Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

“Vsiljevanje alkohola ni gostoljubje, ampak obratno”

KRUCJATA WYZWOLENIA CZŁOWIEKA

AndreyCherkasov | Shutterstock

Lojze Grčman - objavljeno 17/02/21

Pepelnična sreda prinaša začetek 16. akcije 40 dni brez alkohola

Akcijo 40 dni brez alkohola pripravlja Slovenska karitas (SK), skupaj še s 13 organizacijami. Njen cilj je ozaveščanje o škodljivih posledicah alkohola in solidarnost z vsemi, ki zaradi tega trpijo. Bodisi zaradi nesreč v prometu, alkoholizma v družinah ali težav z zdravjem zaradi prekomernega pitja.

Generalni tajnik SK Peter Tomažič je ob tem glede slovenske kulture pitja izrekel pomenljivo misel: “Vsiljevanje alkohola ni gostoljubje, ampak obratno.”


web 3 kaja kobal

Preberite še:
Očeta je izgubila v prometni nesreči. “Slovenci pretiravamo v strpnosti do alkohola in hitrosti”

Ambasadorka akcije je šahovska velemojstrica Laura Unuk. Z igro na črno-belih poljih je povezano tudi geslo akcije – Moja poteza.

V odnosu do alkohola mora vsak od nas preveriti, kakšen prostor ta zavzema v našem življenju. Vsak daje sporočilo s svojimi potezami. “Alkohol je nevaren in prebrisan nasprotnik. Ne izbira tekmecev, preži na našo ranljivost,” je prispodobo potegnil Tomažič.


KRUCJATA WYZWOLENIA CZŁOWIEKA

Preberite še:
5 razlogov, zakaj se v letošnjem postu odpovedati alkoholu

Koliko spijemo?

S problematiko alkohola se sooča vsaka četrta družina v Sloveniji. Tako je v tej tragični zgodbi, po ocenah SK, kar 50.000 otrok. To pomeni večjo možnost, da se bodo v odrasli dobi znašli v podobnem položaju. O tem vidiku je spregovorila tudi Karmen Henigsman z NIJZ: “Kljub dolgoletnemu trudu ugotavljamo, da je za Slovence še vedno značilna ‘mokra’ kultura. Ta se kaže po sprejemajočem odnosu do alkohola, visokih številkah čezmernega pitja med prebivalci, prenosu vzorcev iz roda v rod, prisotnosti alkohola na običajnih in praktično vseh pomembnih dogodkih.”

Kaj pravi statistika?

Vsak dan v Sloveniji zaradi alkohola umreta vsaj dve osebi.
Zaradi alkohola imamo vsak dan deset novih hospitalizacij.
Cena zdravstvenih in stroškov, povezanih s kriminalom in nasiljem v družini, ter pitjem alkohola znaša v povprečju 228 milijonov evrov letno.
S trošarinami na alkohol v državno blagajno prejmemo 103 milijone evrov letno.
Pitje alkohola ima vpliv na pojav več kot 200 bolezenskih stanj.

Navedba številk vzbuja skrb: “V povprečju naj bi Slovenec, starejši od 15 let, na leto spil 91 litrov piva, 48 litrov vina in 3 litre žgane pijače. Registrirana poraba čistega alkohola je tako nanesla kar 11 litrov, kar je liter več kot leto poprej. Velike težave predstavlja tudi neregistrirana poraba alkohola, ki omenjeno številko zviša za tretjino.”

Na Aleteii bomo v prihodnjih dneh in tednih objavili več pozitivnih zgodb, povezanih z bojem proti zasvojenosti z alkoholom. Celotno predstavitev akcije pa najdete spodaj.


ALKOHOLIK

Preberite še:
Resnična zgodba: Tudi alkoholik lahko postane svetnik. Če se odloči in vztraja


ALKOHOLIZM

Preberite še:
Ozdravljeni alkoholiki svetujejo, kako se zoperstaviti alkoholu


EINES

Preberite še:
Nekoč odvisnik od alkohola in mamil, danes pa Alex pomaga drugim

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.