Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

To je 10 največjih krščanskih kipov na svetu

CHRIST THE KING - SWIEBODZIN-POLAND

By Pajor Pawel | Shutterstock

J-P Mauro - objavljeno 28/05/21

Vsaka izmed teh mogočnih skulptur krepi občestvo s Kristusom

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Nekaj posebnega je v mogočnih kipih, ki pritegnejo vernike in navdihujejo neverne. Človeštvo je od nekdaj cenilo velikanske strukture: pomislimo le na sedem čudes starega sveta. V sodobnem času pa so to izročilo v 21. stoletje ponesli in še izpopolnili kristjani.

Verni kristjani te mogočne kipe danes postavljajo po vsem svetu. Novopostavljena skulptura vsakokrat podre višinski rekord, medtem ko nekje že načrtujejo drugo, ki bo presegla tudi tega.

Celo kip Kristusa Odrešenika v brazilskem Riu de Janeiru, verjetno najznamenitejša tovrstna upodobitev Kristusa, je ob sodobnejših postavitvah postal že pravi palček.

To prijateljsko tekmovanje med brati in sestrami v Kristusu spodbuja še močnejše vezi med krščanskimi občestvi. Takšni kipi namreč premagujejo jezikovne in kulturne ovire, saj so dovolj zgovorni že sami zase. Čeprav gledalci ob pogledu nanje pogosto onemijo, je sporočilo vere vedno povsem jasno.

Oglejmo si nekaj največjih krščanskih kipov na svetu. Podatek o višini ne vključuje podstavkov, na katerih stojijo, kar pomeni, da je celotna struktura lahko še precej višja. V spodnji fotogaleriji so označene višine samih skulptur.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.