Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odhajate na morje? Spodnji seznam vam bo v pomoč pri pakiranju

VACATIONS

Monkey Business Images | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 22/06/20

Kaj spakirati za na morje?

Marsikdo se že takoj po koncu šolskega leta odpravlja na morje. Odhod na dolgo pričakovani oddih vedno prinese tudi nekaj stresa, saj je potrebno učinkovito spakirati vse, kar potrebujemo.

Da ne bo vsega preveč in da boste za vse družinske člane zagotovo vzeli tisto, kar potrebujejo, vam je lahko v pomoč spodnji seznam.


PACKING FOR VACATION

Preberite še:
4 nasveti za bolj učinkovito pakiranje pred poletnim dopustom

Česa nikakor ne smemo pozabiti: dokumentov

V prvo in najpomembnejšo kategorijo spadajo tiste stvari, ki jih ne moremo nadomestiti oziroma kupiti na lokaciji dopustovanja. To so: denar in bančne kartice, osebne izkaznice (izven EU pa potni listi) in zdravstvene izkaznice vseh družinskih članov.

Če odhajamo izven slovenskih meja, je močno priporočljiva tudi kartica evropskega zdravstvenega zavarovanja za vse družinske člane. V to skupino spadajo tudi vozniško dovoljenje za voznike in prometno dovoljenje. Ne pozabimo na telefone in polnilce zanje, na fotoaparat in rezervne baterije ter na računalnik ali tablico (plus njune polnilce), če nameravamo na dopustu tudi kaj delati – če ne, jih seveda z veseljem pustimo doma.


WOMAN WITH SUITCASE

Preberite še:
Preden začnete pakirati kovček za počitnice, preverite teh šest nasvetov

Zdravila

Zelo priporočljivo je, da s seboj vzamemo osnovni nabor zdravil, to so vsaj analgetiki za otroke in odrasle (zdravila proti bolečinam in za zniževanje telesne temperature), sredstvo proti alergijam (v primeru pika žuželke, meduze …), repelent proti komarjem in drugim insektom, mazilo proti srbečici zaradi pikov. Seveda ne smemo pozabiti na morebitna stalna zdravila, če jih mora kdo od družinskih članov vsakodnevno jemati.

Dobro je vzeti tudi termometer ter nekaj obližev, razkužilo ter material za povijanje manjših ran (tudi na plaži lahko pride do kakšne manjše ureznine na skalah ipd). Vzemimo tudi pinceto, saj jo bomo morda potrebovali pri odstranjevanju klopov. Med toaletne potrebščine uvrstimo zobne ščetke in pasto, vazelin za ustnice, hladilno kremo ali aloe vera gel za obraz in telo (v primeru, da nas opeče sonce), deodorant, šampon, gel za tuširanje, milo za roke, razkužilo ter plenice za tiste, ki jih še potrebujejo.


FAMILY,ROAD TRIP

Preberite še:
Kaj storiti, da dopust ne bo le čas prepirov

SUITCASE CLOSE
Sebra I Shutterstock

Oblačila

Če ne želimo preveč komplicirati in nas čaka bolj “robinzonski” dopust, potem je dovolj, če za vse družinske člane spakiramo po sledeči formuli: dvoje kopalke, brisača, pet majic s kratkimi rokavi, troje kratke hlače, jopica, dolge hlače, anorak za primer dežja, natikači oziroma sandali, superge, spodnje perilo ter pižama ali majica za spanje. S to količino lahko preživimo tudi dva tedna, saj lahko vmes stvari operemo in posušimo.

Dekleta lahko vzamejo tudi kakšno krilce ali obleko, če to nosijo raje od kratkih hlač. Če gremo na počitnice v hotel in načrtujemo tudi kakšno večerjo v restavraciji, ne pozabimo tudi na kakšno lepšo obleko ali bluzo, moški pa na srajco ali polo majico s kratkimi rokavi ter dolge hlače. Sem spadajo tudi pokrivalo (slamnik, kapa) ter sončna očala.


SUMMER FASHION

Preberite še:
Poletna garderoba – kateri kosi naj bodo v njej?

Potrebščine za na plažo

Za počitnice na plaži v družbi majhnih otrok potrebujemo: kreme za sončenje s čim višjim SPF faktorjem, pokrivala (kape s šiltom ali klobučke), pripomočke za v vodo (rokavčki, obroči), kakšen senčnik za na plažo, kanglice in lopatke, knjige, pobarvanke, barvice ali voščenke, karte, potovalno verzijo šaha ali kakšne druge družabne igre.

Če se odpravljamo na morje v družbi starejših otrok ali brez njih, pa za na plažo potrebujemo le nekaj odličnih knjig ter morebiti kakšen dnevnik in pisalo, da si zapišemo morebitne miselne in duhovne prebliske, ki nam bodo v počitniških dneh prišli naproti.


SUNBATHING

Preberite še:
Varno na sonce: zavarujte se pred sončnimi žarki!

Dodatno

V odvisnosti od tega, ali gremo kampirat ali pa v kakšno izmed počitniških nastanitev ter kako aktivno nameravamo preživeti dopust, seveda vzamemo s seboj še preostalo opremo: šotor, svetilke, nahrbtnike, visečo mrežo in podobno. Marsikdo s seboj vzame tudi prenosni hladilnik ali hladilno torbo in hrano, če namerava družina kuhati v apartmajih.

Vedno prav pride tudi žepni nož (ali dva), morda trnek ali mreža za lovljenje rib. Ne pozabimo na adapterje za vtičnice, če odhajamo nekam, kjer je sistem drugačen kot v Sloveniji. Prav tako bo zelo prav prišla tudi kakšna zaščitna mreža proti komarjem, zelo priporočljivo pa je vzeti tudi sredstvo proti komarjem za prostor, ki z izhlapevanjem eteričnih olj ali drugih snovi odganja nadležen mrčes.


FAMILY,ROAD TRIP

Preberite še:
Kaj storiti, da dopust ne bo le čas prepirov


KIDS

Preberite še:
10 pravil lepega vedenja za naše otroke, da se bomo med počitnicami lahko vsi sprostili


VACATION

Preberite še:
Kako ohraniti molitveno življenje na poletnih počitnicah

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.