Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Trgovine, ki ponujajo nakup izdelkov brez plastične embalaže

BAG

Igisheva Maria | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 21/09/21

Prizadevajmo si k zmanjšanju rabe plastične embalaže

Plastična embalaža je eden največjih onesnaževalcev našega planeta. Na milijone ton odvržene plastične embalaže konča v oceanih, kjer ogrožajo morski habitat, posledično pa tudi druge vrste, ki sledijo v prehranjevalni verigi. Gotovo smo že vsi slišali za problem mikroplastike, ki jo najdejo v številnih morskih organizmih, od katerih mnogi najdejo pot tudi na naš krožnik.

Rešitev?“Zero waste”

Ena izmed njih je zagotovo ta, da skušamo plastično embalažo čim večkrat reciklirati ter da se trudimo, da je kupujemo čim manj. Kupovanje ustekleničene vode, denimo, je v Sloveniji povsem nepotrebno, saj imamo kakovostno pitno vodo, ki priteče iz naših pip. Bolj ekološki od plastenk za pijače so tetrapaki in steklena embalaža.

Naslednji velik potrošnik plastike pa je živilska industrija. Kar razmislimo, koliko izmed izdelkov, ki se tedensko ali mesečno znajdejo na našem družinskem nakupovalnem seznamu, je v plastični embalaži. Ta je pogosto povsem nepotrebna.

Obstaja vedno več trgovin, ki ponujajo prehranske izdelke brez embalaže, torej da si jih nasujemo v zabojčke, vrečke ali kozarčke, ki smo jih prinesli s seboj od doma. Za pregled takih “zero waste” trgovin po vsej Sloveniji si oglejte odlično spletno stran. Naj naštejemo le nekaj primerov takšnih trgovin, v katerih lahko kupite sadje, zelenjavo, oreške, čaje, kavo, žita, sladkarije in podobno brez embalaže.

Primeri zero waste trgovin po Sloveniji

Ljubljana: Trgovina Rifuzl je bila prva in največja rifuzna trgovina pri nas. Veliko živil brez embalaže si lahko omislite na nepokritih in pokritih delih ljubljanske tržnice ter drugih tržnic. Za sladkarije brez embalaže lahko obiščete rusko trgovino Hlebosol v neposredni bližini Mestne knjižnice Ljubljana, za čaje in kave v razsuti obliki pa Cafetino ali Cha. Veliko količino žit, testenin in podobno najdete v trgovini na Celovški cesti.

Maribor: Za testenine, moko in semena obiščite Mlinarček na Tržaški cesti, bio prodajalna Norma pa nudi bio živila, kot so oreški in podobno. Zadruga Dobrina in Zelena japka poleg živil nudita tudi čistila brez embalaže.

V Murski Soboti vam veliko različnih živil, čistil in drugih izdelkov brez embalaže nudi Naša bauta. Bio prodajalno Normo za oreške najdete tudi v Celju, v Koko pa dobite čaje v razsuti obliki. V Žalcu vas pričakuje Trgovinca, kjer najdete piškote, testenine ter različna čistila.

V Novem mestu vam mlečne izdelke, zelenjavo in jajca brez embalaže prodajo na kmetiji Kastelic. Na Golem najdete Mlinotest, kjer dobite testenine brez embalaže.
Na Vrhniki obiščite trgovino Z okusom, Toskana ali Pekarno Baškovč. V Logatcu za meso in ribe brez embalaže skrbijo v Mesnici Anton in Ribal Logatec, za pekovske izdelke pa trgovina Pečjak.

V Kopru v središču mesta najdemo tri trgovine z živili in čistili brez embalaže, to so Ekola, Kafeterija Danev in Bonnuts. V Gorici je to trgovina Naturasi, tako v Gorici kot v Ajdovščini pa sta trgovini Mlinotest za testenine in pekovske izdelke vseh vrst.

Enako tudi v Škofji Loki, kjer pa je tudi Kmetijsko gozdarska zadruga z različnimi vrstami živil v “zero waste” duhu. V Kranju bo pravi naslov trgovina Krajček za različna živila in čistila ter Indija Koromandija za čaje.

Ne pozabimo na lokalne kmetije in prodajalne po Sloveniji vseh vrst, ki jih sicer nismo omenili, kjer lahko neposredno in brez embalaže kupimo njihove izdelke.

Kaj pa čistila in kozmetika?

Za obsežen seznam trgovin s čistili brez embalaže lahko pobrskate na že omenjeni spletni strani.

Za kozmetične izdelke svetujemo trgovino Lush, kjer vam za zbiranje praznih lončkov nudijo celo drobno nagrado v obliki brezplačne obrazne maske, veliko njihovih izdelkov pa je zavitih v papir. Odori polnilci za vse vrste izdelkov so na voljo v številnih večjih nakupovalnih centrih po vsej državi. Trgovina Ilirija na Tržaški v Ljubljani prav tako nudi izdelke za nego las in telesa brez embalaže.

Prav tako se v zadnjem času tudi v klasičnih drugerijah opazi vedno več vsebnikov za šampone itd. na način “refill”, torej da nam embalaža (ki je npr. aluminijasta) nudi možnost vnovičnega polnjenja. Čeprav je to na prvi pogled nekoliko dražje, pa je seveda bistveno bolj ekološko od tega, da vsakič znova kupimo novo plastenko šampona.

Tags:
okolje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.