Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako nam starševstvo pomaga, da bolje razumemo Božje očetovstvo

DAD HOLDING CHILD

Andrii Medvediuk | Shutterstock

Edifa - objavljeno 09/02/21

Ko postanemo starši, nam to lahko pomaga poglobiti naš odnos z Bogom Očetom

Ko postanejo starši, se mnogi možje in žene še bolj zavejo ljubezni, ki jo do nas občuti Bog Oče. Mnogi izmed njih sanjajo o otroku, ki ga držijo v naročju, še preden je otrok sploh spočet. In ko ga pričakujejo, ga ljubijo z vsem srcem, čeprav sploh še niso videli njegovega prvega nasmeha.

Podobno je z Bogom. V mislih nas je imel, še preden so zrasle gore, in še danes nam zagotavlja: “Ljubim te!” Ti izrazi ljubezni, ki jih iz dna srca izgovarjamo dan in noč, so razlog za naš obstoj: predstavljajo resnico, o kateri moramo premišljevati vsak dan.


HUGGING

Preberite še:
Bog ne ljubi samo tistega, ki si to zasluži. Ljubi tudi tistega, ki si ne

Starši: premišljevanja o Božji skrivnosti

Starši imajo lahko veliko otrok, toda iskreno ljubijo vsakega posebej. Kakšno trpljenje, če se enemu od otrok zdi, da je deležen manj ljubezni kot njegovi bratje in sestre! Kako pa je pri Bogu? Tudi Bog nas ljubi na povsem prvinski način. Tudi če se nam zdi, da je v določenih okoliščinah pozabil na nas, verujemo, da vse stvari počne za naše dobro (Rim 8,28). Kakšno napako delamo, če bližnjemu zavidamo čudovite darove ali razkošno življenje! Čeprav se nam morda ne zdi, v Božji družini nihče ni neljubljen.

Starši imajo svoje najstnike radi kljub neumnostim, ki jih ti zagrešijo. Kakšna radost vzklije v očetovem srcu, ko končno lahko objame izgubljenega sina, ki se po doživeti pustolovščini vrne pod domačo streho! No, Bog je prav tako srečen, ko ga prosimo odpuščanja, ker smo bili toliko let ločeni od njega. In pogosto šele po kakšni zelo veliki neumnosti spoznamo, kako močno in brezpogojno nas Bog pravzaprav ljubi.

Ponos, ki ga starši občutijo ob uspehu svojih otrok, malce spominja na Očetovo veselje, ko mu takšno velikodušnost izkažejo njegova bitja. V Svetem pismu izrecno piše, da Gospod, tvoj Bog, “vriska nad teboj v prepevanju” (Sof 3,17), da “so mu po volji takšni, ki […] pričakujejo njegovo dobroto” (Ps 147,11).


SONJA IN DUŠAN HORVAT

Preberite še:
Ko je Božja ljubezen močnejša od zakonske odtujenosti in vseh diagnoz

Gospoda prosite za pomoč

Kaj pa želje v srcih tolikih staršev, ki si na vse načine prizadevajo, da bi svojim otrokom zagotovili boljše življenje, kakršnega so bili deležni sami? Gospodove želje so še neskočno večje. Želi nam podariti srce, ki gori od ljubezni. Le z vero in zaupanjem Ga moramo prositi, odpreti svoja srca Svetemu Duhu, tako da jih bo prek Jezusa Kristusa napolnil z ljubeznijo.

Torej, starši ne smejo nikoli pozabiti, da Bog pripravlja veliko večja presenečenja za svoje otroke, kot bi si sami lahko kdaj koli predstavljali. Jezus sam je rekel: “Če torej vi, ki ste hudobni, znate dajati svojim otrokom  dobre darove, koliko bolj bo nebeški Oče dal Svetega Duha tistim, ki ga prosijo.”

Avtor prispevka je Abbot Pierre Descouvemont.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Izpoved mame o tem, kaj vse se je dogajalo na najstnikovem računalniku med šolanjem na daljavo


web 3 gasper predanic

Preberite še:
“Ko si moški dovoli jokati, postane čustveno bolj stabilen in manj obsoja”


STRACH

Preberite še:
Premagajte teh 8 strahov s pomočjo Svetega pisma

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.