Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zanimivosti o 118-letni redovnici, ki je postala najstarejša oseba na svetu

SISTER ANDRE

News Center | YouTube | Fair Use

Cerith Gardiner - objavljeno 06/05/22

Odkrijte še več podrobnosti o življenju te neverjetne redovnice

Po smrti 119-letne Japonke Kane Tanaka je francoska redovnica, sestra Andre, po podatkih Guinessove knjige rekordov s 118 leti postala najstarejša oseba na svetu.

O navdihujoči redovnici smo že poročali, tule pa vam predstavljamo še nekaj dejstev o njej.

1POZNALA JE SVET PRED OBEMA SVETOVNIMA VOJNAMA

Sestra Andre se je rodila kot Lucile Randon 11. februarja 1904 na jugu Francije, desetletje pred izbruhom prve svetovne vojne.

2RADA ZGODAJ VSTAJA

Po letih, preživetih v molitvi, sestra Andre ne poležava v postelji. Zbuja se zgodaj zjutraj in zajtrkuje ob sedmi uri. Vsako jutro gre k sveti maši, žal pa je že povsem oslepela.

3IMA VELIKE NAČRTE

Sestra Andre si je zadala cilj, da bo podrla rekord Jeanne Calment, Francozinje, ki velja za najstarejšo osebo na svetu: umrla je v starosti 122 let. Željo sestre Andre je javnosti zaupal David Tavella, predstavnik za medije v domu za ostarele v Toulonu, kjer francoska redovnica trenutno prebiva.

4AMPAK … JE ŽE RAHLO UTRUJENA

“Razmišljam o tem, da bi se upokojila, pa mi ne dovolijo,” je sestra zaupala v pogovoru za francosko agencijo AFP ob svojem 118. rojstnem dnevu.

5IMA NEKAJ PREDNOSTI IN NEKAJ SLABOSTI

V istem poročilu je sestra Andre povedala tudi nekaj podrobnosti o svojem značaju in kako jo dojemajo ljudje: “Vedno so me občudovali zaradi moje modrosti in razumnosti, danes pa je ljudem že povsem vseeno, ker sem tako trmasta.”

Kljub temu še vedno slovi kot izjemno duhovita oseba in rada poudari, kako upa, da “ljubi Bog ne bo predolgo čakal, preden jo pokliče k sebi”, kot je zaupala v pogovoru za medije.

6KAKO NAJDE SREČO

Preden je sestra Andre postala redovnica, je delala kot varuška v Parizu, ta čas pa opisuje kot eno najsrečnejših obdobij v svojem življenju. Veliko let je skrbela za sirote in ostarele, preden je leta 1944 postala sestra Andre tako je bilo ime njenemu pokojnemu bratu. Kljub vsemu naštetemu pa vedno trdi, kako je njena “vsakdanja sreča odvisna od tega, ali lahko odide iz svoje sobe in se udeleži molitev”.

7ZA 115. ROJSTNI DAN JE PREJELA PRAV POSEBNO DARILO

Sestra Andre prebiva na območju Azurne obale v Franciji, leta 2019 pa je prejela naziv častne meščanke Toulona. Poleg tega je za 115. rojstni dan prejela pismo papeža Frančiška in rožni venec, ki ga je sveti oče blagoslovil.

8PREMAGALA JE KORONAVIRUSNO BOLEZEN

Med občudovanja vredno statistiko, povezano s sestro Andre, je tudi podatek, da je najstarejša oseba na svetu, ki je preživela okužbo z novim koronavirusom, tik pred svojim 117. rojstnim dnem. Na srečo ni imela hujših simptomov, bila je le rahlo utrujena. Ob tem je v pogovoru za medije tudi zaupala, kako se je počutila ob okužbi z novim virusom: “Ne, prav nič se nisem bala, ker se ne bojim smrti.”

9IMA MANJŠO PREGREŠNO RAZVADO

Po besedah upravnika doma za ostarele si rada privošči kakšno slaščico, predvsem čokolado. Vsak dan pa spije tudi kozarec vina. Njen rojstni dan običajno praznujejo s steklenico porta in čokoladno sladico. Njeno geslo za dolgo življenje je: “Moli in vsak dan spij skodelico vroče čokolade.”

10V RODNI FRANCIJI JE ENA IZMED ŠTEVILNIH STOLETNIKOV

Sestra Andre živi v skupnosti, kjer po podatkih francoskega statističnega urada živi okoli 21.000 starostnikov – kar sploh ni slabo za državo, ki se ponaša z nekaj več kot 67 milijoni prebivalcev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
starost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.