Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Družinam prijazne risanke v angleščini

shutterstock_1912254082.jpg

Monkey Business Images | Shutterstock

Jerca Polc - objavljeno 15/11/21

Yippee TV ponuja raznoliko in kakovostno vsebino za otroke

V poplavi otroških video vsebin na spletu se ni težko izgubiti. Kaj izbrati, da bo res kakovostno, da bo posredovalo dobra sporočila, da bo otroka pritegnilo? Hkrati pa vsebovalo kaj več kot kričeče zvoke in bleščeče barve, na katere se prilepijo otroške oči? Če si želimo vsebin s krščanskim sporočilom in nas ne moti angleščina, si je vredno ogledati stran yippee.tv.

Pestra izbira

Gre za naročniško spletno storitev, ki jo je leta 2020 ustanovilo krščansko TV-omrežje TBN. Kot zatrjujejo, vsebuje več kot 1000 ur programa vseh vrst, namenjenega otrokom od 2. do 10. leta starosti.

Ogledamo si lahko npr. nove epizode risanke Veggie Tales oziroma slovensko Zelenjavčki, eno najbolj priljubljenih ameriških risank s krščansko vsebino; če pa imamo raje bolj realistične prikaze, je tu tudi animirana nanizanka Superbook, ki otrokom približa svetopisemske zgodbe.

Mlajše otroke bodo pritegnili posnetki iz nanizanke Listener Kids, med katerimi najdemo tudi nam poznane pesmi, a v angleščini (uporabne za igrivo učenje tujega jezika). Ogromno je tudi izobraževalnih oddaj.

The Daily Devo Show, ki razlaga svetopisemske odlomke (primerno za nekoliko starejše otroke), Malachi’s Cooking Corner (kotiček s prijaznimi kuharskimi recepti za otroke), Danny Go!, prvotno YouTube kanal, ki ponuja vse mogoče, od pesmi do idej, kaj početi na deževne dni, in znanstvenih poskusov.

Seznam dobrih oddaj se nadaljuje skoraj v neskončnost; med drugim najdemo tudi vsebine, primerne za otroke s posebnimi potrebami. Tu staršev ne bodo presenetili neprimerni prizori, vulgaren jezik, prikrita sporočila in oglasi.

Brez oglasov in neprimernih vsebin

Velika prednost strani Yippee je, da staršem ni treba skrbeti, ali je vsebina primerna in ali se sklada z njihovimi vrednotami; kot pravijo na strani, jo ustvarjajo “starši za starše”. “Ni mi treba skrbeti, kaj gleda moj štiriletnik, ko se obrnem stran,” pravi eden od odzivov, ki jih najdemo na spletu in so večinoma pozitivni.

Res je, da pri nekaterih serijah vse epizode (še) niso na voljo, vendar je stran dokaj nova in se še širi. Letna naročnina pa je nižja kot npr. za podobno platformo Minno Kids. Poleg tega stran ne uporablja algoritmov, ki izpostavljajo določene vsebine, ampak pušča prosto izbiro, oddaj pa tudi ne prekinjajo oglasi.

YouTube po ogledu določenega posnetka uporabnika bombardira s predlogi in priporočili. To vodi v nenehno klikanje na naslednji in še naslednji posnetek – in posledično v večurno prikovanost na zaslon ter nevarnost za razvoj zasvojenosti.

To se na strani Yippee ne more zgoditi, prav tako pa nas ne bodo presenetili nenapovedani neprimerni prizori, vulgaren jezik, prikrita sporočila in oglasi. Na Yippee najdemo YouTube ustvarjalce, a le tiste, katerih vsebine so skladne s krščanskimi vrednotami.

Seveda se tudi tu vsak starš ne bo strinjal z vsakim sporočilom. Vsekakor pa je nevarnost, da otroka posadimo pred (prikrito) škodljivo oddajo, ne da bi se tega sploh zavedali, veliko manjša. Stran je poleg tega pregledna in preprosta za uporabo, a brez nepotrebnega “kiča”. Seznam dobrih oddaj se nadaljuje skoraj v neskončnost.

Vaja v učenju angleščine

Stran je na voljo v angleščini, nemščini, španščini, francoščini in portugalščini; slovenskih sinhronizacij ne ponuja, ima pa dodane angleške podnapise, da je razumevanje lažje. Tudi če otroku angleščina (ali kakšen drug tuj jezik) dela težave, je vredno poskusiti, saj otroški možgani prav prek risank “vsrkajo” tisto, kar pri pouku nikakor ni šlo v glavo.

Če ima otrok že nekaj znanja o biblični zgodbi, predstavljeni v določeni risanki, ali pa si je epizodo Zelenjavčkov že ogledal v slovenski sinhronizaciji, bo šlo še hitreje. Če ugotovimo, da je stran vseeno prezahtevna ali da nam preprosto ne ustreza, pa se lahko po sedmih dneh brez stroškov (letna naročnina sicer znaša okoli 35 evrov) odjavimo.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.