Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Skavtski voditelj zasnubil svoje dekle na množičnem srečanju skavtov

demande-en-mariage.jpeg

Alexandra

Valentine Leroy - objavljeno 17/06/22

Navdihnjen z vsemi nauki o vodenju in služenju se je mladi par pripravljen "učiti ljubiti" drug drugega

Ob koncu srečanja več kot 30.000 združenih skavtov Francije (katoliškega skavtskega gibanja), ki so prišli v Château de Chambord, pomembno kulturno znamenitost, da bi proslavili 50-letnico gibanja, je mladi mož po imenu Matthieu zaprosil za roko mlado dekle Alexandro.

Skavtska voditelja, stara 24 in 21 let, sta se odločila, da bosta skupaj hodila po poti proti zakonski zvezi, da bi se skupaj naučila ljubiti in služiti. To je bila povsem nepričakovana zaroka na kraju, ki je zdaj dobil poseben pomen. Ob koncu binkoštnega bogoslužja, ob mraku, je Matthieu pokleknil na tla in Aleksandro zaprosil za roko.

“Vedela sem, da me želi zaprositi, vendar mi je rekel, da bo to na kraju, ki bo imel simbolen pomen za oba,” je mlada zaročenka pojasnila v pogovoru za Aleteio.

Ker sta Matthieu in Alexandra vodja čete v Versaillesu in vodja skupine v župniji Saint Augustin v Parizu, je bil dogodek v Chambordu precej očitna izbira. “To je resnično kraj, ki naju najbolje predstavlja in kjer sva lahko izkazala željo, da bi najin odnos zgradila na tej skali in na čutu za služenje, ki nama je obema v spodbudo.”

Skavtska voditelja se zavedata, da želita svoje zakonsko življenje zasidrati v vrednotah skavtstva. Zvesta svoji obljubi sta se odločila, da bosta drug drugega ljubila tako, da se bosta zanašala na Božjo milost:

“Ko bo življenje pokazalo zobe, ko se bodo pojavile ovire, nama bodo te [skavtske] vrednote pomagale, da se bova z vsem soočila tako, kot sva se soočala z nevihto, z upanjem in zaupanjem. (…) Imam popolno zaupanje, ker vem, da je Bog tam vsak trenutek.”

Ko omenja nevihto, ima v mislih hudo vremensko preizkušnjo, zaradi katere so morali skavti zapustiti šotore in se zateči v varnejše zavetje.

Njuna odločitev, da se poročita, je “odločitev treh oseb”, pričuje Alexandra, ob čemer ima v mislih sebe, svojega zaročenca in Boga.

Skavtstvo in čut za predanost

Alexandra pojasnjuje, da jo je skavtstvo naučilo ne le sporazumevanja in kako biti zvesta sebi, ampak tudi predanosti.

“Prijateljem, ki me sprašujejo, kako si lahko želim zavezati se za vse življenje, saj imam šele 21 let, odgovarjam, da je Matthieu moja izbira. Seveda verjamem v ljubezen na prvi pogled. Verjamem pa tudi, da je razmerje najprej in predvsem izbira. Poroka zame pomeni, da drugi osebi rečem: ‘Želim se naučiti, da te bom ljubila,’ ne le, da ji rečem: ‘Ljubim te.'”

Z učenjem medsebojne ljubezni zaročenca že čutita, da ju vleče k svetosti. “Matthieu me je naučil, da drugega sprejemam takšnega, kakršen je, predvsem kot vodjo. Ko sem se pridružila gibanju, sem imela jasno predstavo o tem, kakšen mora biti vodja. Čeprav se Matthieu ne obnaša vedno tako, kot si predstavljam, sem ga resnično vzljubila.”

Alexandra in Matthieu ponazarjata, kar je škof Rougé omenil v mašnem nagovoru tik pred njuno zaroko: “Skavtstvo je, v moči Duha, šola predanosti in služenja, šola posvetitve naših življenj Bogu in drugim.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
mladiskavti
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.