Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Zakladnica spominov za mlade

DSC01665.jpg

Fotografija je last salezijanske mladinske pastorale

Filip Veber - objavljeno 11/04/22

Mladi na duhovnih vajah spoznavali pomen pridobivanja, negovanja in obujanja spominov

Salezijanska mladina že vrsto let organizira postne duhovne vaje (PDV), ki potekajo pod duhovnim vodstvom don Boskovih salezijancev in sester hčera Marije Pomočnice. Pripravljajo, vodijo in sooblikujejo pa jih tudi mladi, ki so na različne načine povezani z njimi.

V treh vikendih v postnem času se umaknejo od vsakdanjih obveznosti in poglobijo v tematiko, ki je izbrana za posamezno leto. Poleg duhovne poglobitve vikend zaznamujejo tudi pogovori, petje, igre, molitev in povsem vsakdanja opravila.

Vrhunec duhovnih vaj predstavlja sobotni večer s spokornim bogoslužjem, molitvijo križevega pota in spovedovanjem ter sveto mašo.

V letošnjem postnem času je en vikend potekal na Bledu, dva pa v Dominikovem domu na Pohorju.

Zakladnica spominov

Na letošnjih duhovnih vajah so tako brskali po skupni zakladnici spominov, tako družbe kot Cerkve, vsak pa je pokukal tudi v svojo osebno zakladnico spominov. Spoznavali so pomen pridobivanja, negovanja in obujanja spominov. Nebeškega Očeta so prosili tudi za pomoč pri preoblikovanju tistih spominov, ki bi jih sami najraje pozabili.

“Težki spomini so navadno posledica našega greha ali pa greha sočloveka. A grehov nas je na križu odrešil Božji Sin s trpljenjem in vstajenjem. Prav On je tisti, ki vsakega izmed nas (za) vedno ohranja v svojem spominu in nas nikoli ne pozabi.”

“Z željo, da tudi mi ne bi pozabili Nanj, ter prošnjo, da bi nas lepi spomini bogatili, težki pa okrepili, so udeleženci po treh dneh odšli vsak na svoj konec Slovenije. Poleg sadov ali pa vsaj zasajenih semen, ki bodo v nas klila v pripravi na velikonočne praznike, bomo tudi doživetja, pogovore, pričevanje s. Jane Rovtar in številne druge blagoslove s teh PDV ohranili v lepem spominu,” je letošnjo tematiko in izkušnje treh vikendov duhovnih vaj orisal Robin Ulaga, eden izmed sodelavcev na salezijanski mladinski pastorali.

Vtisi udeležencev

Za vas smo zbrali nekaj fotografij in vtisov udeležencev treh vikendov duhovnih vaj.


Letos sem bila s soanimatorjem Luko voditeljica enega od treh terminov PDV. Vloga voditeljice mi sicer ni tuja, a kljub temu se vedno najdejo kakšni posebni izzivi. Vesela sem, da pri salezijancih mladi dobimo zaupanje in zelo aktivno sodelujemo pri pripravi in izvedbi programov. Tako lahko rastemo in pridobivamo dragocene izkušnje. Letošnja je bila sicer naporna, a hkrati lepa. Lepa predvsem v tem, da sva imela z Luko ob sebi odlično animatorsko skupino in duhovne voditelje, skupaj pa smo imeli na svoji strani tudi naša dva največja podpornika – Jezusa in Marijo Pomočnico. Pa don Bosko je zagotovo naše misli in dejanja še malo “salezijansko začinili”.

Jana Hočevar


PDV so se mi zdele neka nova zanimiva izkušnja. Spoznala sem veliko novih in zanimivih ljudi, ki so zagotovo pozitivno vplivali na moje dojemanje PDV.

Laura Drobne


S PDV mi v spominu najbolj ostajajo spoved, zanimivo pričevanje, molitev rožnega venca na sprehodu z nekaj drugimi udeleženkami in nova poznanstva.

Pia Bonča


Včasih naše misli poznajo resnico, vendar je naše srce ne razume in je zmedeno. Ta vikend postnih duhovnih vaj mi je pomagal, da sem na svoje spomine pogledala s srcem in v njih prepoznala nenehno Božjo prisotnost.

Živa Dobrovoljc


Tags:
duhovne vaje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.