Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Življenje človeka je bilo ustvarjeno za skupnost, ne za samoto

WSPÓLNOTA

Freedom Studio | Shutterstock

Marko Rijavec - objavljeno 24/06/22

"Če se zdi, da je torej življenje pretežko, to zelo verjetno pomeni, da ga nosim sam. Pa ga ne bi smel"

Življenje je pretežko, da bi ga nosili sami. Tako razumem Jezusove stavke, ki jih začne s “še veliko vam imam povedati, a zdaj tega ne morete nositi” (Jn 16,12), dokler ste sami, namreč, dokler še ni prišel “Duh resnice” (Jn 16,13), ga ne morete nositi.

Tudi zanj je bilo življenje pretežko, celo velikonočna zgodba, v kateri smo si ga tako velikokrat naslikali kakor nekega “supermana”, je bila zanj pretežka, zato je razumel, s svojo šibkostjo je očitno pokazal, da potrebuje pomoč. Simon iz Cirene je stopil zraven (Mr 15,21), Jožef iz Arimateje (Mr 15,43) in še kdo in tudi na križu je klical na pomoč: “Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?” (Mr 15,46) .

Skratka, vedno je hotel biti v skupnosti, nikoli sam. In je s tem povedal veliko resnico o našem Bogu, pokazal se je kot nepopoln, dokler je sam, zato mu tudi rečemo, da je “Nikoli Sam” – ali Sveta Trojica, če želite z drugim izrazom –, tako mu je ime.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

Ukrojen kot skupnost

In prav to je menda kar ključni poudarek njegovega razodetja, njegovo Ime, ki se ga mora močno slišati tudi danes, ko se zdi, da smo izgubili lastno identiteto, Ime, ki ga moramo poznati, ker s tem dojamemo tudi svoje ime, saj je Bog človeka vendar ustvaril “po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril” (1 Mz 1,27), torej kot dva, kot skupnost, ne kot enega samega človeka. Človek je tudi “Nikoli Sam”.

Če se zdi, da je torej življenje pretežko, to zelo verjetno pomeni, da ga nosim sam. Pa ga ne bi smel. Ponovimo: življenje človeka je bilo ustvarjeno za skupnost, ne za samoto, ne za individualizem, ukrojeno za občestvo, ne za posameznika, “ni dobro za človeka, da je sam; naredil mu bom pomoč, ki mu bo primerna” (1 Mz 2,18), tako je ustvarjajoč ga rekel Bog.

Pravica in dolžnost

Jasno je torej, da imamo – ukrojeni po Bogu – pravico in dolžnost, da smo “Nikoli Sami”, da imamo vedno nekoga ob sebi, da smo vedno z nekom povezani, sicer je življenje ne samo pretežko, temveč gre tudi v napačno smer. Pravico, ker si zaslužimo nekoga ob sebi, ker ga potrebujemo za svoje preživetje, in dolžnost, da to storimo, da v tej skupnosti tudi ostanemo in vzdržimo, ker imajo enako močno pravico do tega, da so “Nikoli Sam”, tudi ljudje okoli nas.

Tako nam naša šibkost daje tudi poslanstvo: nikogar ne pustiti samega, da nam je mar za drugega, to pomeni biti, živeti kot Božja podoba, kot “Nikoli Sam”. V dobi individualizma, ki je pravzaprav ravno zato tudi doba velike osamljenosti, sebičnosti in polarizacije, je to menda precej zdravilno spoznanje, da je biti šibek pravzaprav blagoslov – ko razumem, kaj naj s šibkostjo sploh počnem.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 71, številka 23.

Tags:
Sveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.