Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako poskrbeti, da bo otrok, ki obiskuje vrtec, čim manj bolan?

DOCTOR

Monkey Business Images | Shutterstock

Andreja Mohar Košir - objavljeno 03/10/22

Krepitev imunskega sistema

Ko začne otrok obiskovati vrtec oz. skupinsko varstvo, seveda pričakujemo, da bo pogosteje zbolel. Začel se bo seznanjati z množico raznoraznih povzročiteljev bolezni, najpogosteje bodo to virusi. Tako se bo postopoma prekužil in pozneje ne bo več toliko bolan.

Seveda pa so si otroci med seboj različni, zato je pri posameznikih različno tudi delovanje imunskega sistema ter s tem prebolevanje bolezni. Nekateri otroci so pogosteje bolni kot drugi. Včasih ne zdržijo niti celega tedna v vrtcu, ko vnovič zbolijo. Starši jih včasih obdržijo doma dlje časa, da bi se res dobro pozdravili in okrepili, vendar ko se vrnejo v vrtec, se kaj hitro spet nalezejo česa novega.

Med posamezniki je razlika tudi v dolžini prebolevanja posamezne bolezni. Nekateri bolezen hitro prebolijo, spet drugi potrebujejo precej dlje časa, preden izzvenijo bolezenski znaki.

Starše pogosto skrbi, da je z njihovim otrokom oz. z imunskim sistemom otroka nekaj narobe, da je toliko bolan. Vendar pa kljub popolnoma normalno delujočemu imunskemu sistemu otroci, ki začnejo hoditi v vrtec, na mesec zbolijo vsaj enkrat, v jesensko-zimskem času pogosto celo večkrat.

Večinoma gre za prehladna obolenja z vročino ali brez nje, črevesne okužbe, vnetja oči, virusne bolezni z izpuščaji. Bakterijske okužbe so redkejše in se najpogosteje pojavijo kot dodaten zaplet ob prebolevanju virusnih okužb (npr. vnetje srednjega ušesa, sinusov, pljučnica).

Žal se ne boste mogli popolnoma izogniti zbolevanju vašega otroka, lahko pa mu pomagate krepiti imunski sistem, da se bo kar najbolje boril proti okužbam in bo bolezni prebolel hitreje.

H krepitvi imunskega sistema lahko nekoliko pripomorejo tudi prehranska dopolnila, vendar pa je najpomembnejše, da otrok uživa uravnoteženo, mešano prehrano, predvsem tudi dovolj sadja in zelenjave, da bo s tem zaužil dovolj vitaminov in mineralov. Pomembno je tudi, da dovolj spi in se veliko giba na svežem zraku. Obilo zdravja želim vam in vašemu otroku.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
otrocizdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.