Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 stvari, ki jih lahko prevzamemo od uspešnih ljudi

TEAM

Shutterstock-Chaay_Tee

Katarzyna Kozak - objavljeno 07/10/21

Obstaja nekaj, kar imajo skupnega ljudje, ki so v življenju uspeli. Vedo, kaj je v življenju najbolj pomembno. Ne gre niti izključno za delo niti za družino. Poiščite navdih

Uspeh se ne meri le po visokem položaju v družbi, veliki vsoti denarja na računu ali vzpenjanju po karierni lestvici. Resničen uspeh je umetnost povezovanja naštetih elementov z osebnim življenjem – včasih to pomeni preživljanje časa z družino, igro z otroki in dobro razpoloženje. Da bi to dosegli, se morate znebiti slabih navad. Predstavljamo šest takšnih, ki vam preprečujejo, da postanete kar se da uspešni.

Če gledamo ljudi, ki jih imamo za uspešne, nam to lahko vzame pogum – med njimi so ljudje, ki so izredno produktivni, angažirani, ljudje, ki realizirajo pomembne projekte. Vse to pa jim ne preprečuje, da bi živeli normalno družinsko življenje: sedeti skupaj z ljubljenimi pri večerji, si ogledati predstavo otrok v šolskem gledališču, ali pa se srečati s prijatelji. Kako jim to uspeva? Zagotovo ne počnejo nepotrebnih stvari in stvari, ki jim odvračajo pozornost od doseganja ciljev. Vsak izmed njih se odpove nečemu drugemu. Čemu?

1Ne postavljajo dela pred družino

Uspešni ljudje najpogosteje najdejo zlato sredino. Zahvaljujoč tej odliki so predani svojemu delu, hkrati pa imajo dovolj časa za družino. Običajno so odlično organizirani, njihov koledar pa poka po šivih.

“Sem iz stare šole in uporabljam papirnati koledar. Vedno ga nosim s sabo,” pravi dr. Andrew Ordon, znani ameriški plastični kirurg, ki je bil nominiran za nagrado Emmy kot sovoditelj pogovorne oddaje The Doctor. “Svoj koledar organiziram s pisanimi karticami, ki me opomnijo na sestanke. To je moja biblija,” pojasni in doda: “Zavedam se, da je to morda videti čudno, vendar mi ta sistem načrtovanja odlično služi.”

Zagotavlja, da vedno najde čas, da se poveseli z družino in uživa v skupnih trenutkih z ženo. Podroben urnik za naslednji dan naredi ponoči. “Vodim televizijsko oddajo, imam dve različni pisarni v različnih mestih, sodelujem pri dobrodelnih akcijah in imam družino. Za organizacijo svojega časa za vse te aktivnosti potrebujem enotno mesto,” trdi.

Vedno lahko najdemo čas za vse, ne da bi morali zapostavljati družino, čeprav včasih to zahteva določeno mero reorganizacije. Blake Mycoski, lastnik podjetja Toms Shoes, se je odločil vzeti 12-tedenski očetovski dopust ob rojstvu otroka. “Družina nam daje veliko moč in če ne bomo vlagali vanjo, niti naši posli niti civilizacija ne bodo močni,” pravi Mycoskie, ki se je po premoru vrnil na delo z ogromno novimi idejami.

Za podoben premor se je pred leti odločila tudi britanska pevka Adele.

2Denarja ne obravnavajo kot cilja samega po sebi

Uspešni ljudje svojega položaja običajno ne opredeljujejo na podlagi tega, koliko denarja imajo. Stanje bančnega računa zanje ni cilj sam po sebi, je le sredstvo, ki olajša dosego cilja.

Poljska podjetnica Irena Eris, lastnica znanega kozmetičnega podjetja, pravi, da je bil na poti do uspeha najpomembnejši dejavnik želja po pridobivanju znanja in odprtost za novosti.

“Finančni uspeh ni bil cilj sam po sebi. Bil pa je pomemben, ker omogoča uresničevanje mojih poklicnih sanj. Kljub vsemu si nisem prizadevala zanj za vsako ceno. Uspeh pravzaprav ni bistveno spremenil mojega življenjskega sloga ali načina razmišljanja,” poudarja Irena.

3Ne porabijo veliko časa za družbena omrežja

Ni mogoče spregledati pozitivnih strani družbenih omrežij, kot so npr. olajšana medosebna komunikacija ali iskanje zanimivih vsebin.

Po drugi strani pa ne smemo pozabiti na to, da družbena omrežja podžigajo rivalstvo in tekmovalnost med ljudmi. Uporabniki portalov svoje profile urejajo tako, da drugi vidijo to, kar je najboljše. Ko si torej ogledujemo profile svojih znancev, vidimo le pozitivne stvari.

Ko se primerjamo s tem, lahko naše življenje hitro deluje slabše, kar lahko povzroči stres in frustracije. Najboljša rešitev je torej, da takšne spletne strani uporabljamo pametno.

Distanco do družbenih omrežij vzdržuje tudi ameriška igralka Sandra Bullock. “Našega življenja ne prikazujejo skladno z resnico,” je povedala v intervjuju za The Times.

Britanska igralka Keira Knightley, ki je svoj profil na Twitterju odstranila po dveh dneh, je enakega mnenja.

Omejevanje časa, ki ga preživimo na socialnih omrežjih, nam omogoči, da dosežemo pluse tega, kar se dogaja v realnem življenju, in kot vemo, je pozitivno mišljenje nepogrešljiv del uspeha.

“Uspešni niso nejevoljni ali razočarani zaradi uspehov drugih, veselijo se jih,” pravi trenerka Mandie Mutchie. “Videti želijo, kako so drugi dosegli uspeh in se zavedajo, da dosežki drugih zagotovo ne pomenijo, da so oni slabši ali da nekaj počnejo narobe. Za uspešne ljudi so dosežki znancev povezani z upanjem, da lahko tudi sami postanejo uspešni,” poudarja Mandie.

4Ne odnehajo

Uresničevanje ciljev je zelo težko in pogosto obupamo že pri najmanjšemu neuspehu. Toda to je napaka. Doslednost pri delovanju ni podlaga le za uspeh, temveč za življenje nasploh – sprejemamo odločitve o izobraževanju in pridobimo želeno izobrazbo, potem se udejstvujemo na svoji poklicni poti, si ustvarimo družino. Vse to zahteva, da si postavimo cilje in jih uresničimo.

Psihologi svetujejo, naj cilje prilagodimo svojim sposobnostim, toda uspešni ljudje prečko postavljajo višje in v tem primeru je potrebna dodatna odločnost in velika vztrajnost.

Tako je bilo tudi v primeru igralca Silvestra Stalloneja, ki kot nadebudni igralec ni imel običajnega videza, finančne podpore ali bojevitega značaja. Odigral je nekaj manjših vlog, bil je brez denarja in ni kazalo, da se bo njegova situacija spremenila. Nekega dne je v baru gledal boksarski dvoboj Muhammada Alija. Navdahnjen je v 20 urah napisal scenarij za film Rocky.

Nato je hodil od studia do studia, a so ga povsod odslovili. Ko je končno našel producenta, ki je bil pripravljen kupiti scenarij, je bilo to pod pogojem, da glavnega junaka zaigra drug igralec. Filmska agencija mu je hotela celo plačati, da bi se odpovedal vlogi. V to Stallone ni privolil. Po nekajtedenskih pogajanjih je igralec privolil v simbolično plačilo za prodajo v paketu – scenarij in on v glavni vlogi. Film Rocky je imel velik filmski uspeh, prejel je deset nominacij za oskarja (tudi za glavno vlogo), od tega je dobil tri, Silvester Stallone pa je postal eden izmed najbolj prepoznavnih ameriških igralcev.

Njegova zgodba dokazuje, da ni nič nemogoče, pod pogojem, da svojih sanj ne pometemo pod preprogo in smo odporni na neuspeh.

5Ne motijo drugih

Med uspešnimi ljudmi ni veliko oseb, ki bi veliko govorile, bile vpadljive in ki se jim zdi, da vse vedo najbolje. Običajno so navdušeni opazovalci resničnosti in dobri poslušalci. Ne le, da slišijo, kaj govorijo drugi, pozorno poslušajo, kaj imajo povedati njihovi sogovorci.

“Nikoli ne prekinjajo ljudi, s katerimi govorijo, predvsem v poslovnem okolju,” ugotavlja Martin Zotta, lastnik svetovalnega podjetja. Hkrati pa svetuje: “Posvetite popolno pozornost osebi, s katero se pogovarjate, pozorno jo poslušajte in si vzemite čas, da v celoti razumete, o čem govori, preden odgovorite.”

Ne derimo se torej čez druge med pogovorom, naučimo se imeti odprte oči in ušesa.

6Ne oddaljujejo se od preteklosti

Uspešni ljudje si dovolijo biti nostalgični. Ni jih sram v roke vzeti albuma s poročnimi fotografijami, nagrade ali drugih spominkov iz starih časov. Ko od časa do časa posežejo po teh stvareh, bolj jasno vidijo, kako daleč so prišli v trenutku, v katerem se trenutno nahajajo, in cenijo to, kar so dosegli, in ljudi, ki jih spremljajo.

“Včasih poslušam na YouTubu pesmi, ki me spominjajo na pozitivne izkušnje iz preteklosti,” pove Davis Givens, generalni direktor nekega podjetja na Havajih. “Pesmi prikličejo pozitivne spomine, omogočajo refleksijo in umiritev, naredijo me nostalgičnega,” doda.

Seveda obstaja razlika med zdravo nostalgijo in življenjem v preteklosti, ki se mu uspešni ljudje izogibajo.

“Tisti, ki so dosegli uspeh, ne izgubljajo časa z razmišljanjem o preteklosti in ne pripovedujejo o stvareh, ki jih niso uspeli uresničiti,” pojasni osebnostna trenerka Erica McCurdy. “Pretekli uspehi in porazi jih ne vznemirjajo, osredotočajo se na to, kar je najboljše. Zavedajo se, da ne morejo spremeniti tega, kar se je zgodilo v preteklosti, in imajo misli raje usmerjene v prihodnost,” poudarja strokovnjakinja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

6 stvari, ki jih lahko prevzamemo od uspešnih ljudi
Preberite še:

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.