Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ustvarite adventni koledar, ki bo vaši družini pisan na kožo

shutterstock_1208403736.jpg

Dean Clarke | Shutterstock

Valerija Trček - objavljeno 23/11/21

Tako si lahko popestrimo adventne dni in se pred prazniki bolj povežemo

Čas se zelo hitro obrne. Vsako leto nas lahko različne obveznosti tako zamotijo, da je pred nami kar naenkrat zadnji adventni teden. En teden pa je premalo, da bi se zares pripravili na božič in se pred prazniki povezali z našimi domačimi. Kako lahko letos to spremenimo? Tako, da vse načrtujemo vnaprej – tudi čas za pripravo. 😊

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj.

Ker je advent krasen čas, da se v naših družinah še bolj povežemo, imamo za vas predlog. Vsi ste že slišali za adventni koledar, kajne? Verjetno se ob tej besedni zvezi v naš spomin prikradejo čokoladice, ki smo jih kot otroci dobili za Miklavža. 😉 Čeprav si lahko adventni koledar zamislimo tudi tako, da za vsak dan pripravimo dobrote, pa imamo mi za vas malo drugačen koledar.

To je adventni koledar aktivnosti, ki jih lahko počnete skupaj. Na ta način se boste poleg vsakodnevne družinske molitve ob adventnem venčku (in duhovne priprave svojega srca) lahko na lep in zabaven način pripravili na praznovanje božiča.

Vsebina adventnega koledarja

Bistvo tega koledarja je, da si izberete aktivnosti, ki najbolj ustrezajo vaši družini. Ker imamo posamezne adventne dni različno obremenjene, zahtevnost posamezne naloge razporedimo glede na to, koliko časa imamo v posameznem dnevu.

Sami se tudi odločite, ali boste imeli adventni koledar za cel advent (vključno s prvo adventno nedeljo), ali pa boste aktivnosti razporedili samo v 24 dni pred božičem (torej od 1. do 24. decembra).

Da naloga ne bo prezahtevna, smo za vas zbrali nekaj predlogov:

  • Natečaj “najboljši načrt jaslic”:Na natečaju lahko sodelujete posamično ali pa se razporedite v skupine. Vsaka skupina (ali posameznik) v vnaprej določenem času naredi načrt, kako naj bodo videti letošnje jaslice. Ko vsi opravite svojo nalogo, je čas, da izžrebate zmagovalca. Na koncu še sestavite seznam vseh stvari, ki jih boste potrebovali za postavljanje teh jaslic.
  • Izlet v gozd:Skupaj se odpravite v gozd, kjer naberete naraven material (mah, palice, kamenčki …), ki ga boste potrebovali za jaslice.
  • Načrtovanje okraševanja doma:Okraševanje doma si lahko razdelite na več dni. Tako boste zmanjšali stres tik pred božičem, hkrati pa boste pričakovanje božiča stopnjevali tudi z videzom vašega doma.
  • Peka piškotov: Ta dejavnost je lahko na koledarju napisana večkrat – odvisno od tega, kakšni sladkosnedi ste in kako hitro zmanjka piškotov. 😉
  • Igranje družabnih iger: Pantomima, Človek ne jezi se, Spomin, Twister, sestavljanke … Tudi to je aktivnost, ki jo lahko uporabite večkrat.
  • Učenje adventnih in božičnih pesmi: Ker sta tako adventni kot božični čas tako kratka dela cerkvenega leta, lahko med letom še posebej otroci pozabijo kakšno pesem. Skupno učenje pesmi bo zabavno, obenem pa bodo zaradi zanimivega učenja ostale dlje v naših spominih.
  • Vroča čokolada na balkonu ali pred hišo: Hladni zimski dnevi so kot nalašč za vročo čokolado. Če pa si jo privoščimo, ko se že mrači, na balkonu ali pred hišo, bo to napitek še bolj posladkalo. Če imate možnost, lahko za prijetno vzdušje pred hišo zakurite manjši ogenj ali prižgete večjo svečo.
  • Izdelava voščilnic: Če se cela družina loti izdelovanja voščilnic, bo delo hitro opravljeno. Ob tem se boste zabavali in ustvarili edinstvene izdelke.
  • Izdelava božičnih okraskov: Zagotovo imate doma stvari, ki samo zasedajo prostor. Lahko pa iz njih naredite edinstvene okraske, ki bodo krasili vašo smrečico. Namig: Doma narejen okrasek je lahko tudi prisrčno darilo!
  • Narišite božični strip: Vsak zase (ali vsi skupaj) lahko nariše svoj božični strip o Jezusovem rojstvu (lahko izberete tudi drugo zgodbo). Res je, nismo vsi največji slikarski mojstri. Morda nas pa lahko prav zato končni izdelki tudi nasmejijo.
  • Napišite svojo božično zgodbo ali pesem: Ta aktivnost je morda malo težja, vendar lahko z njo razvijate svojo kreativnost, domišljijo, sodelovanje, povezanost … Če vam to ne leži, lahko poiščete kakšno zgodbo ali pesem in jo skupaj preberete.
  • Postavite jaslice: Ta bo verjetno ostala do zadnjih dni, je pa zagotovo pomemben del zunanje priprave na praznovanje. 😊

To je le nekaj predlogov aktivnosti. Zagotovo boste sami odkrili še kakšno, ki bo na kožo pisana vaši družini.

Kako pa naj bo videti adventni koledar?

Tudi tukaj domišljija ne pozna meja. Adventni koledar je lahko preprost in enostaven, če pa ste bolj ustvarjalni, lahko naredite pravo umetnino.

V fotogaleriji si lahko pogledate nekaj predlogov adventnega koledarja.

Želimo vam čudovit in doživet adventni čas!

Tags:
adventdružina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.