Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

15 stvari, ki jih o papežu Frančišku še nismo vedeli

WEB-POPE-FRANCIS-LAUGHING-001-Antoine-Mekary

Antoine Mekary | Aleteia

I.Media - objavljeno 03/04/22

Nova knjiga pogovorov z ubogimi nam papeža predstavlja v vsej njegovi preprostosti in iskrenosti

Ali ste vedeli? Najljubšo pesem papeža Frančiška je napisal francoski pesnik iz 19. stoletja, Paul Verlaine. In njegovo prvo večje razočaranje v otroštvu je bilo spoznanje, da njegov oče ni lastnik vseh avtomobilov v Buenos Airesu. V knjigi vprašanj in odgovorov z ubogimi z vsega sveta (Des pauvres au pape, du pape au monde) nam papež ponuja spontan vpogled vase in v svoje življenje. Predstavljamo kratek izbor njegovih misli.

O papeževih okusih

  • Najljubša pesem

Veste, v meni je tudi melanholična plat. In rad si ponavljam francosko pesem, ki odseva moje srce, ko je melanholično. Verlaine je zapisal: “Dolgi joki jesenskih violin so mi z monotono omamljenostjo ranili srce …” Obstaja še en francoski pesnik, ki ga imam zelo rad, in to je Baudelaire in njegova Fleurs du mal.

  • Najljubša knjiga

Rad imam klasike. Moja najljubša med njimi je gotovo Eneida. Bral sem tudi številne sodobne avtorje. Toda klasiki so me dosti bolj oblikovali.

  • Glasba, ki ga pomirja

Kar me pomirja, kar me “razelektri” in pomiri, je poslušanje glasbe. Najraje imam Wagnerja.

  • Najljubša svetnica

Sv. Terezija Deteta Jezusa.

  • Trenutna prehrana

Še pred tremi leti sem jedel vse. Zdaj imam žal resne težave s črevesjem, akutni divertikulitis, in moram jesti kuhan riž, kuhan krompir, ribe ali piščanca na žaru. Vse pusto, pusto, pusto …

  • Barva hlač

Dva dni po tistem, ko sem bil izvoljen na papeški položaj, mi je nekdo rekel: “Sveti oče, zdaj boste morali nositi bele hlače.” Odgovoril sem: “Saj nisem prodajalec sladoleda!”

  • Metoda za učenje nemščine

Spomnili ste me na tiste knjige za učenje jezikov, ki so se imenovale “Assimil”. […] Tako sem se začel učiti nemščine in na ta način odpiraš vrata novim jezikom.

  • Kaj ga spravlja v zadrego

Ko me ljudje začnejo hvaliti, se počutim neprijetno, saj vem, da to ni res.

Ustreza mi bližina ljudi, tako da jim ni treba iz mene delati nekakšnega božanstva ali me častiti.

web3-am040319-pope-audience-april-03-2019-antoine-mekary-aleteia-am_0032.jpg

O papeževi preteklosti

  • Prvo večje razočaranje

Spomnim se, kot bi bilo včeraj: moje prvo razočaranje nad očetom ali vsaj prvo, ki se ga spomnim. Star sem bil približno pet ali šest let. Oče me je odpeljal v bolnišnico na operacijo mandljev. (Takrat je šlo to takole: medicinska sestra te je posadila na stol, te trdno držala, ti dala nekaj med zobe, da ne bi zaprl ust, in s škarjami odrezala mandlje! Bilo je tako, kot vam pravim. Povsod je bila kri. Sploh ti niso dali časa, da bi kaj kričal, prinesli so ti sladoled in s sladoledom si vse pozabil!)

Ko sva prišla iz bolnišnice, je oče poklical taksi, da bi se odpeljala domov. Ko sva prispela, je plačal vozniku. Bil sem močno začuden! Nisem mogel govoriti, ker me je vse zelo bolelo in sem moral jesti sladoled, da sem olajšal bolečino. Toda dva dni pozneje, ko sem spet lahko govoril, je bila prva stvar, ki sem jo rekel očetu: “Zakaj si plačal vozniku?” Pojasnil mi je, kaj je taksistovo delo. Nisem mogel verjeti svojim ušesom: “Kako? Ali ni ta avto tvoj?” V svoji idealni predstavi o očetu sem bil prepričan, da je lastnik vseh avtomobilov v mestu, in to je bilo moje prvo razočaranje: ko sem izvedel, da to ni res.

  • Avtomobilska nesreča

Peljal sem se v mesto, 250 kilometrov oddaljeno od Buenos Airesa, pet ur vožnje, na duhovniško posvečenje. Šel sem na to posvečenje in ko je bilo konec, sem si rekel: “Ne bom jedel tu, ker me bo hrana uspavala.” In sem odšel. Med vožnjo je začelo deževati in v nekem trenutku je avto zaneslo. Bil sem v svojih petdesetih in sem si mislil: “Ko mi poteče registracija avtomobila, je ne bom podaljšal.” Ker sem začutil, da je bila ta nesreča znamenje.

  • Njegovi dvomi

Ni šlo za to, da bi mislil, kako ne morem več verjeti v Boga, ampak resnično se mi je zgodilo, da sem se vprašal: “Kje je Bog?” To je bila težka, temna izkušnja. Vse se je zdelo temno. To se mi je verjetno zgodilo v času izgnanstva iz Buenos Airesa, v Nemčiji in nato v Cordobi v Argentini. Zelo težki trenutki, ja, zelo temni. […] Slabo sem se počutil. Molil sem, izročil sem se v Božje roke, prosil sem odpuščanja, pustil sem si pomagati.

O papeževem duhovnem življenju

  • Predanost angelu varuhu

Sveti angel, varuh moj,
večno usmiljenje ti me je priporočilo.
Pomagaj mi, reši me, podari mi večno življenje (op. ur. – verjetno tradicionalna molitev k angelu varuhu, spremenjena s prevodom)

  • Njegove največje pomanjkljivosti 

Hitro se razburim. Kako naj to imenujem? Neučakanost … včasih prehitro odgovorim. Včasih se mi zdi, da sem boljši od drugih. Včasih nisem imel potrpljenja za čakanje. In vse to so napake, ki so povezane z občutkom samozadostnosti, ki pa je zelo grenka, zelo grda korenina, na katero moram biti ves čas pozoren.

POPE FRANCIS
  • Njegov spovednik

K spovedi grem k p. Manuelu, frančiškanu, ki me je ravno danes poklical. Vsaka dva tedna me pokliče in reče: “Dva tedna sta mimo.” Nato pride in prisluhne moji spovedi. Ime mu je Manuel Blanco in je Španec. Je predstojnik ene od frančiškanskih skupnosti v Rimu.

  • Vprašanje, ki si ga zastavlja ob večerih

Ko zvečer molim in poskušam izprašati svojo vest, da bi videl, kaj se je zgodilo čez dan, kako sem ga preživel, se mi vedno znova pojavi eno vprašanje: Ali sem ga preživel dostojno? In ko govorimo o dostojanstvu, imamo v mislih občutek stvarnosti, ponižnosti in potrebe po drugih.

  • Njegova največja želja v vlogi papeža

Spontano bi dejal: da bi bil dober duhovnik.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.