Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če želite izboljšati odnos z zakoncem, storite to …

shutterstock_1657558288.jpg

Dean Drobot | Shutterstock

Iwona Jabłońska - objavljeno 18/04/22

Začnite drugače nagovarjati svojega moža oz. ženo. Postopoma, korak za korakom. Morda ne takoj, toda čez nekaj časa boste zagotovo opazili rezultate

Lahko smo odlični prijatelji. Ko moramo nekoga motivirati, bomo našli prave besede in geste podpore. Včasih pa to pogrešamo v najpomembnejšem razmerju: zakonu. Prav pogovor z možem oz. ženo naj bi bil napolnjen z besedami, ki gradijo ne le naš zakon, ampak tudi najbližjo osebo.

Odrasli pogosto s seboj nosimo travme iz otroštva. Dobro je, da se jih zavedamo. Če je v naši družini manjkalo empatije, podpore, toplih in prijaznih besed, bomo težko zavzeli povsem drugačen odnos do zakonca in sčasoma se lahko pojavi isti vzorec.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj situacij iz zakonskega življenja. Preverite, v katerem položaju bi se najverjetneje znašli tudi sami.

1Težave v službi

Mož oz. žena dela za nekoga ali pa vodi svoje podjetje. Nekaj ​​je šlo narobe.

Namesto: “Ali ti nisem rekel … Če bi me poslušal … Lahko bi naredil tako …” samo poslušajte in recite: “Verjamem vate, gotovo boš našel/našla izhod iz te situacije. Ne pozabi, da sem s teboj. Če kaj potrebuješ, sem tukaj.”

Podprite, ne predavajte!

2Uspeh drugega

Vsekakor ste srečni in kar pokate od ponosa. Toda ali ste prepričani, da ste o tem povedali svojemu možu oz. ženi? Besede imajo svojo težo! Dobro je ne le pokazati svoje zadovoljstvo, veselje ali ponos, ampak o tem tudi spregovoriti. To je izjemno pomembno.

3nemir

Ko vidite, da vašo ženo oz. moža nekaj moti, tega ne podcenjujte. Pogosto skušamo težave pomesti pod preprogo. To je neke vrste mehanizem, ki nam omogoča preživetje. Primer? Razmišljanje kot “saj ni tako hudo” ali “drugim je še slabše”.

Vsaka težava, vsaka stiska potrebuje pozornost in podporo. Namesto da bi rekli: “Ne skrbi, to je majhen problem,” ali “Zakaj si tako zaskrbljen/a?”, pokažite razumevanje in odprtost za težave svojega zakonca. Rečete lahko: “Vidim, da te zelo skrbi. Se želiš o tem pogovoriti? Morda lahko skupaj najdeva rešitev.”

4Kritika ali kompliment?

Vsak si zasluži biti cenjen in opažen. Potrditev krepi naše moči in nam pomaga rasti. Vprašajte se, kolikokrat ste v zadnjem tednu pohvalili svojo ženo oz. moža in kolikokrat smo ga/jo pokritizirali. Če prevlada kritika, bi se morala prižgati rdeča lučka … Razmerje morate popraviti!

5Vedno in nikoli

Vsi smo odlični opazovalci. Včasih smo celo prepričani, kaj zakonec misli, čuti in kakšni so bili njegovi nameni. Toda namesto da svoji ženi oz. možu rečete: “Vedno pozabiš na najino obletnico, to ti nič ne pomeni!” je dobro povedati, kako se počutimo v dani situaciji.

Na primer: “Pozabil/a si na najino obletnico in to me žalosti. Rad/a bi, da bi praznovala tako pomemben praznik.”

To je le en primer. Vsak dan imamo veliko razlogov, da svojim zakoncem povemo, kako se počutimo.

Če želite spremeniti svet, začnite pri sebi, pravi pregovor.

Če parafraziramo te besede, lahko rečemo: “Če želite spremeniti svoj zakonski odnos, začnite pri sebi.” Morda ne z velikimi, ampak majhnimi koraki. Pomislite, v katerih situacijah bi svojega moža oz. ženo lahko obravnavali drugače. Morda ne takoj, a čez nekaj časa boste zagotovo opazili rezultat.

Če pa opazite, da vas spremlja neprijeten, neprijazen in celo napadalen slog med pogovorom z zakoncem in se vam zdi, da ga sami ne morete obvladati, je dobro poiskati pomoč strokovnjaka. Morda je v njem kaj več kot le začasna kriza v komunikaciji z ljubljeno osebo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.