Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 svetnikov za zdravo in varno poletje

SUMMER SAINTS

Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 09/07/22

Naj bo vaše poletje s tem izborom svetnikov in priprošnjikov v izrednih okoliščinah čim bolj sproščeno

Poletje je že v polnem razmahu in mnogi starši živijo v nenehnem strahu. Kar nekaj dni je še pred njimi, ko bodo morali poskrbeti, da bodo njihovi otroci z nečim zaposleni in srečni, hkrati pa tudi varni.

Preden vas zagrabi panika, se v molitvi obrnite na množico svetnikov, ki vam lahko pomagajo, da bo vaše poletje čim bolj brezskrbno. Nekaj smo jih izbrali za vas.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie
POPE CANONISATION
Preberite še:Kdo so novi svetniki?

Sv. Adjutor – da bodo otroci varni v vodi in v njeni bližini

Vsako leto zaradi utopitve umre kar nekaj otrok. Zato ne preseneča, da so mnogi starši zaskrbljeni, kadar se njihovi otroci igrajo v vodi. V molitvi se obrnite na tega francoskega svetnika iz 12. stoletja, ki je v prvi križarski vojni postal vitez.

Izročilo pravi, da mu je pred preganjanjem muslimanov uspelo pobegniti tako, da je priplaval domov v Francijo. Zahvaljujoč njegovim prizadevanjem mu je uspelo preživeti in preostanek življenja je preživel kot samotar. Seveda je postal zavetnik in priprošnjik utapljajočih.

Sv. Lovrenc – da bo priprava hrane na žaru varna, piščančja nabodala pa okusna

Pripoved o tem svetniku ni najprijetnejša: v 3. stoletju so svetega Lovrenca usmrtili, ker se je uprl rimskemu cesarju Valerijanu. Za kazen so ga dobesedno položili na velikanski raženj. Preden je umrl, naj bi izjavil: “Na tej strani sem že pečen, obrnite me.”

Upamo, da vas to ne bo odvrnilo od slastnih piščančjih nabodal, morda pa se boste naslednjič, ko boste prižgali žar ali štedilnik za kampiranje, v molitvi obrnili na svetega Lovrenca, da vas in vašo družino obvaruje pred opeklinami in premalo pečenim mesom.

Sv. Monika – da boste potrpežljivi, ko se bodo dnevi ob nemirnih otrocih zdeli neskončni

Ena od lepot poletja so dolgi poletni dnevi. Četudi so vam lenobni dnevi všeč, pa so vaši otroci zagotovo polni energije. Če potrebujete malce potrpežljivosti, vam pot lahko pokaže ena izmed svetnic, ki je bila prav tako mati.

Sveta Monika, mati svetega Avguština, nepridiprava, ki se je pozneje tako spremenil, da je postal svetnik, je morala leta in leta čakati, da je njen sin v življenju našel pot kreposti. Potrpežljivost in predanost sinu in Bogu pa sta se ji bogato obrestovali: sveti Avguštin je postal eden najpomembnejših cerkvenih očetov.

Sv. Krištof – za varno in brezskrbno potovanje

Za vse, ki jih potovanja skrbijo in obremenjujejo, obstaja le en svetnik, na katerega se morate obrniti: sveti Krištof. Ta domnevno 220 centimetrov visoki možakar, ki je potnike varno vodil čez nevarne vode, je eden najbolj priljubljenih svetnikov v Cerkvi in bo gotovo pomagal tudi vam, da boste z družino varno pripotovali na želeni cilj.

Sv. Narcis iz Gerone – da bo odpravil nadležne komarje

Poletje je priložnost za neizmerno veselje komarjev. Za vse tiste, ki trpijo zaradi pikov komarjev, je to lahko izjemno nadležno. Že ko jih ponoči zaslišite, kako vam brenčijo ob ušesu in se pripravljajo na napad, ko ste ravno dobro zadremali, ali ko vas pičijo na resnično bolečih mestih – prav posebej “prijeten” je komarjev pik med prsti – zaradi komarjev je poletje lahko zares neprijetno.

Poleg zapestnice proti komarjem letos v molitvi na pomoč pokličite še svetega Narcisa: svetnik je z rojem nadležnih žuželk pregnal vojake, ki so poskušali oskruniti njegov grob.

Sv. Jernej – da boste varnejši pred sončnimi opeklinami

Ta Jezusov apostol je umrl strašne smrti: odrli so ga pri živem telesu. Zato ni nič nenavadnega, da se ljudje radi obračajo nanj, kadar jih pestijo težave s kožo. Če vas torej malce opeče sonce (ali pa zelo, kar je precej boleče!), za pomoč prosite zvestega Jezusovega apostola — in ko ste na soncu, ne pozabite uporabiti kreme z ustreznim zaščitnim faktorjem!

Sv. Peter – da boste ujeli kakšno ribo

Ko govorimo o ribolovu, nam na misel pride en sam svetnik: najslavnejši ribič na svetu, sveti Peter. Če se z otroki odpravljate na ribolov in želite pokazati svojo spretnost z ribiško palico, se priporočite svetemu Petru, da bodo vaše mreže polne.

St Peter the apostle
Saint Pierre, Michael Pacher (1435–1498),
Belvedere Museum of Vienna.

Sv. Huna – da se vam ob kupih neopranega in nezlikanega perila ne bo zmešalo

Eden najhujših delov poletja je gotovo neskončno pranje perila. Od razmočenih brisač, ki ležijo na tleh, do majic, prekritih s sladoledom. Kupi perila se nepregledno kopičijo. Medtem ko to lahko tudi najbolj ljubeče starše spravi ob živce, se sami zgledujte po sveti Huni, francoski svetnici, ki je svoje življenje posvetila služenju drugim in je ure in ure prala perilo svoje skupnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
poletjesvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.