Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odlično miselno orodje za preobremenjene očete

shutterstock_628572767.jpg

Photographee.eu | Shutterstock

Mikołaj Foks - objavljeno 03/07/22

Ali ste oče in preobremenjeni tako v službi kot doma? Si želite dobrega in trajnega odnosa z ženo in otroki? Se sprašujete, kako se vsega tega lotiti? Začnite pri tem, kar lahko nadzorujete: pri sebi

V službi imate čisto preveč dela, otroci se že veselijo kolesarskega izleta, za vrat vam dihajo še tista majhna popravili po hiši, s katerimi odlašate že več mesecev, žena, ki ni prav nič manj obremenjena, pa pravi, da je že skrajni čas, da si vzameta nekaj časa samo za vaju.

Živimo v svetu pričakovanj. In kar je še huje, ko so ta pričakovanja pozitivna, je težko reči “ne”. Če ne veste, katerega pričakovanja se najprej lotiti, se lotite samega sebe! To bo pomagalo razrešiti situacije, ki vas obdajajo.

1Krpanje lukenj

Se jezite na svoje najdražje ali pa se morda ne držite svojih obljub? Si naprtite preveč ali pa nenehno motite druge?

Luknje so vaš pristop k stvarem in če jih zakrpate, boste v življenju lažje napredovali na vseh področjih. Običajno so luknje vidne že od daleč. Zapišite si tiste, ki jih prepoznate, in izberite eno. Pomislite, kaj lahko naredite, da luknjo odpravite.

2Iskanje vaših prednosti

Katera je vaša močna stran v službi, v odnosih? 

Vaše prednosti vas ločujejo od drugih. Kako bi se počutili, če bi lahko namesto stvari, ki so vam odveč, lahko počeli več stvari, ki vam dajejo krila? Poimenujte in zapišite, v čem ste močni. Zadajte si eno realistično dejavnost, s katero lahko nadomestite tisto, česar ne želite več početi. Ste pripravljeni na naslednji korak?

3Gorivo

Spanje in hrana sta osnovni človekovi potrebi. Ali si ju privoščite toliko, kolikor ju resnično potrebujete? Še tako dobri nasveti za boljše življenje vam ne bodo pomagali, če ne boste dovolj spali!

Imamo še veliko več potreb kot prej omenjeno potrebo po spancu in hrano. Potrebe so kot gorivo za avtomobil. Kaj je vaše gorivo? Zapišite si svoje potrebe in si izberite eno. Razmislite, kaj lahko naredite, da zadovoljite to potrebo.

4Smer

Ali pri vsakodnevnih opravilih več ne ločite, kaj je ključnega pomena v vašem življenju? Poskusite dokončati ta stavek: Rad bi živel tako, da …

Vsak od nas potrebuje usmeritev: zavedanje, kaj je za nas res pomembno. Če poznate svojo smer, to pomeni, da se znate nanjo vrniti. V nasprotnem primeru boste za vedno obtičali v vrtincu vsakodnevnih obveznosti.

Ste že končali stavek: Rad bi živel tako, da …? Poskusite našteti nekaj dejavnosti, ki bi vam pomagale pri izpolnjevanju tega cilja, in si izberite eno. Že veste, katero? Ste pripravljeni na akcijo?

5Izvedba

Pa smo spet pri seznamu stvari, ki jih je treba narediti, ste verjetno pomislili.

Prav nasprotno. V primeru pomanjkanja kisika na letalu si mora masko najprej namestiti odrasla oseba, šele nato naj bi jo namestila otroku. Življenje naših družin moramo usmerjati z razumevanjem in poznavanjem samih sebe. In tega nihče ne more narediti namesto nas! Bodite dosledni, vendar razumevajoči. Pa srečno!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredilaVeronika Snoj.

Tags:
družinastarševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.