Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Vas mamice vplivnice na družbenih omrežjih spravljajo v slabo voljo?

happy mother

Yuganov Konstantin | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 15/09/22

Bo dojenček bolj srečen, če bo imel popolno urejeno mamo in voziček po zadnji modi?

V zadnjih letih lahko na družbenih omrežjih, še posebej Instagramu, občudujemo številne t. i. vplivneže in vplivnice. Sploh med slednjimi je popularno, da ko postanejo mamice, v svojo zgodbo začnejo vključevati tudi svoje dojenčke in otroke. A težava je, da je med bleščečimi fotografijami in dejanskim življenjem precejšnja razlika – ta kontrast pa lahko prispeva k zaskrbljenosti sledilk, ki imamo občutek, da naše življenje nikakor ni videti tako kot na fotografijah vplivnic in da je z nami zato nekaj narobe.

mothers with their baby

“Le kako njej to uspe?!”

Ko dobimo dojenčka, še zlasti če gre za prvega otroka, imamo na začetku zagotovo več vprašanj kot odgovorov; več dvomov kot gotovosti in več zagat kot popolnih trenutkov. Pridejo dnevi, ko smo tako utrujene, da komaj stojimo pokonci, kaj šele skrbimo za majceno bitje, ki je povsem odvisno od nas. Tu so neprespanost, občutek preplavljenosti s skrbmi in obveznostmi, spremenjena samopodoba. Morda dojenček slabo spi, morda nam starejši otroci kravžljajo živčke … Vse prej kot “picture perfect”.

Ali nas v takih trenutkih fotografije srečne mamice vplivnice, ki s popolno pričesko in po možnosti v visokih petkah potiska voziček po sončni ulici, navdajo s pozitivnimi ali negativnimi občutki? Po vsej verjetnosti se sprašujemo: “Le kaj delam narobe, da meni ne uspeva tako?”

“Real life vs. Instagram”

Ona je lahko popolno urejena, nasmejana in srečna, medtem ko smo me porabile dve uri, da smo se sploh nekako spravile iz hiše, potem pa je po desetih minutah dojenček v vozičku začel neutolažljivo jokati in smo hitro tekle nazaj domov, da nas mimoidoči ne bi čudno gledali, ko bi slišali dretje iz vozička.

Vsi vemo, kako težko se je z dojenčkom ali majhnim otrokom v miru usesti na kavico ter poklepetati s prijateljico ali možem, kaj šele da bi ob tem nastale še vrhunske fotografije s pravo svetlobo. Včasih se seveda vse poklopi in pride tudi tak dan, a po vsej verjetnosti je več trenutkov, ko nam kaj takega preprosto ne uspe.

Ali je zato z nami kaj narobe? Je zato naše življenje manj srečno? Daleč od tega. Gre le za življenje, ki je pač realno in polno izzivov, tega pa na Instagramu ne vidimo tako pogosto. Saj poznate tisto znano primerjavo “real life vs. Instagram”? O tem govorimo.

Ne primerjaj se z “Instagram mamicami”

Seveda so mlade mamice ciljna skupina oglaševalcev, še zlasti otroških izdelkov in opreme (vozički, oprema za avto, oblačila, otroška kozmetika …). Ideja o življenju, kjer dojenček mirno spi, me brezskrbno vozičkamo na sončen dan in vse je popolno, je privlačna in fotogenična. Le katera si ne želi tega? Zato nam proizvajalci skušajo prodati izdelke, za katere trdijo, da nam bodo materinstvo olajšali.

Pa bo dojenček res mirno spal in ne bo imel krčev samo zato, ker se bo vozil v zadnjem modelu dragega vozička? Na žalost ali k sreči ne gre tako. V tej enačbi je namreč toliko spremenljivk, da odgovori niso tako enostavni. Zagotovo pa denar, ki ga porabimo za dojenčka ali otroka, ni zagotovilo za uspeh ali srečo, zato brez slabe volje, če ne morete ali ne želite zapraviti kupa denarja za drago opremo.

Nujno je, da zavzamemo kritično distanco do objav na socialnih omrežjih ter si nastavimo svoj filter lastne presoje tako, da se s temi objavami ne bomo primerjale, kaj šele obremenjevale. Lahko jih vzamemo kot inspiracijo, če nam je to v pomoč, a nikakor naj ne bodo zgled, za katerim se bomo pehale in imele pri tem občutek, da nam vedno znova spodleti.

Napolni baterije

Kar je zagotovo koristnega in vrednega posnemanja na objavah mamic vplivnic, pa je to, da moramo mame dejansko poskrbeti tudi zase in za svoje zadovoljstvo. Za to ne potrebujemo visokih pet, fen frizure ali najdražjega vozička. Ne smemo pa pozabiti na svoje baterije in se vsaj občasno priklopiti na tisto, kar nam jih napolni. Kaj je to, ve vsaka zase. Resnica je, da je dojenček bolj miren in zadovoljen, če je taka tudi mama.

Tags:
družbena omrežjamaterinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.