Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ko sem imela vsega dovolj in sem se utrujena zleknila na kavč, mi je spregovoril sam Bog!

kobieta czyta Biblię siedząc na kanapie

Freedom Studio | Shutterstock

Marta Wolska - objavljeno 05/10/22

V trenutku, ko sem potrebovala pomoč, da sem se lahko prebila iz kopice depresivnih misli, se je zgodilo nekaj nepričakovanega

Na lastni koži sem občutila, da zna Bog brati misli!

Branje Svetega pisma je lahko težavno in obremenjujoče. Sveto pismo ni knjiga, ki bi jo brali od platnice do platnice. Če bi ga poskušali preučiti od A do Ž, bi tvegali razočaranje in malodušje. Sama sem to večkrat poskusila. Kadarkoli sem si poskušala vsiliti sistem branja, sem se zasužnjila. Začela sem se osredotočati na branje odlomka, ne pa na svoj odnos z Besedo.

Sveto pismo ne govori samo o Bogu, ampak tudi o našem odnosu z njim. Včasih je dovolj en stavek ali celo beseda, da slišimo Njegov glas, Njegovo osebno sporočilo, ki nam ga je poslal v nekem konkretnem trenutku in konkretni življenjski situaciji. Zato je vredno odpreti Sveto pismo in takoj zatem še srce.

Vendar bodite previdni! Božje sporočilo, ki seže naravnost v srce, nam lahko včasih zamaje tla pod nogami.

Dnevni izzivi matere

Tisti dan sem bila dodobra sita svojih materinskih dolžnosti. Zvečer, ko so končno vsi zaspali, sem se vsa utrujena zgrudila na kavč. Edina stvar, za katero sem še imela moč, je bilo spanje. Vendar mi misli niso dale miru. “Uležem se, zaspim in ko se zbudim, se vse spet začne znova,” mi je šlo po glavi.

Nehote sem segla po Svetem pismu, ki običajno leži na okenski polici, in ga odprla na naključni strani, čeprav tega sicer nimam v navadi. Naletela sem na delček tretjega psalma, katerega besede so se me nenavadno dotaknile:

“Ti pa, Gospod, si ščit zame, moja slava in tisti, ki mi dviga glavo. S svojim glasom kličem h Gospodu in me usliši s svoje svete gore. Jaz sem legel počivat in zaspal, prebudil sem se, ker me je Gospod podpiral.” (Ps 3,4-6)

Bog, ki bere misli

Te besede so bile parafraza misli, ki so mi rojile po glavi, z eno razliko: “ker me je Gospod podpiral”.

Ko sem potrebovala podporo in pomoč, da sem se prebila iz kopice depresivnih misli, mi je Bog povedal, da me podpira. Potrdil mi je, da pozna vsako mojo misel. In da me želi kot ščit obvarovati pred vnovičnim udarcem, ki ga brez njega preprosto ne morem preživeti.

V tistem trenutku je Bog poveličal moje izčrpano srce. Podprl je mojo od utrujenosti sklonjeno glavo. Poklicala sem ga in oglasil se je. Še dolgo sem bila navdušena nad to izkušnjo.

Bog ne odgovori vedno takoj

Zavedam se, da se Bog ne odzove vedno na tak način in da ni vedno dovolj samo odpreti Sveto pismo in računati, da bomo našli recept za življenje ali obliž za ranjeno dušo. Božji odgovor je milost in je redek.

In da bo jasno: naključnega branja Svetega pisma ne priporočam! Pri branju Svetega pisma pogosteje deluje načelo svetega Petra: “V medsebojnih odnosih se vsi oblecite v ponižnost, ker Bog se prevzetnim upira, ponižnim pa daje milost.” (1 Pt 5,5)

Želim povedati le to, da Bog vidi naše trdo delo. Odgovarja nam, čeprav se včasih zdi, da ni tako. Zato vztrajajte in potrpežljivo čakajte na njegovo Besedo, saj nikoli ne veste, kdaj vas bo presenetila. Naslonite se nanj in podpiral vas bo. Zanj ste pomembni, On vas ljubi in posluša.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.