Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Uporabne aplikacije, ki nam lahko pomagajo pri zmerni rabi telefona

PHUBBING

Golubovy | Shutterstock

Patricija Kavčič - objavljeno 14/02/22

Aplikacije, ki pomagajo, da pogosteje kot na zaslon pogledamo v oči

Vse več ljudi se zaveda, da preveč časa preživimo za zasloni. Tudi po nepotrebnem. Hkrati telefona zaradi obveznosti (in pogoja PCT :)) največkrat ne moremo kar zakopati. Kako torej ob nenehnem piskanju ohranjati zbranost in na prvo mesto postaviti odnose? Naj zveni še tako protislovno: pri tem nam lahko pomaga telefon. Tu je nekaj aplikacij, ki dobro služijo svojemu namenu.

Off the Grid

Ugasni telefon in prižgi življenje, pravita ustvarjalca. V času odmerjenega odklopa telefon ne sprejema obvestil, klicev in sporočil. Le odšteva od nastavljenega časa. Za vse aplikacije, ki omogočajo pošiljanje sporočil, lahko nastavimo avtomatski odgovor, ki osebam na drugi strani sporoči, da trenutno nismo priklopljeni. Aplikacija pa ponuja rešitev tudi za nujne primere, t. i. “bela lista” (ang. whitelist) poskrbi, da smo za izbrane stike kljub odklopljenosti dosegljivi.

Največja posebnost te aplikacije pa so kazni – če želimo dostop do telefona, preden poteče nastavljeni čas, moramo plačati ali si ogledati video oglas. Plačila se začnejo pri slabem evru in se višajo ali manjšajo glede na to, kako pogosto se nam to dogaja.

Space

Simpatično aplikacijo so ustvarili z namenom prepoznavanja priložnosti, ko lahko odložimo telefon in pogled usmerimo v svet okrog sebe. Do danes si jo je na svoje naprave naložilo več kot milijon uporabnikov. Z odgovori na nekaj vprašanj glede navad uporabe telefona nas aplikacija prepozna kot enega od štirih tipov uporabnikov ter nam v skladu s tem predlaga začetne nastavitve.

V brezplačni različici lahko nastavljamo dovoljen čas uporabe telefona, število odklepanj, opomnike, ki nas opozorijo, da preveč uporabljamo telefon … Omogočimo lahko tudi “focus time” – čas, ko nam telefon ne “dostavlja” nobenih obvestil. Ob simboličnem doplačilu lahko funkcionalnost aplikacije še razširimo.

Forest

Slovensko ime aplikacije bi bilo Gozd. Zakaj? Manj ko uporabljamo telefon, več dreves zraste. Kajti vsakič, ko želimo ostati zbrani (brez piskanja telefona), posadimo drevo. Medtem ko se mi osredotočamo na delo in bližnje, drevo raste. Če (zaradi uporabe telefona) predčasno zapustimo aplikacijo, se drevo posuši in odmre.

Dobra novica je, da se drevesa ne pojavijo zgolj v aplikaciji. Ekipa ustvarjalcev namreč sodeluje z organizacijo Trees for the Future, ki v resnici sadi drevesa. Ko uporabniki virtualne kovance v aplikaciji porabijo za sajenje dreves, lastniki aplikacije dejansko donirajo denar. S pomočjo več kot 10 milijonov uporabnikov so jih posadili že precej prek 1,2 milijona. Odlična motivacija, kajne?

Social Fever

Aplikacija omogoča natančno nastavitev omejitve časa uporabe za vsako aplikacijo posebej. Če želimo, lahko na zaslon dodamo stalni prikaz časa uporabe telefona. Social Fever nam pripravlja dnevna poročila uporabe aplikacij, omogoča pa tudi druge funkcije, kot je načrtovanje kakovostno preživetega časa (predlaga npr. čas z družino, jutranji sprehod in čas za spanje).

Za zdravje lahko s pomočjo iste aplikacije skrbimo tudi z beleženjem dnevnega vnosa vode ter nastavitvijo opomnikov za odmore, posvečene zdravju oči in ušes. Bolščanje v zaslon namreč kvari vid in onemogoča sprostitev možganov, pretirano poslušanje glasbe pa škoduje bobničem.

StayFree

Aplikacija za samonadzor in produktivnost, ki se ponaša z več kot pet milijoni uporabnikov, vestno meri naš čas. “Usage Assistant” kot potisno obvestilo kaže čas uporabe telefona in odprte aplikacije. Spremljamo lahko natančno analitiko odklepanj in uporabe telefona, pogledamo, katerim aplikacijam namenimo največ časa ipd. V nastavitvah urejamo časovne omejitve uporabe aplikacij ali za poljuben čas nastavimo “focus mode”, ki onemogoči uporabo izbranih aplikacij oz. spletnih strani, in druge podobne funkcije.

Aplikacijo oz. spletno stran je mogoče uvrstiti tudi na črno listo – tako izključimo vsakršno možnost uporabe. Za spodbudo nas aplikacija ob “modrih odločitvah” nagradi s točkami in napredovanjem na višje ravni.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.