Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Brata že vrsto let potujeta po svetu in navdušujeta z igranjem na cerkvene orgle

organ.jpg

Zajem zaslona | Youtube

J-P Mauro - objavljeno 07/10/22

Brata Scott ohranjata orgelsko glasbo za prihodnje rodove

Orgle so inštrument, ki ga malodane enačimo s Katoliško cerkvijo. Ta ogromna glasbila izvirajo iz 3. stoletja pred Kristusom. Od začetka 200 let našega štetja mogočno zvenijo v vseh bolje opremljenih stolnicah.

Medtem ko sodobna cerkvena glasba izvablja zvoke iz najrazličnejših inštrumentov, so orgle kot nekakšen orkester v malem, na dosegu rok in nog, saj se na orgle igra z rokami in nogami.

Ker imajo orgle tako bogato zgodovino, je pomembno, da ohranjamo njihove tradicionalne zvoke. Brata iz Združenega kraljestva si močno prizadevata za ta cilj. Tom in Jonathan Scott že vrsto let potujeta po svetu in igrata na najkakovostnejše cerkvene orgle. Njuni redni prenosi koncertov v živo pa so od leta 2020 dosegli več kot milijon ogledov.

Potovanja so ju popeljala tudi do igranja nekaterih največjih necerkvenih orgel na svetu. To so na primer orgle v Nacionalnem centru za umetnost Kaohsiung, imenovanem tudi Weiwuying, v Tajvanu. Tam se namreč ponašajo z največjimi piščalnimi orglami v Aziji.

Leta 2019 sta brata zmagala na natečaju ECHO (European Cities of Historical Organs), katerega namen je glasbeni nastop, ki bi mlademu občinstvu predstavil orgle. Da bi to dosegla, sta brata vrhunske glasbene nastope združila z animacijo (ki jo je izdelal Tom Scott), zaradi katere so njuni nastopi dostopnejši mlajšemu in glasbeno manj izurjenemu občinstvu. Mladeniča iz Manchestra sta se leta 2021 z omenjenim programom odpravila na turnejo po Evropi.

Videoposnetki

Brata sta izdala že veliko glasbe, vključno z več deset posnetki v živo iz slikovitih cerkva, klavirskimi dueti, studijskimi posnetki in drugim. Njun kanal na spletni platformi YouTube pa najbolj blesti s solističnimi orgelskimi nastopi Jonathana Scotta.

Jonathan ima neverjeten občutek za klaviature. Bogati in raznoliki zvoki orgel lahko pogosto zvenijo nekoliko zmedeno, če izvajalec ni dovolj pozoren. To je področje, na katerem je Jonathan odličen, saj s premišljenimi in natančnimi gibi ohranja melodijo neokrnjeno. To je še posebej opaziti pri njegovi izvedbi Mozartove skladbe Lacrimosa iz znamenitega Rekviema.

Njune izjemne izvedbe sakralne glasbe izpostavljajo akustiko izbranih cerkva, medtem ko njuni video posnetki poudarjajo lepoto prizorišča. Ko je recimo igral Schubertovo skladbo Ave Maria v cerkvi Device Marije v Failsworthu, je kamera izpostavila čudovite vitraže, kipe, slikarske umetnine in seveda orgle.

Na spletni strani bratov Scott najdete ogromno sakralne glasbe. Tom in Jonathan pa sta tudi odlična izvajalca bolj prepoznavnih posvetnih del, kot sta recimo uvertura k Mozartovi Figarovi svatbi ali Griegova V dvorani gorskega kralja.

Te skladbe so odličen način za premostitev vrzeli med sakralnimi in posvetnimi melodijami, saj so jih napisali skladatelji, ki so veliko prispevali h krščanski glasbi.

Obiščite YouTube kanal Scott Brothers in si oglejte še več njunih izjemnih videoposnetkov. Na njuni spletni strani pa je na voljo še več informacij o delu teh dveh predanih britanskih glasbenikov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.