Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Neverjetna redovnica, ki pleše hip hop in rada jadra: “Bog je gotovo vedel, kaj počne”

Estera Andrzejewska

arch. prywatne

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 22/08/21

Nekega dne je sestra Estera Aleksandra Andrzejewska ostala sama v kapelici. In prvič je v srcu zaslišala Jezusov glas. Ta dogodek je popolnoma spremenil njeno življenje

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

“Sveto pismo pravi, naj Boga slavimo s plesom. Ne vem, ali je imel kdorkoli v mislih hip hop, toda Bog je gotovo vedel, kaj počne,” pravi sestra Estera.

Ko se je prvič udeležila plesnih vaj, je bila stara tri leta. Po nekaj srečanjih je postala del skupine. Imeli so veliko treningov, tekmovanj in izletov. Pri štirih letih se je že udeleževala državnih prvenstev.

Pozneje je sanjala o študiju na fakulteti za šport. Imela je načrte za prihodnost: študij, družina, otroci. Takrat še ni razmišljala o posvečenem življenju. “Samostan ni bil v mojih mislih,” priznava.

Na Svetovnem dnevu mladih v Kölnu je spoznala takratnega fanta. Tri leta pozneje je odšla na srečanje poljske katoliške mladine. Na nekih duhovnih vajah je slišala duhovnikove besede, ki so nanjo naredile velik vtis: “Lahko ga zelo ljubite, vendar čutite, da to ni to.”

Ko je zapuščala cerkev, je srečala eno izmed sester iz reda Marijinega brezmadežnega spočetja. Potem je šla mimo nje še ena sestra iz istega reda. Pomislila je, da je to že preveč. Iz srca je namreč odrivala misli na samostan. Toda niso ji dale miru.

Od hip hopa do samostana

Odšla je v samostan v Katovice na dogovorjeno srečanje. Tam jo je ena izmed sester odpeljala v kapelo.

“Na začetku sem mislila, da se mi bo zmešalo, nikoli v življenju nisem bila tako dolgo sama. V glavi sem začela prepevati vse pesmi, ki sem se jih spomnila, vse dokler se moj repertoar ni končal. Takrat sem v kapeli opazila podobo Srca Jezusovega. Jasno mi je postalo, da Gospod govori v tišini,” razlaga sestra Estera. V srcu je zaslišala glas: “Tukaj je tvoj dom in tu boš srečna.”

Sestra priznava, da ji je postalo slabo. Imela je vendar popolnoma drugačne načrte za svoje življenje. “Nikoli nisem poslušala, kaj Jezus želi od mene,” je povedala v intervjuju za Aleteio.

Pod jadri z Jezusom

Pred nekaj leti se je sestra Estera skupaj z drugimi sestrami iz reda in mladimi odpravila na posebne duhovne vaje, ki so jih poimenovale Z Jezusom pod jadri. “Jadranje je v mojem življenju prisotno od otroštva. Moj oče je krmar in prav on je name prenesel svojo strast. V srednji šoli sem opravila tečaj, dobila sem dokumente in lahko sem jadrala,” pripoveduje.

Projekt Z Jezusom pod jadri je bil med mladimi zelo dobro sprejet. “Imeli smo čas za pogovor, sveto mašo, pa tudi za tišino na bregu jezera.” Sestra Estera verjame, da bodo takšne vaje ponovili tudi v prihodnje.

Ples v habitu

Sestra Estera evangelizira tudi s pomočjo plesa. Vodila je delavnice v okviru projekta Kostka (Kocka), ki ga organizira Kongregacija misijonarjev svete družine.

Je ples lahko dobra oblika za oznanjevanje? “Za ljudi je veliko presenečenje, da lahko človek v habitu pleše. Ples povezuje ljudi, vse se začne s pogovorom o njem. Pozneje pridejo na vrsto bolj resne razprave,” pravi sestra Estera.

Na Svetovnem dnevu mladih v Krakovu je sestra mlade učila različnih koreografij, med odmori pa je pričevala.

“Že samo dejstvo, da nosim habit, povzroči, da se ljudje ustavijo in začnejo spraševati. Jaz pa jim zagotovim, da je življenje z Jezusom čudovito,” razlaga.

“Pomembno je, da najdete primeren prostor zase, kjer lahko prisluhnete Jezusu. On za vas vedno želi popolno srečo. Še vedno me navdušuje to, kaj je naredil z mojim življenjem. Že nekaj let plešem z najboljšim plesalcem,” z nasmehom doda sestra Estera.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.