Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Presenetljivo inženirjevo spreobrnjenje med gradnjo kipa Kristusa Odrešenika

RIO DE JANEIRO

@MTurismo

José Miguel Carrera - objavljeno 27/02/22

Brazilski spomenik praznuje 90 let. V vseh teh letih pa se je nabralo več neverjetnih zgodb vere

Kip Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru so postavili 12. oktobra 1931. Spomenik – ena od simbolnih podob Brazilije – je tretji največji Kristusov kip na svetu. Visok je 38 metrov in tehta slabih 1100 ton.

Kip je bil izglasovan za enega od sedmih čudes sodobnega sveta, pet let pa so potrebovali, da so ga zgradili. Projekt je izdelal inženir Heitor da Silva Costa, ki je pri delu računal na pomoč francoskega kiparja Paula Landowskega.

Za arhitekturni projekt je bil odgovoren Heitor Levy, ki je v letih, ko so kip gradili, prišel živet na vrh hriba Corcovado, da bi lahko na ta način od blizu spremljal dela.

Nesreča

Delavci, vpeti v projekt, so poudarili, da je delo predstavljalo velik blagoslov, saj na gradbišču ni bilo zabeleženih hujših nesreč.

Sam Heitor Levy pa bi kljub temu med deli skoraj izgubil življenje. Zlezel je z odra in skoraj padel v brezno. Inženir namreč ni imel stabilne podpore na odru. Spotaknil se je in padel, visečega z odra so ga rešili delavci. Dogajanja se je spominjal takole:

“Povsod okoli nas je bil prepad. Ob najmanjši nepazljivosti, ob najmanjši napaki si z nogo napačno stopil in ob padcu s pečine te je čakala gotova smrt. Lahko bi doživel usoden padec, ki se ni uresničil samo zaradi volje Najvišjega. A vse to je minilo, ostali so samo spomini na delo. Pred seboj imamo le podobo Kristusa z odprtimi rokami, da sprejme našo bolečino in naše molitve.”

Spreobrnitev

Heitor Levy se je po skorajšnji nesreči namesto za judovstvo odločil za krščanstvo. Na pergament je zapisal tudi imena družinskih članov in ga postavil v notranjost kipa Kristusa Odrešenika, na osmo teraso.

Spomenik je replika Presvetega Srca Jezusovega. Prav z vrha hriba Corcovado, kjer se nahaja kip Kristusa Odrešenika, je bilo mesto 12. oktobra 1931 posvečeno Presvetemu Srcu Jezusovemu.

Spreobrnjenje inženirja je primer ene od obljub Presvetega Srca, ki pravi: “Ljudje, ki širijo to pobožnost, bodo za vedno zapisani v moje srce.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
spreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.