Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetopisemski mesti, ki povzemata post in veliko noč

BABYLON

Jukka Palm | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 20/03/22

Postni čas je povezan z ujetništvom v Babilonu, velika noč pa spominja na sveto mesto Jeruzalem

Cerkev je skozi stoletja našla različne načine, kako jedrnato opisati življenje kristjana, pa tudi različna obdobja v bogoslužnem letu. Predvsem postni in velikonočni čas zelo enostavno povzemata dve svetopisemski mesti: Jeruzalem in Babilon.

Francoski duhovnik in benediktinec Prosper Gueranger na to opozarja v svojem delu Bogoslužno leto, temo pa predstavi z navajanjem sv. Avguština in njegovim opisom teh dveh obdobij.

‘Dva časa obstajata,’ piše cerkveni učitelj: ‘Eden, ki je zdaj in ga preživljamo v skušnjavah in stiskah zemeljskega življenja; in drugi, ki bo takrat in ga bomo preživljali v večni varnosti in veselju. V tej luči obhajamo dve obdobji: čas pred veliko nočjo in čas po veliki noči. Obdobje pred veliko nočjo ponazarja žalost sedanjega življenja; obdobje po veliki noči pa ponazarja blaženost našega prihodnjega stanja.’

Dom Gueranger to misel poveže z Jeruzalemom in Babilonom.

Cerkev, razlagalka Svetega pisma, nam pogosto pripoveduje o dveh krajih, ki sta v skladu z dvema časoma pri sv. Avguštinu. To sta Babilon in Jeruzalem. Babilon je podoba tega grešnega sveta, sredi katerega mora kristjan preživeti svoja leta preizkušenj;Jeruzalem pa je nebeška domovina, kjer naj bi počil po vseh preizkušnjah. Izraelsko ljudstvo, katerega celotna zgodovina predstavlja eno samo človeško družino, je bilo izgnano iz Jeruzalema in je pristalo v babilonskem suženjstvu.

Izraelci so bili dolga leta v babilonskem ujetništvu in so hrepeneli po vrnitvi v obljubljeno deželo. “Boleče” so hrepeneli po Jeruzalemu in po dneh, ko bodo lahko svobodno častili Boga. Podobno bi morali postni čas razumeti kot obdobje, ko hrepenimo po nebeškem Jeruzalemu in čakamo na dan, ko nas bo Gospod poklical domov.

Poleg tega Izraelci niso želeli ostati v Babilonu. Želeli so si svobode. Enako bi morali čutiti tudi mi: ne želimo si, da bi ostali v ujetništvu svojega greha, temveč da bi bili združeni z Bogom v sveti svobodi. Ti dve obdobji v bogoslužnem letu sta čudoviti in ju moramo izkoristiti, da svoja srca pripravimo za naš končni cilj.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
postSveto pismovelika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.