Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kdaj je za kristjana greh, če uživa alkohol?

shutterstock_1933802891-1.jpg

Billion Photos | Shutterstock

Aleteia Brazilija - objavljeno 09/11/21

Spoznajte, kaj Sveto pismo pravi o alkoholnih pijačah, in odkrijte, kdaj postane pitje priložnost za greh

Ali lahko kristjani neomejeno pijemo alkoholne pijače ali je morda alkohol povezan z grehom? Zakaj je Jezus pil vino? Kaj o tem pravi Sveto pismo? Poskusimo odgovoriti na zastavljena vprašanja.

Vino v Svetem pismu

Sveto pismo vsebuje odlomke, za katere se zdi, da ne odobravajo ali omejujejo uživanje vina. Oglejmo si nekaj primerov:

– “Gorje njim, ki vstajajo zgodaj zjutraj in iščejo opojno pijačo, ki se zadržujejo pozno v noč in jih ogreva vino.” (Iz 5,11);

– “Posmehljivec je vino, razgrajač je opojna pijača, kdor se omamlja z njima, ne bo postal moder.” (Prg 20,1).

Samega Jezusa so puritanci napadli zaradi pitja vina, kot lahko beremo v evangeliju po Mateju: “Prišel je Sin človekov, ki jé in pije, pa pravijo: ‘Glej, požrešnež je in pijanec, prijatelj cestninarjev in grešnikov;’ in modrost je bila opravičena po svojih delih.” (Mt 11,19)

Po drugi strani pa so v Svetem pismu odlomki, za katere se zdi, da fermentirano vino povezujejo z dostojanstvom, duhovniki pa so ga začeli uporabljati celo pri žrtvovanju v templju. Poglejmo ta odlomek: “In tvoja knjiga bo ena četrtina prestolonaslednika za vsako jagnje; na svetem kraju boš izlil fermentirano pijačo Gospodu.” (4 Mz 28,7)

Opijanje

Sveto pismo še vedno obsoja opijanje zaradi vina: “In ne opijanjajte se z vinom, v čemer je razbrzdanost, temveč naj vas napolnjuje Duh.” (Ef 5,18)

Še en prehod: “Tudi ti se izgubljajo zaradi vina in blodijo zaradi opojne pijače, duhovnik in prerok se izgubljata zaradi opojne pijače, zmedena sta od vina. Blodijo zaradi opojne pijače, izgubljajo se v videnjih, omahujejo v razsodbah.” (Iz 28,7)

Zato sklepamo, da Sveto pismo omenja pitje na dva načina. Prvič: na uravnotežen način je skladno z rezultatom človeškega dela. Drugič: pretiravanje z alkoholno pijačo pritegne nesreče in spremeni vedenje.

Svatba v galilejski Kani

Nemogoče je govoriti o sklicevanju na vino v Svetem pismu, ne da bi navedli čudež na svatbi v Kani, na kateri je Jezus spremenil vodo v vino (Jn 2,1-11). Spletno mesto Ide+ ponuja analizo tega odlomka:

“Spoznali smo, da Jezus ni samo pomnožil vina, da bi prikazal svojo slavo, temveč je gostom ponudil najboljše možno vino, ki predstavlja veselje, ki ga Bog želi pomnožiti v naših srcih z razodevanjem Mesije, ampak tudi pomnoževanje Božje ljubezni na Zemlji. Ta dogodek je tako pomemben, da simbolizacija, ki jo sporoča vino, ni bila nikoli odstranjena s praznovanja ‘Gospodove večerje’.

Alkoholna pijača: vprašanje zmernosti

Kako naj na podlagi Svetega pisma in tega, kar pravi Katoliška cerkev, analiziramo uživanje alkoholnih pijač, ki jih zaužijejo kristjani? V članku na spletni strani A12 pater Felipe Peligrinelli Duarte uči, da je vse vprašanje zmernosti:

“Pojdimo počasi. Ena stvar je piti in se zabavati na trezen in uravnotežen način. Druga, precej drugačna, je ‘izguba črte’ in zapad v greh požrešnosti, torej v motnjo občutljivega apetita, pomanjkanje zdrave pameti, tesnobno in nenadzorovano navezanost na užitke v hrani in pijači. Obstaja velika razlika med pitjem v zmernih količinah in ob posebnih priložnostih ter čustvenim neravnovesjem, izgubo zavesti – opijanjem – odvisnostjo, ustvarjanjem škandala.”

In kdaj postane pitje povod za greh? Oče Felipe ima jasen odgovor: “Ko izgubimo vrlino samokontrole; ko postane nebrzdano in tesnobno iskanje užitka absolutno merilo naših odločitev; ko torej izgubimo treznost, dobrodelnost in zdravo pamet.”

Nasveti

Da bi se izognili grehu, ki ga povzroča pitje, duhovnik ponuja nekaj nasvetov:

“Če te lahko pitje pripelje do greha, se potrudi, da ne prideš v skušnjavo, izogibaj se takih priložnosti. Če lahko v določeni situaciji pitje povzroči nekakšen ‘škandal’ za šibkejšega brata v tej zadevi, se zaradi sočutja na primer izogibajte pitju pred njim.

Vendar pa dobro jesti, zmerno piti in se zdravo zabavati ni le legitimno, ampak tudi lep znak prijateljstva in občestva med nami. Ni naključje, da nebesa pogosto primerjajo s slavnostnim praznovanjem.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
grehSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.