Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kaj je jedel Jezus?

WEB3 JESUS CHRIST HOME HOUSE MARTHA MARY FOOD MEAL Georg Friedrich Stettner PD

PD

Stephen Beale - objavljeno 11/09/18

Precej dobro vemo, kakšne jedi so uživali Jezus in njegovi učenci

Hrano in pijačo v evangelijih najdemo povsod, spremlja celo veliko ključnih dogodkov. Spomniti se je treba le na galilejsko Kano v Janezovem evangeliju, ko je Jezus naredil prvi čudež.

V evangelijih tudi beremo, kako so Jezusa obsojali farizeji, ko je obedoval skupaj s pobiralci davkov in grešniki, ter kako je branil svoje učence, ker so v soboto zaradi lakote začeli smukati klasje.


DOWCIPY O ŚWIĘTYM PIOTRZE

Preberite še:
Pet vicev o svetem Petru

Celo samo Jezusovo delovanje na Zemlji je vrhunec doseglo z obrokom, zadnjo večerjo, ki jo katoličani ponovno udejanjamo v evharistiji. Po Janezovem evangeliju je Jezus povedal množici ljudi, da morajo jesti njegovo meso in piti njegovo kri, da bodo v sebi imeli življenje. Tudi na križu Jezusu dajo piti kis, pomešan z žolčem.

Hrana je v evangelijih pomembna celo na srečanjih, ki jih ima Jezus s svojimi učenci po svojem vstajenju. Pomislimo le na lomljenje kruha v Emavsu in na ulov rib v Galilejskem jezeru.


Christ-surrounded-by-prophets-from-the-cupola-of-Fethiye-Camii-St-Mary-Pammaca-Istanbul-Turkey

Preberite še:
Je bil Jezus samski, poročen ali vdovec?

Toda kaj so v resnici jedli Jezus in njegovi učenci? Kako je bil videti njihov običajen obrok?

V 1. stoletju je prehrana Judov na Bližnjem vzhodu, tako revnih kot bogatih, temeljila predvsem na kruhu, ki so ga pripravljali vsak dan in je spremljal vsak obrok. Ko je zmanjkalo kruha, ni bilo več ničesar, kar zagotovo daje še dodaten pomen besedam: “Daj nam danes naš vsakdanji kruh.”

Kruh so pri obrokih najpogosteje spremljale stročnice, kot so čičerika, fižol in leča, od sadja pa so bili na voljo predvsem grozdje, granatna jabolka in fige. Glavni vir mesa so bile ovce in koze, obrok pa je običajno spremljalo vino.

Čas obroka je bil posvečen čas, pri katerem so se veselili Božje navzočnosti. Judje so se namreč zavedali, da jim je, čeprav so sami zaslužili za svoj vsakodnevni kruh, Bog še vedno dajal vse, kar so imeli.


BIBLE

Preberite še:
Katere začimbe in dišave so uporabljali v Jezusovem času?

Oglejte si še spodnjo fotogalerijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.


TATTOO OF JESUS

Preberite še:
Ali Sveto pismo res prepoveduje tatuje?


BIBLE

Preberite še:
Zakaj se Sveto pismo imenuje Biblija?




Preberite še:
Kaj v Svetem pismu delajo noj, galeb, štorklja, vrabec, …?

Tags:
hrana
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.