Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Nazadnje ostaneš vedno sam

shutterstock_675753925.jpg

Jacob_09 | Shutterstock

Metka Klevišar - objavljeno 10/10/22

Zadnji korak bo moral narediti vsak sam

Človek je izrazito družabno bitje, bitje odnosov. Bog je že v začetku ustvaril dva človeka, ker je videl, da enemu ni dobro samemu biti. Morda se sami vedno niti ne zavedamo dobro, kako nujno potrebujemo ob sebi drugega človeka. Včasih, žal, tudi za prepir. Tako smo vse življenje navajeni živeti v neki skupnosti. Seveda življenje v skupnosti še zdaleč ni lahko in se moramo tega vse življenje učiti.

Potem pa pridejo trenutki, ko se znajdeš čisto sam in se moraš sam odločati. Lahko ti nekdo morda kaj svetuje, odločiti pa se moraš sam in potem tudi nositi vso odgovornost za to odločitev. Vsak človek se na neki način s tem srečuje.

So tudi trenutki, ko bi si človek želel imeti nekoga ob sebi in se z njim vsaj malo posvetovati, pa takrat ni nikogar, s komer bi se lahko pogovoril. Tudi takšnih trenutkov se v življenju nabere kar nekaj. Včasih si pozneje lahko celo vesel in ponosen nase, da si v tistem trenutku imel pogum in se odločil tako.

Prav gotovo pa bo vsak človek popolnoma sam, ko bo moral prestopiti prag tega življenja. Lahko bo okrog njega še toliko ljudi, ki so mu blizu in bodo naredili vse, da bi bili njegovi zadnji dnevi čim lepši, toda tisti zadnji korak bo moral narediti sam in ne bo ob njem nikogar, ki bi ga na tem zadnjem koraku spremljal in podpiral.

Takšna so dejstva našega življenja. Prav je, da se trudimo in učimo, da bi bilo naše sobivanje z drugimi čim lepše, čim bolj harmonično, kolikor se pač da. Prav pa je, da se ob vsem tem učimo biti tudi sami. Oboje je potrebno. Človek, ki zna biti sam, bo tudi veliko lažje zaživel v skupnosti.

Tak človek drugega ne potrebuje zato, da zapolnjuje njegove osnovne potrebe, ampak zato, ker ga takšnega, kot je, ceni in spoštuje in mu daje za to vse svoje priznanje. Potem je lahko tudi skupnost dveh takšnih ljudi veliko lepša, kot bi bila, če bi se samo nujno potrebovala.

Tako vidimo, da se moramo vse življenje učiti obojega: biti v skupnosti in biti sami. Včasih nam to uspeva bolj, spet drugič manj.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 71, številka 39.

Tags:
smrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.