Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Krščansko vzgojo, tako, kot jo poznamo oz. jo izvajamo, bi bilo treba prepovedati”

DSC03821.jpg

Arhiv oddaje Reflektor

Mojca Purger - objavljeno 03/02/22

Verska vzgoja – breme ali darilo?

Gregor Čušin, igralec, pesnik in pisatelj, in Melita Košir, urednica Mavrice, vzgajata devet otrok. Gregor s svojo ženo Melito šest, Melita z možem Radom tri (eden od njih je Gregor). Sta goreča za Kristusa in pravi naslov za radovedna vprašanja o verski vzgoji.

Kaj je sploh krščanska vzgoja oz. kakšna naj bo? Kdaj začeti versko vzgajati? Kdaj z otrokom začeti hoditi k maši in kako jih tam naučiti, da se bodo lepo obnašali pri maši? Kako otrokom razložiti božička, velikonočnega zajčka ipd.? Pogovor je vodila urednica Naše družine, družinske priloge Družine, Mojca Purger.

Gregor Čušin še vedno meni, da bi bilo treba krščansko vzgojo prepovedati

“Krščansko vzgojo, tako, kot jo poznamo oz. jo izvajamo, bi bilo treba prepovedati. Ker mi zavestno, nezavestno, zavedno, nezavedno, ampak žal za zmeraj, svoje otroke namesto k ponižnosti, ki je krščanska vrlina, vzgajamo k pohlevnosti, kar je pa vse kaj drugega,” je razložil Gregor Čušin, ki je pred osmimi leti pošteno razburil slovensko javnost s to izjavo.

Starš za na smetišče?!

Pogovarjali so se, kaj sploh je verska vzgoja, in ugotovili, da jo je težko ločevati od vzgoje na splošno. Melita Košir, pedagoginja in urednica revije Mavrica, pravi, da je vzgoja umetnost. “To pomeni, da je treba videti tistega otroka. In kot Marija, ki je premlevala, prežvekovala, premlevala je te besede, to je Sveto pismo, premlevala je v svojem srcu, pravi evangelij. Tudi mi imamo za premlevati tega otroka: kje je zdaj? Kaj se mu dogaja? Kako mu pridem naproti? Tukaj ni pravila številka 1, 2 in 3. In se bo razblinilo in boste imeli mir v hiši. In ne boste imeli več najstnikov, ki so uporni, in boste imeli otroke, ki vas ubogajo. In vse veselo in takole. Ker jaz sem se počutila zaradi vseh teh napotkov kot propadel starš. Tako za na smetišče, vsak dan sproti me lahko odpeljejo s kamionom za smeti.”

Izzivi verske vzgoje

Verska vzgoja je še posebej velik izziv v prazničnem času, ko iz vseh risank, trgovin in oglasov skačejo božički in velikonočni zajčki. Gregor in Melita sta povedala, kako onadva ohranjata pozornost svoje družine na verskih razsežnostih praznikov.

Voditeljica ju je vprašala tudi, kako dosežeta, da so otroci pri maši pri miru. Gregor Čušin je dejal: “Mislim, da je napaka že to, da so starši hvaležni otrokom, da gredo z njimi k maši in da so tam pridkani, namesto da bi otroci bili hvaležni, da lahko gredo s starši k maši. Pri nas mislim, da smo dosegli ta občutek, ko so bili še mlajši, da so bili veseli, da so lahko šli z nama k maši.”

Vloga krščanskega očeta in krščanske matere

Gosta pogovora smo vprašali, kako vidita svojo vlogo kot oče in mama v krščanskih družinah. Gregor Čušin je povedal: “Svojo vlogo vidim v tem, da ponovim napake svojega očeta. Dolgo časa sem hotel biti boljši oče, kot je bil moj oče. Potem sem pa ugotovil, da sem sam s sabo čisto zadovoljen.”

Melita Košir pa je dejala: “Meni se zdi lepo, ker imamo ženske to vlogo svečenice, me smo doma svečenice. Obredi so na nas. To, da vzpostavljamo ne red, ampak obredje, da vnašamo sveto noter. Da nismo same, da dostikrat kaj zmolimo. Itak drugače nam pojenja sapa. Večkrat vdihniti, tisti kratki vdihi, izdihi. Vse tole. Mislim, da to dela iz reda obredje.”

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.