Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Je res vseeno, kaj nosimo za doma?

COOKING

Lenetstan - Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 26/09/20

Prav je, da se tudi v domačih oblačilih počutimo dobro in lepo, pa četudi gre za pajkice in tuniko ali za široke kavbojke in karirasto srajco

Večina žensk ima v svoji garderobni omari dva odseka. V enem so lepša oblačila, ki jih nosimo za v službo, za opravke, za k maši, skratka, “za ta lepše”. V drugem pa so oblačila, ki jih nosimo za doma. V to kategorijo pogosto zaidejo oblačila, ki smo jih nekoč nosile tudi za ven, ki pa so postala ponošena, razvlečena in tako dalje, zato jih doleti selitev iz službenega dela garderobe v domačega. V kategoriji oblačil za doma so običajno tudi trenirke, prevelike majice, pa oblačila, ki so preozka ali preširoka in tako dalje.

Ko premišljujemo o domači garderobi, si zagotovo vse na prvem mestu želimo, da bi bila udobna. Da nas nikjer ne veže ali tišči, da so oblačila prijetno mehka na otip, da nas pobožajo in nam nudijo udobje v intimnih trenutkih domačega okolja. Kljub vsemu naštetemu pa to nikakor ne pomeni, da bi morala biti domača oblačila grda, neugledna, strgana, zamazana …




Preberite še:
Kako pripraviti otroka, da vam bo doma priskočil na pomoč

Ali je skrb za dom vredna manj od službenih opravil?

Če bi se za doma oblačili razcapano, kaj bi bilo naše sporočilo o domu in domačih opravilih? Da so drugorazredna ali celo manj vredna od službenih? Da je tisto, kar počnemo doma, manj vredno od našega dela v službi? Pa je to res? Nikakor ne. Domača opravila, naj bodo gospodinjska, skrb za lep in urejen dom, skrb za vrt ali dvorišče ter vse, kar doma počnemo v svojem prostem času, ima povsem ekvivalentno mesto kot naši službeni opravki.

WOMAN
Shutterstock | Prostock-studio

V Božjih očeh ni ženska, ki doma skrbi za dom, ali mama, ki skrbi za otroke, nič manj vredna kot tista, ki hodi tudi v službo. Zato je prav, da tudi sami pokažemo lep odnos do domačih opravil in prostega časa – tudi s tem, da smo tudi doma dostojno, estetsko urejeni. Seveda udobno in praktično, da nam oblačila omogočajo vse, kar moramo postoriti v hiši in okrog nje. A vendarle je prav, da se tudi v domačih oblačilih počutimo dobro in lepo, pa četudi gre za pajkice in tuniko ali za široke kavbojke in karirasto srajco.


BENEDETTA DE LUCA,

Preberite še:
Od rojstva je prestala že 18 kirurških posegov, a je iz svojega življenja ustvarila mojstrovino

Tudi možu je všeč, če smo doma urejene

Vidik domačih oblačil, ki nikakor ni zanemarljiv, je tudi naslednji. Če smo večino časa doma, obstaja velika verjetnost, da nas bo mož videval pretežno v domačih oblačilih. Brez skrbi, če nas ima rad, se njegova ljubezen ne bo zmanjšala zaradi naših oblačil. A zagotovo naši možje cenijo, če tudi za doma vzdržujemo neko minimalno raven estetike, urejenosti in všečnega oblačenja.

Najprej zato, ker se bomo tako tudi same bolje počutile. Nekatere mamice pa opažajo celo, da imajo z otroki lepši odnos in da lažje vzpostavijo pravo avtoriteto, če se v svoji (domači) koži dobro počutijo.




Preberite še:
Kako čiščenje doma spremeniti v milostno opravilo

Ko si torej urejamo tisti del garderobne omare, ki je namenjen oblačilom za doma, imejmo za cilj, da so to oblačila, v katerih se ne počutimo nič manj lepe kot v lepših oblačilih. Prav tako naj bodo domača oblačila taka, da v njih lahko kadarkoli skočimo v bližnjo trgovino po kruh in jogurt, brez kančka zadrege povabimo sosedo na klepet ali sosedom odnesemo košaro domačih jabolk. Za mame, ki so doma, pa naj bodo domača oblačila taka, da lahko v njih odidejo na sprehod z vozičkom ali na igrišče, prav tako pa tudi v vrtec ali šolo po starejše otroke.




Preberite še:
“Živimo zelo preprosto. To je lepo. To ti daje veselje”




Preberite še:
“Če mama samo daje, daje, daje in misli, da bo potem ljubeča, se to prej ali slej ustavi”




Preberite še:
Verjela je v svoje sanje in tako ima danes čisto “svoj” vrtec

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.