Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 23. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Štirje letni časi ženskih čustev

shutterstock_1897132027.jpg

Halay Alex | Shutterstock

Alison Kogoj - objavljeno 21/07/22

Zaradi lažje predstave ženski menstrualni cikel pogosto primerjamo s štirimi letnimi časi

Ženski menstrualni cikel se ne odvija samo na telesnem področju, ampak tudi na psihološki in čustveni ravni. Kako to vemo? Zagotovo je vsaka ženska že opazila, da se skozi menstrualni cikel (ali v času enega meseca) ne počuti ves čas enako.

Ključno vlogo pri teh spremembah prav tako igrajo hormoni. V nadaljevanju si bomo pogledali, kakšnih sprememb v počutju, vedenju in doživljanju sveta okrog sebe je lahko ženska deležna v času enega menstrualnega cikla.

Zaradi lažje predstave ga pogosto primerjamo s štirimi letnimi časi; menstruacijo primerjamo z zimo, pomlad z obdobjem po menstruaciji, poletje z ovulacijo, jesen pa z obdobjem po ovulaciji.

1Zima – menstruacija in čiščenje telesa

Pozimi narava navzven počiva, pod snegom in pod zamrznjeno travo in listjem pa že nastaja zemlja, ki bo spomladi koristna za nove rastline. V obdobju menstruacije je ženska pogosto bolj utrujena, razdražljiva, želi si več počitka in miru.

Njeno telo je usmerjeno v čiščenje maternice, saj mora izločiti tkivo (zadebeljen endometrij), ki nima nobene funkcionalnosti, saj se oploditev v prejšnjem menstrualnem ciklu ni zgodila. Skupaj s krvjo žensko telo izloča tudi vitamine in minerale, kar še dodatno pripomore k občutku pomanjkanja energije.

V obdobju menstruacije sta raven estrogena in progesterona v telesu nizka, kar pripomore k boljši povezavi leve in desne možganske hemisfere. Takšno stanje možganov ženski prinaša sposobnost bolj jasnega razmišljanja – njene misli ne begajo iz ene teme v drugo, ampak se lažje osredotoča na eno stvar.

Obdobje menstruacije je pri ženski čas za počitek, odklop od motečih dejavnikov (družbena omrežja) in je priložnost za samorefleksijo; na katere stvari sem v življenju ponosna, kaj pa je tisto, kar mi ne služi več in zahteva spremembo?

2Pomlad – dvig hormona moči

V obdobju pomladi se narava prebuja, zacveti, dnevi pa postanejo daljši in toplejši. Tako kot narava v tem obdobju se prične tudi žensko telo po koncu menstruacije počasi odpirati priložnosti za novo življenje.

Raven estrogena se v krvi dvigne. Estrogen je hormon moči, zato bo ženska v dneh po menstruaciji občutila več moči, zagona, motivacije, opazila bo tudi, da ima več idej, želje po druženju in ustvarjanju novega.

V tej fazi menstrualnega cikla je leva polovica možganov bolj dejavna, zato bo boljša tudi v komunikaciji in navezovanju stikov. Kakšne neprijetne stvari je ne vržejo tako hitro iz tira, ampak ob njih raje zamahne z roko.

Obdobje po menstruaciji je priložnost za lotevanje novih projektov, za preizkušanje novega in še nepoznanega, za druženje in mreženje, za pogovor o občutljivih temah ter za sprejemanje pomembnih odločitev.

3Poletje – priložnost za spočetje

Kar v naravi spomladi zori, dozori v poletnem času. Ovulacija je višek menstrualnega cikla, je obenem njegovo najkrajše obdobje in samo v tem času lahko par doseže spočetje novega življenja.

Tako kot se žensko telo navznoter pripravlja na potencialno oploditev – jajčna celica se sprosti iz jajčnika v jajcevod, izločati se prične plodna sluz, maternica se pripravi na morebitno ugnezditev oplojene jajčne celice, tako se ženska tudi navzven odpira priložnosti za spočetje; počuti se bolj privlačno in samozavestno, želi si bližine svojega moškega in je bolj pripravljena na telesno združitev.

4Jesen – prostor ranljivosti

Narava je v jeseni sprva diamična; barvita, a že bolj mrzla, potem pa se umiri, pripravljati se prične na zimo in ji postaja vse bolj podobna; listje z dreves odpade, dnevi se skrajšajo, temperature se znižajo.

Po ovulaciji je priložnost za spočetje mimo, v telesu sprva naraste raven progesterona, potem pa začne skupaj z estrogenom počasi padati. Če ni prišlo do oploditve, se prične žensko telo pripravljati na menstruacijo.

V tej fazi menstrualnega cikla se ženska lahko sreča z različnimi simptomi; boleče dojke, glavoboli, napihnjenost, pogostejši občutki lakote, nihanje razpoloženja. Nepomembne malenkosti jo lahko hitro vznemirijo ali pa potisnejo v občutke tesnobe. Vse, kar pride v tej fazi menstrualnega cikla prek občutkov na površje, si prav tako zasluži biti občuteno, izraženo in slišano.

Obdobje po ovulaciji je čas, ko je ženski dovoljeno, da postane manj pomemba za okolico, da se umakne v svoj notranji svet, se še globlje poveže s svojo duhovno naravo in se začne pripravljati na obdobje svoje zime in na nov menstrualni cikel.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.