška zakonca Martin sta znanstvenika in ekologa. Raziskujeta upadanje biotske raznovrstnosti koralnih grebenov na Havajih. Ugotavljata, da tudi pod morsko gladino prihaja do vročinskih valov, proti katerim (za razliko od požarov) ne znamo ukrepati.

Dokumentarni film sledi vsem naštetim protagonistom v Vatikan, kjer se skupaj srečajo s svetim očetom in mu predstavijo različne težave, s katerimi se soočajo oni in njihovi bližnji.

Papež posluša njihove zgodbe, nato jih nagovori. Spodbudno reče, da so vsi skupaj kot zbor. Da se bo njihov glas slišal – glas mladih, glas znanstvenikov – le, če bodo peli ubrano, enotno, v en glas. Ne glede na vero, raso, narodno pripadnost, razliko v letih …

Ganljiv in vizualno osupljiv

Papeževa okrožnica je ob izidu prinesla tudi kar nekaj razdvojenosti, ali je varovanje okolja sploh res vprašanje, s katerim naj bi se papež ukvarjal. A papež Frančišek zatrjuje, da nam je Bog dal modrost, da se znanstveno lotimo reševanja okoljske krize.

Z izidom dokumentarnega filma pa tudi potrjuje, da njegovo prizadevanje za ohranjanje okolja ni le stvar preteklosti, temveč še vedno aktualna tema.

Režiser Nicolas Brown je podpisan pod številne dokumentarne filme z okoljsko tematiko, izmed katerih so bili nekateri nagrajeni. Ni torej presenetljivo, da dokumentarec odlikujejo čudoviti in presunljivi posnetki narave, ki še dodatno v človeku vzbudijo zavest, zakaj je naš planet ne le potrebno, temveč nujno varovati. Vse pa je podkrepljeno z besedami obeh Frančiškov – papeža in Asiškega v njegovi Sončni pesmi.

Dokumentarni film je primeren tudi za najstnike. Trenutno je dostopen le v angleščini z angleškimi podnapisi. Po ogledu lahko povezavo nanj delite tudi s svojimi bližnjimi.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.