Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Iskreno in odprto se pogovorimo o odnosih in spolnosti

oddaja reflektor odnosi in spolnost

TOMAŽ RIHTAR

David Tomažin - objavljeno 16/02/22

V spolnost vstopati z užitkarsko mentaliteto je zgrešeno. Spolnost ni namenjena igračkanju, pač pa intimni čustveni, duhovni in telesni bližini, predajanju in sprejemanju energij, skratka – ljubezni

Če hočemo tvoriti polne odnose z drugimi ljudmi, moramo imeti sprva poln odnos do sebe – glede tega sta se strinjala tako Urban Urbanc kot tudi Agata Hren, gosta nove oddaje Reflektor. Urban se veliko ukvarja s svetovanjem na temo medsebojnih odnosov. Agata pa je med drugim voditeljica delavnic za ženske in svetovalka za naravno načrtovanje družine.

“Mislim, da je odnos, ki ga lahko človek oz. ki ga mora človek gojiti do sebe, bistven. Bistven za odnose z ljudmi, stvarmi, situacijami v našem zunanjem svetu,” začne Urban.

Zakaj se torej bojimo rasti? Urban razlog pripiše “izogibanju bolečini, ki jo posameznik čuti ob neprijetnih stvareh in ki je tako naravno, kot je naravna bolečina sama”. Umetnost prenašanja bolečine je tista, kateri bi se morali posvetiti. Ključ do nje je, tako smo se strinjali, v iskrenosti do samega sebe in do drugih, ki pa je težko dosegljiva.

Oglejte si celotno oddajo Reflektor:

Iskanje nižjih zadovoljstev

A kako biti iskren do sebe, če si priznamo, da smo razdeljeni med kratkoročna in dolgoročna zadovoljstva oz. cilje? Urban je tu ostroviden: “Treba se je odpovedati nižjim zadovoljstvom, zavoljo tega, da dosežeš višje cilje v življenju.”

Še posebej uničujoča je navada gledanja pornografskih vsebin, ki vsekakor vpliva na kakovost spolnosti in zadovoljstvo žensk pri spolnosti, opozarja Agata.

Iskanje višjih ciljev

“Pozabiti moraš na svoj stari način življenja, če želiš začeti nekega drugačnega,” nas opomni Urban. In res je. Višje cilje se doseže le ob žrtvovanju nižjih zadovoljstev.

Alternative samozadovoljevanju (povzročanja zadovoljstva samemu sebi) so znane in dostopne na vsakem koraku (molitev, kroženje z energijo …). In čas je že, da ustavimo našo obsesivno povzročanje užitka samim sebi. “Poskusimo se učiti, da je včasih dobro tudi to, da se samemu sebi odpovemo zavoljo drugega, da bomo potem lahko toliko bolj pripravljeni vstopati v samo spolnost v svobodi in v darovanju,” razmišlja Agata.

Za greh prevzeti odgovornost, odpustiti in postati čist

Narediti greh ne pomeni postati umazan ali nečist, pač pa pa zgolj pomeni zgrešiti pot. S te zgrešene poti pa se da priti na pravo pot. Urban izpostavi pomembnost prevzemanja odgovornosti za izhod iz zgrešenosti, Agata pa izpostavi potopitev v svojo zgrešenost in iz nje izhajajočo ljubezen do svoje rasti, ki mora včasih iti skozi napake.

Oddaja Reflektor

Reflektor je pogovorna oddaja, ki jo na YouTube kanalu Družina media lahko spremljate vsako drugo sredo ob 20.00. Posveča se družbenim in duhovnim vprašanjem ter tematikam življenjskega sloga. Na Facebooku in Instagramu pa vas čakata tudi zakulisje ustvarjanja in predstavitev voditeljev. Vabljeni k ogledu in komentiranju!

Mladi in vzdržnost pred poroko

Kje stojiš, izveš šele takrat, ko veš, da z nekega mesta ne boš pobegnil. Mladi se dostikrat zaženemo v situacije zaradi naše strastnosti in velike energije. Biti mlad in poln energije ni slaba stvar! Tudi napake niso zares napake, dokler ni bilo poseženo v človekovo dostojanstvo, voljo, zdravje ali življenje.

Biti mlad pomeni raziskovati. Agata pa ima o raziskovanju drugačen pogled: predlaga namreč raziskovanje vzdržnosti pred poroko in ne raziskovanje “svobodne” spolnosti.

“Začni raziskovati, ali tebe tudi prepriča tako, kot je mene,” sklene Agata o vzdržnosti pred poroko. Koliko pa res mladi vemo o vzdržnosti? Ali znamo samo zadovoljevati svoje potrebe v trenutku, ko se pojavijo?

Tags:
Oddaja Reflektorodnosispolnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.