Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Gregor Čušin o družini, možatosti, veri: “Na videz sem lepa pandica, znotraj se pa skriva grizli”

gregor čušin

TOMAŽ RIHTAR

Mojca Purger - Helena Rozman - objavljeno 02/06/21

Včasih se z Bogom pogovarja tudi "bolj na trdo", je v četrti oddaji Reflektor povedal igralec in pričevalec Gregor Čušin

Gregor Čušin je znan slovenski igralec in tudi avtor več monodram, s katerimi je prebudil slovensko občinstvo, saj je v njih na humoren način prikazal lepe in boleče točke v življenju katoliškega vernika.

Čušin je v oddaji Reflektor v pogovoru z novomašnikom Petrom Čemažarjem delil svoje razmišljanje o tem, kako odnos z Bogom izgrajuje moškega.

Oglejte si celotno epizodo:

“Ne znam si predstavljati življenja brez Boga

Pogovor sta začela z razmislekom o tem, kaj pomeni biti kristjan. Čušin je povedal: “Trudim se živeti v luči svojega krsta. In to pravzaprav pomeni biti kristjan, kasneje fant, mož, oče, v tem vrstnem redu. Zadnje čase se dostikrat vrstni red obrne, da postaneš najprej oče, potem si mogoče fant in potem mogoče celo mož in tako naprej. Jaz ne znam živeti drugače. Kot igralec imam veliko domišljijo, marsikaj sem že na odru počel, ne znam si pa (in to je za igralca tudi velik manko) predstavljati življenja brez Boga. Ne znam razmišljati brez Boga.”

Še nekateri poudarki oddaje in zakulisje:

Priznal je, da ima včasih tudi dvome in težave, vendar niti takrat ne izgubi svoje vere. Takrat se z Bogom pogovarja “bolj na trdo”, je povedal.

“To vprašanje dobim večkrat, a v zasebnem življenju ne igram veliko. Žena včasih to boleče občuti. Na videz sem lepa pandica, znotraj se pa skriva grizli, ki včasih zelo ponori. Ona potrpežljivo prenaša in si služi nebesa,” je v svojem slogu ustvaril hudomušno prispodobo.

Oče, ki vzgaja – včasih tudi s trdo roko

Skozi krščansko prizmo gleda tudi na svoje očetovstvo. “Odkar sem oče, že skoraj 23 let, sem postal boljši kristjan v tem smislu, da bolj razumem Boga Očeta. Razumem, zakaj je tako popustljiv, tako potrpežljiv, zakaj včasih kaj stori, pa me boli, ker kot Oče točno to počnem tudi sam. Čeprav imam neizmerno rad svoje otroke, jih moram vzgajati in vzgoja je nasilje. Če še tako čudno zveni. Tudi ko vzgajaš neko rastlino, jo nenazadnje nekam posadiš, jo odrežeš in zganjaš veliko nasilje nad to ubogo rastlinico. In ravno tako z našimi potomci – čeprav z njimi to počnemo malce bolj ljubeče, vsaj če je le mogoče. Zato, da so tudi oni odgovorni, sploh ko pridejo v puberteto.”

Ocvirki pogovora z Gregorjem Čušinom:

Iskreno o duševni bolezni

Gregor Čušin je iskreno spregovoril tudi o preizkušnji, s katero sta se z ženo soočila v prvem letu zakona. “Bile so hude psihične težave. Dejansko je bil cilj dneva samo to, da prideva zvečer oba živa do postelje, da ne bo ona mene ‘fentala’, da se ona ne bo ‘fentala’ ali pa da ne bom jest koga ‘fental’, če tako preprosto povem.”

Danes se temu času že smejeta, in ne samo to, iz tega časa tudi črpata. “Jaz zelo rad razmišljam naprej, rad načrtujem in to me včasih pripelje v strah, paniko. Takrat me žena pomiri: oprosti, hej, samo današnji dan, tako kot sva takrat.”

Zakaj Gregor Čušin moli?

Z voditeljem oddaje Petrom Čemažarjem sta se pogovarjala tudi o vlogi laikov v oznanjevanju, še zlasti igralcev, pa o tem, kakšne spremembe na Gregorju Čušinu dela molitev.

Reflektor je tedenska pogovorna oddaja, ki jo na YouTube kanalu Družina media lahko spremljate vsako sredo ob 19.00. Posveča se družbenim in duhovnim vprašanjem ter tematikam življenjskega sloga. Na Facebooku in Instagramu pa vas čakata tudi zakulisje ustvarjanja in predstavitev voditeljev. Vabljeni k ogledu in komentiranju!

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.