Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Iznajdljiva rešitev za družinsko kosilo brez telefonov

WEB3-AUSTRAILIAN-RESTAURANT-PHONES_.jpg

Top 10s | Facebook | Fair Use

Cerith Gardiner - objavljeno 11/02/22

Fotografija se je hitro razširila po spletu

Avstralska restavracija je iznašla rešitev, ki preprečuje otrokom, da bi čas med obrokom preživeli s pametnimi telefoni. Na spletu se je namreč pojavila fotografija, ki prikazuje žalostno resnico mnogih sodobnih družin.

Na prvi pogled je videti nedolžno. Na fotografiji je par, ki sedi za mizo s tremi najstniškimi hčerami. Oče je videti navdušen, dekleta pa so poklapana in zrejo v svoje telefone, ki so spravljeni v “kletki”. Razlog? Restavracija nudi 10-odstotni popust za tiste, ki med obrokom ne uporabljajo pametnih telefonov.

Le zabavna fotografija ali tudi žalostna resnica?

Čeprav morda na prvi pogled deluje zabavno, pa je žalostno, da mora kaj takega sploh obstajati.

Med odraščanjem se nam je družinski obisk restavracije zdel nekaj posebnega. Staršem tisti dan ni bilo treba kuhati in so se lahko popolnoma posvetili svojim otrokom, otroci pa so klepetali med seboj in s svojimi starši. To je bil čas pogovora in zabave.

Danes pa je za nekatere otroke obrok v restavraciji postal navada in se morda ne zavedajo več vrednosti, ki jo ima tak dogodek. Nekateri so tudi zaposleni z objavljanjem fotografij obrokov ali sebe v restavraciji, zato deluje, kot da je uživanje hrane v restavraciji postalo bolj priložnost za iskanje sledilcev kot pa čas, ki ga preživimo z družino.

Seveda pa ni treba, da na vse gledamo tako negativno. Če se to dogaja tudi v vaši družini, imamo za vas nekaj nasvetov in trikov.

1Omejite prehranjevanje v restavracijah

Nekateri najstniki ne želijo, da bi jih drugi videli, kako gredo v restavracijo s svojimi starši. Če pa jim ponudimo obisk njihove najljubše restavracije, bodo morda bolj naklonjeni skupnemu času.

Seveda ni prav, da jih izsiljujemo, zato je dobra rešitev, da omejimo število obiskov restavracij, da ti postanejo privilegij.

2Vnaprej določite datum obiska restavracije

Če boste zmanjšali število obiskov, je dobro, da vnaprej določite datum za naslednji obrok v restavraciji, saj boste tako vsi pripravljeni na ta dan in se ga morda tudi bolj veselili.

3Določite teme pogovora

Otrokom lahko vnaprej naročite, naj razmišljajo, o katerih temah bi se radi pogovarjali v restavraciji. Na ta način bodo dobili občutek, da lahko tudi sami prispevajo k vzdušju za mizo, to pa jih lahko odvrne od tega, da bi v rokah ves čas držali svoje telefone.

Lahko se pogovarjate o aktualnih temah, novicah, o šoli, načrtih za prihodnost, svoji družini in tako dalje. Namen tega je, da se družina še močneje poveže.

4Postavite pravila

Ne glede na starost otrok morajo ti spoštovati pravila svojih staršev. Preden se odpravite v restavracijo, morate postaviti točna pravila, med katerimi je lahko tudi pravilo, da pri mizi ne uporabljajo pametnih telefonov.

Težava, ki je v današnjem svetu zelo pogosta, je strah, da bi kaj zamudili (angleško FOMO fear of missing out), kar lahko tudi vašim otrokom povzroči psihične bolečine.

Če želite to preprečiti, lahko svetujete otrokom, naj svojim prijateljem povedo, da so na “odmoru od telefona” in naj jih kličejo ali jim pišejo pozneje.

5Starši, tudi vi odložite svoje telefone

Če želite, da bodo ta pravila učinkovita, morate pravi zgled biti tudi sami. Otroci se, tudi če tega ne priznajo, zgledujejo po vas, zato je prav, da za čas družinskega kosila tudi sami odložite telefon in se posvetite svojim otrokom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

shutterstock_386744662.jpg
Preberite še:Zobje in ustna nega

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.