Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

“Smeh je eden najboljših mehanizmov, da se obvarujemo stisk, ki jih prinaša alkohol”

274649890_288965033311237_2215827227398899482_n.jpg

Katarina Berden | Aleteia Slovenija

Katarina Berden - objavljeno 02/03/22

Začela se je akcija 40 dni brez alkohola

Slovenska Karitas, Zavod Med.Over.Net, Javna agencija RS za varnost prometa, NIJZ in druge organizacije že sedemnajstič zapored pripravljajo akcijo 40 dni brez alkohola. Gre za pobudo, da se v postnem času odpovemo alkoholnim pijačam. S tem pokažemo solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica pitja alkohola. Akcija bo potekala med 2. marcem in 16. aprilom.

Andreja Verovšek, moderatorka foruma Zasvojenost in pomoč, je poudarila, da zaradi alkohola trpijo zasvojeni, njihove družine, prijatelji in sodelavci. V Sloveniji se z zasvojenostjo spopada vsaka četrta družina.

Eden od načinov zmanjševanja škode in posledic pitja alkohola je zavedanje, da lahko vsak izrazi svojo zaskrbljenost osebi, ki čezmerno pije alkohol, in jo spodbudi k iskanju oblik pomoč ter da ponudi pomoč človeku, ki živi s takšno osebo.”

Psihologinja z NIJZ Karmen Henigsman je povedala, da v Sloveniji zaradi alkohola vsak dan umrejo tri osebe. Kot pravi, je epidemija precej poslabšala že tako zaskrbljujoče stanje. Od 7,9 do 13,9 odstotka odraslih prebivalcev je v Sloveniji v času epidemijo pilo več alkoholnih pijač kot prej. Porast je najbolj očitna v starostni skupini od 18 do 29 let.

“Vsak prebivalec, starejši od 15 let, je v povprečju v letu 2020 spil 81 litrov piva, 42 litrov vina in tri litre žgane pijače. Če ste sami spili manj, pomeni, da je nekdo spil več, kot kažejo te številke.”

Smej se

Nosilno geslo letošnje akcije je Smej se. Z njim želijo organizatorji spodbujati k odprtosti in iskanju načinov, da bi se znali veseliti brez alkohola. Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske Karitas, je povedal:

Smej se, smejmo se, bodimo veseli. To je eden izmed najboljših mehanizmov, da se rešimo, obvarujemo hujših stisk in življenje jemljemo tudi s humorjem. To je zdravilno tako telesno kot duševno. Kljub časom, v katerih smo, želimo, da ostanemo pozitivni in naredimo vse, kar je možno narediti za mir, za boljše življenje, da bo v naših družinah in okolju manj stisk zaradi alkohola.

V soboto, 5. marca ob 10. uri, bo na Brezjah potekala tradicionalna sveta maša za vse zdravljene alkoholike, njihove družine, tiste, ki imajo težave, in tiste, ki podpirajo spremembe v družbi.

“Čeprav sta komika, sta akcijo vzela zares”

Letošnja ambasadorja akcije sta stand up komika Uroš Kuzman in Aleš Novak.

“Vesel sem, da se bom moral odreči alkoholu, veliko težje bi se sladkorju (smeh). Kot drugo pa sem vesel, da bo ob meni Aleš Novak.Zmenila sva se, da jaz oddelam prvih 20 dni, on pa drugih 20, tako da ne bo prehudo (smeh). No, šalo na stran.Mislim, da bo to lepa priložnost za trening samodiscipline, ki je vedno dobrodošel, saj se iz njega vedno izcimi kaka pozitivna navada, ki nato ostane in dela življenje lepše.

Sicer pa sem res iskreno vesel, da sem se tega lotil s prijateljem, saj je to dober način za krepitev prijateljskih vezi, odganja skušnjave in tudi priložnost za smeh ob nazdravljanju s kozarcem vode. Skratka, ne dvomim, da naju oba z Alešem čaka zabavnih 40 dni in da bova tako sebi kot vsem ostalim v njih uspela dokazati, da ‘trezen’ še ne pomeni ‘brezvezen’!

Uroš Kuzman

Težko rečem, da mi bo akcija 40 dni brez alkohola predstavljala velik izziv, ker, roko na srce, zadnja leta ne konzumiram prav veliko alkohola. Kljub temu, da sem Štajerec (smeh). Skozi leta sem spoznal, da mi je čas zelo dragocen in alkohol ti ga kar nekaj vzame. Preprosto nočem več tega, da danes nisem v redu, ker sem včeraj preveč spil. Dobro voljo in smeh najdem v drugih stvareh.

Aleš Novak

“Za prometno nesrečno ni kriv alkohol, ampak alkoholiziran človek”

Direktor Javne agencije RS za varnost prometa Jože Hribar je povedal, da zloraba alkohola vsako leto botruje okrog 1500 nesrečam. Več kot tretjina voznikov, ki povzročijo prometno nesrečo, namreč vozi pod vplivom alkohola.

Opozoril je tudi, da že ena enota popitega alkohola zelo hitro vpliva na voznikove psihofizične sposobnosti. Pozval je, naj bomo varni udeleženci v prometu in naj bomo “0.0 vozniki”.

Prometna statistika za leto 2021

V letu 2021 se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev zgodilo 1513 prometnih nesreč. To je 11 odstotkov več kot leto prej. Vsi povzročitelji smrtnih prometnih nesreč v lanskem letu so bili moški, izstopajo povzročitelji od 45 do 54 in od 55 do 64 let, vozniki osebnih avtomobilov in motornih koles.

V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, je umrlo 37 udeležencev. Kar četrtina povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč pod vplivom alkohola je imela vozniški staž nad 31 let. Najmlajša med smrtnimi žrtvami sta bila mladostnika v starosti 15 in 16 let, oba pod vplivom alkohola, ki sta prometno nesrečo tudi povzročila.

Vir: Javna agencija RS za varnost prometa

Organizatorji so o akciji zapisali:

Sodelovanje v akciji je priložnost, ko samemu sebi in svojim bližnjim dokažemo, da je življenje brez alkohola lepše, bolj pristno, toplejše in bolj osrečujoče.
Lahko je tudi točka preverjanja, ko ugotovimo, da se ni tako enostavno odpovedati in da bi za vztrajanje potrebovali pomoč. Je priročen izgovor, ker v tem času “ni dovoljeno piti” in prijatelji ne pritiskajo “dajmo enega”.

Tags:
postzasvojenost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.