Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kakšen je bil Jeruzalem v Jezusovem času? Virtualni sprehod skozi mesto

ANCIENT,ISRAEL,VR

Lithodomos VR | YouTube

Vittoria Traverso - objavljeno 13/09/18

Sprehodite se po mestu, kakršno je bilo v 1. stoletju po Kristusu

Atene, Rim in Jeruzalem sodijo med najbolj zaželene cilje vsakogar, ki ga zanima zgodovinski turizem. Kljub dobro ohranjenim ruševinam in stoletja stari arhitekturi pa si je zelo težko predstavljati, kako je bilo, ko so se ljudje po mestnih ulicah sprehajali pred dva tisoč leti.

Mlado avstralsko podjetje želi obiskovalcem ponuditi priložnost, da bi videli, kakšna so bila starodavna mesta pred več stoletji, in sicer s pomočjo virtualnega resničnostnega ogleda na podlagi arhitekturne rekonstrukcije, ki so jo opravili poklicni arheologi.


SALT CATHEDRAL OF ZIPAQUIRA

Preberite še:
Podzemno srečanje z Bogom v Solni katedrali
Preberite še:
Jezusov grob v Jeruzalemu lahko obiščemo tudi virtualno

Simulacija mestnih predelov

Muzej Davidovega stolpa v jeruzalemskem starem mestnem jedru bo turistom takšen ogled ponudil letos septembra. V sodelovanju z izraelskimi arheologi je avstralsko podjetje ustvarilo simulacijo mestnih predelov, kot so bili videti v 1. stoletju po Kristusu, ko je mestu vladal kralj Herod. Takrat je Jezus še živel, kar pomeni, da bodo imeli obiskovalci priložnost dejansko “videti” mesto skozi njegove oči.

“Jeruzalem je pomenil največji izziv za pripravo ustrezne simulacije,” so povedali predstavniki podjetja. “Različna mnenja obstajajo, kakšen je bil Jeruzalem v Jezusovem času … Seveda mestu ne želimo storiti krivice in ga želimo predstaviti čim bolj verodostojno.”

Ogled bo ponujal rekonstrukcijo devetih pomembnih zgodovinskih točk, vključno s staro judovsko mestno četrtjo in drugim judovskim templjem. Na vsaki točki si bodo obiskovalci nadeli posebna očala, s pomočjo katerih bodo namesto ruševin nenadoma zagledali visoke stolpe ali pa živahne tržnice. Po mnenju turistov, ki so si mesto ogledali kot poskusni zajčki, bo ta izkušnja zgodbe o Jeruzalemu naredila “še pristnejše”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič. 


WEB 3 VATICAN

Preberite še:
Ali “vatikanski skrivni prehod” resnično obstaja?
Preberite še:
20 “skrivnosti” Sikstinske kapele
Preberite še:
Ko je lepota bazilike prikazana s pomočjo spektakularne predstave

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.