Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Tudi izčrpane mame lahko najdejo čas za branje

Jeune femme en train de lire

Anna O'Neil - objavljeno 28/12/19

Kako vam lahko uspe brati odlične knjige – celo takrat, ko se zdi, da nimate ne časa ne energije

Pred nedavnim me je nekdo vprašal, kako lahko toliko berem, in za trenutek sem se povsem zmedla. “Čakaj, čakaj … ali misliš mene?” Ne berem. To je očitno, saj sem visoko noseča, imam enega predšolskega otroka in enega malčka. Ob koncu dneva sem v bistvu preutrujena, da bi se sploh premikala, in skoraj preutrujena, da bi razmišljala.


READING

Preberite še:
Imate doma najstnika ali najstnico? Tu je nekaj predlogov dobrih knjig zanje

To nedvomno ni obdobje v mojem življenju, ko bi brala kaj več kot sem ter tja kakšen senzacionalni spletni naslov … No, razen tega, da mi nekako vendarle uspe brati knjige. Ko sem o tem razmišljala, sem ugotovila, da pravzaprav obstaja nekaj načinov, kako branje lahko postane preprosto in zanimivo, ne pa še dodatna obremenitev, ko imam že tako omejeno količino energije.

Poskrbite za dopamin

Nakupovanje v vaših možganih zviša raven dopamina, zato nakupujemo, kadar smo pod stresom. Toda ali ste vedele, da lahko ukanite svoje možgane, da bodo mislili, da gre za nakupovanje, če boste na primer le zelo navdušene nad sistemom medknjižnične izposoje v vaši knjižnici?

Knjige, ki jih želim prebrati, poiščem na Amazonu, nato kliknem še na predloge pod “kdor je kupil to knjigo, je kupil tudi”, nato pa jih rezerviram v knjižnici. Tako mi ni potrebno vleči otrok po knjižnici, kjer bi morali biti tiho, jaz pa se veselim knjig, ki sem jih rezervirala.


ALESSANDRO D' AVENIA

Preberite še:
Želite bolje razumeti svoje otroke? Berite knjige tega italijanskega pisatelja!

Ni nujno, da vse, kar začnete brati, tudi dokončate

Na nikogar vam ni treba narediti vtisa. Če vam ni všeč, se ne silite, da bi knjigo prebrale do konca, sicer bo branje le še ena stvar, h kateri se silite. Zakaj bi ob koncu napornega dneva v roke vzele knjigo, če pa je to za vas muka? Branje naj bo vir veselja, zato bodite povsem svobodne in zaprite vsako knjigo, ki vam jemlje energijo.

Knjige imejte na vidnem mestu

Knjige, ki jih že berem, ali tiste, ki jih še želim prebrati, imam na pultu, sredi vseh drugih stvari. Tako jih imam ves čas v mislih in me ne odnese avtomatično na Facebook, ko imam slučajno kakšno prosto minuto, da se usedem. Ne potrebujete še dodatne stvari, za katero boste morale skrbeti. Knjige pustite tam, kjer nanje ne boste pozabile.


WOMAN READING

Preberite še:
10 katoliških knjig, ki jih morate prebrati

Imejte seznam knjig, ki bi jih rade prebrale

Včasih je pri branju najtežja izbira, katero knjigo bi začele brati. Kadarkoli kdo izmed prijateljev omeni knjigo, ki jim je bila všeč, ali mi pošlje povezavo do obetavne nove knjige, si to hitro zapišem v svoj telefon. Tako imam vedno, ko ne vem, katero knjigo bi prebrala naslednjo, pri roki seznam dobrih knjig.

Vzemite si več knjig, kot jih boste lahko prebrale

Iz knjižnice prinesite petnajst knjig, pa čeprav boste na koncu prebrale le eno ali dve. Zato imamo knjižnice. Izposodite si, kar se vam zdi zanimivo, četudi niste povsem prepričane, da boste to zares prebrale.

Ne imejte slabe vesti, če vrnete knjigo, ne da bi vam jo uspelo vsaj odpreti. Če bi rade, da branje postane del vašega hitrega vsakdanjika, naj bo to za vas karseda preprosto in dostopno.


LITTLE GIRL LIBRARY

Preberite še:
Kako ravnamo s knjigami iz knjižnice

Opustite knjige, ki bi jih morale prebrati

Imate v mislih tudi knjige, za katere mislite, da bi jih morale prebrati? Jaz jih imam. Želim si, da bi brala več leposlovja in duhovne literature. Toda če se osredotočim na to, kar bi morala brati, se branje zdi kot domača naloga, za katero pa nikakor nimam časa.

Berite to, kar želite, pa čeprav se vam zdi, da je trapasto. Če ste za vedro in lahkotno poletno literaturo prek cele zime ali če ste si od nekdaj želele brati le kuharske knjige, potem si jih privoščite. Tudi to je branje in vi ste tiste, ki postavljate pravila.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar. 


PRAY

Preberite še:
Božič: kič ali štala?


Table de Noël

Preberite še:
Božični prazniki s sorodniki? Tukaj je nekaj nasvetov, da se izognemo konfliktom


ADVENT,WREATH

Preberite še:
Ali veste, kje in kdaj so prvič obhajali polnočnico?

Tags:
branjeknjige
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.