Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Po dveh diagnozah izgubila bitko: “Življenje je lepo darilo in zanj se je treba boriti”

ANGELA HERNANDEZ

@AngelaHer

Lucía Chamat - objavljeno 08/07/22

Karizmatična 31-letna Kolumbijka in mati treh otrok je umrla po boju z dvema vrstama raka

Ángela Hernández se je tri leta spopadala z bolečinami in hudo boleznijo. Postala je simbol krščanskih vrednot in boja proti raku. Nekaj dni pred smrtjo je na svojem profilu na Twitterju objavila da se “več naučiš v bolečini in trpljenju kot v sreči”.

Njena prijateljica, nekdanja manekenka in zagovornica življenja, je ob novici o njeni smrti 1. maja zapisala: “Občudujem to pogumno in podjetno žensko, veliko zagovornico otrok, žensk, pravic staršev do izobraževanja otrok in družine.”

Ángela je leta 2019 izvedela, da ima raka na dojki. “Tisti dan sem se pogledala v ogledalo in si dejala: ‘Ti to zmoreš.’ Življenje je lepo darilo in zanj se je treba boriti.”

Od takrat se ni nehala boriti in je na svojih družbenih omrežjih ženske nenehno pozivala k samopregledovanju, govorila je o poteku bolezni in zdravljenja, ob tem pa jo je ves čas podpiral njen mož Jefferson Vega.

ANGELA HERNANDEZ

“Vse zmorem v Kristusu, ki mi daje moč”

Leta 2020 je v intervjuju za lokalno televizijo delila misel, ki je bila vodilo njenega življenja:

“Bog skrbi zame. Prepričana sem, da me njegova ljubezen varuje, mi daje mir in moč.”

To prepričanje in življenje v molitvi ji je dalo moč, da se je soočila še z eno diagnozo, rakom kostnega mozga, ki so ji ga odkrili sredi leta 2021. Kljub močni veri jo je skrbelo za svojega otroka Óscarja Davida, za katerega je med boleznijo pripravljala prav posebno darilo:

“Življenje je minljivo. Ne vem, kako dolgo bom imela možnost ostati tukaj. Lahko pa ti povem, da te ljubim. To knjigo, fizični spomin na mojo ljubezen, zapuščam svojemu ljubljenemu sinu Óscarju Davidu. Vse zmorem v Kristusu, ki mi daje moč.”

ANGELA HERNANDEZ

Skupaj z družino je Ángela z optimizmom preživela zadnja leta svojega življenja. Večino časa je preživela v bolnišnici, vendar je vedno poudarjala, da je “vesela vsakega novega dne, ki nam ga daje Bog, in ga živim v ljubezni in veselju”.

Tudi v najhujših trenutkih ji ni manjkalo dobre volje, kot je razvidno iz videoposnetkov, ki jih je objavila, ko je plesala z možem, z nasmehom pripovedovala o poteku zdravljenja ali govorila o svoji kampanji.

Njen mož, ki je bil njen angel varuh in opora v bolezni, ji je znal vedno izkazati svojo ljubezen. Na Twitterju je zapisala: “Boga sem prosila za moža, ki me bo imel rad in mi bo v oporo pri uresničevanju mojih sanj. Bog mi je dal več kot to, dal mi je angela z imenom Jefferson.”

Jefferson ni nikoli zamudil priložnosti za to, da bi ji povedal, kako zelo občuduje svojo močno in pogumno ženo. V nekem intervjuju se je spomnil na dvome, ki so se mu porajali, ko sta se zaročila:

“Bila sva si zelo različna, ona je bila pravnica, političarka, jaz pa veterinar, kmet, ki je želel živeti ob kravah in konjih. Vedel sem, da me ima rada, vendar ji nisem hotel zapreti poti.”

Ángela pa se je zaljubila vanj in v podeželje ter kljub temu nadaljevala svojo politično kariero, saj je bila poslanka in vladna kandidatka.

ANGELA HERNANDEZ

Zagovornica življenja

Ves čas se je borila tudi za življenja nerojenih otrok. Ostro se je odzvala na zagovarjanje splava in menila, da ne gre za versko ali filozofsko vprašanje, ampak za temo, ki zadeva celotno družbo.

“Vrednost življenja se ne meri v tednih, in ko ga prekinejo, ga ubijejo,” je zapisala v eni od razprav. “Kakšna država dovoljuje, da obstajajo zakoni, ki dovoljujejo umore otrok? Otroci so tisto najbolj sveto, kar imamo. Država mora odločno spregovoriti.”

Njena smrt je povzročila veliko žalost med široko množico ljudi, predvsem pa pri Ángelini družini, ki je kljub bolečini zapisala: “Naše življenje ni odvisno od bolezni, ampak od tistega, ki ga je ustvaril. Ta mir nam daje moč, da bomo spet vstali.”

ANGELA HERNANDEZ

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
bolezendružinaraksmrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.