Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Dejavnosti, ki lahko v tem adventnem času povežejo vso družino. Tudi če imate doma najstnike

ADVENT CALENDAR

Lithiumphoto | Shutterstock

Nada Zupančič - objavljeno 12/12/20

Spokojni večeri v družini z najstniki so sad zavestne odločitve

Ob večerih ugasnemo računalnike in si vzamemo čas za pogovor. Kakšno zunanjo obveznost namenoma izpustimo. Ko pride to družini v navado, vsi pogrešamo, če kakšen dan to ni mogoče.

Trenutki za hvaležnost

Pripravimo kozarec hvaležnosti in vanj vsak večer vržemo listek, za kaj smo hvaležni. Konec tedna z listkov preberemo misli kot večerno molitev. Lahko začneva zakonca med seboj, si poveva ali napiševa listek, za kaj sva hvaležna. Ob najinem zgledu bodo začeli tudi otroci. Mladi vse opazijo, tudi če ne pokažejo.

To vajo sem poskusila v času, ko si z možem nisva bila najbolj blizu. Vsak dan sem skušala poiskati tri stvari, za kaj sem mu hvaležna, kar je bil kdaj tudi velik izziv. Vedno se je našlo nekaj, čeprav le majhna stvar. Ko sem konec meseca pogledala spisek, sem ga videla v drugačni luči. Zakaj? Ko sem pozorna na drobne stvari okoli sebe, na to, kaj mi je dano, se v meni prebudita hvaležnost in veselje.


ADVENT TREE

Preberite še:
Izdelajte prav posebno božično drevo – smrečico hvaležnosti

Izrazi pozornosti

Iz občutka obdarovanosti podarjam naprej. Prijazne besede, druge konkretne drobne pozornosti. Mlajšim so všeč bonboni presenečenja na različnih mestih, večjim lepa misel, vrstica Božje besede. Pogovorimo se, kaj lahko naredimo za druge? Kaj otrok lahko naredi za sošolca, ki je v stiski? Klic, sporočilo pozornosti. Ko je najstnik pozoren na druge okoli sebe, gre iz “svojega popka”, je bolj zadovoljen, saj osrečuje druge. Opazi, kaj vse ima.

Večerna molitev

Upoštevajmo želje vseh članov, kaj naj molitev vključuje in kako dolga naj bo. Lahko pripravimo večer z Božjo besedo; zmolimo desetko rožnega venca ali kaj zapojemo. V naši družini se ob koncu dneva ob adventnem venčku pokrižamo in zapojemo pesem. Če je volja, preberemo še Božjo besedo ali odlomek iz izbrane knjige. Ob najstnikih je bolje manj, pa tisto iz srca. Enako velja tudi za nas starše. Upoštevajmo svoje počutje in dane okoliščine. Včasih je dovolj, mogoče še več samo objem in križ na čelo.




Preberite še:
“Poljub, objem in križek so del vsakdana”

LAPTOP
Shutterstock | Girts Ragelis

Mladi so žejni pogovorov

Drugi val pandemije s svojimi omejitvami je bolj zarezal v naša življenja. Mladim se odpirajo različna vprašanja. Če jih toplo spodbudimo, bodo izrazili, kaj razmišljajo, doživljajo, kaj jih muči.

Prisluhnimo jim. Ne vskočimo takoj s komentarji, rešitvami. Če se naš najstnik zapira v sobo, stopimo do njega in mu pokažemo ljubezen. Roka na rami vsak večer, lahko skodelica kakava, vroče čokolade. Bodimo vztrajni. Kolega je pripovedoval, da se je pol leta zapiral v sobo, a mama je vztrajala. Vsak dan mu je v sobo potisnila pisemce, besedo pozornosti. In na koncu je mamina vztrajnost stopila njegovo obrambo. Naj bo advent priložnost tudi za najin odnos. December je poln obveznosti, tako službenih kot družinskih. Presodimo, kaj lahko v tem trenutku počaka. Poskusiva kdaj odložiti kako delo in si dati tisto, kar drugi želi, na kar čaka.


MIRACLE

Preberite še:
5 pričevanj o blaženem najstniku, ki se bodo dotaknila vašega srca

Pogovor ob dobrem filmu

Mladim so blizu filmi in glasba. To je njihova govorica. Ko dober film pogledamo skupaj, se odpre priložnost, da delijo razmišljanje z nami, dobivajo širši pogled.

Vprašanja, ki se najstniku odpirajo v teh dneh

Kako sprejeti sedanjo situacijo. Mladostnikom se zdi, da se jim godi krivica. Najstnica, ki ne more ven, se sprašuje, kdaj bo imela priložnost, da spozna fanta. Težko sprejema situacijo, išče krivca. Spregovorimo o življenju, ki nam prinaša različne preizkušnje. Tudi s pomočjo Božje besede lahko z njimi odkrivamo, kaj je resničen cilj našega življenja (npr. Psalm 23). Sprejeti Božjo ljubezen, se pustiti biti ljubljeni in ljubiti druge. H kakšnemu življenju nas vabi Jezus, pokaže tudi film I am not ashamed (2016).

Zakaj starši kontrolirajo svoje otroke. Film Everything, everything (2017) pokaže, kako smo starši nehote pretirano zaščitniški in s takim načinom nehote postavimo steklen zid okrog naših otrok. Ne zavedamo se, da naši najstniki potrebujejo dovolj svobode, dovolj časa zase, čas za debato s svojimi vrstniki. Potrebujejo čas za lastno razmišljanje in delovanje. Korona jim je vzela veliko tega, kar potrebujejo za svoj razvoj, zato se čutijo utesnjene.

Družinske stiske, smrt, ločitve, nasilje, alkohol. Najstniki opazijo, da sošolca te dni ni k pouku, ne dela nalog, živi v težkih razmerah. O tem govori film, posnet po resničnih dogodkih, I can only imagine (2018). Fantu pri enajstih letih je težko, ker je oče nasilen. A fant ima rad glasbo. Najde pesmi, ki mu v srcu prebujajo upanje, ki ga tako potrebuje. Skozi te pesmi pozneje najde Boga.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.




Preberite še:
Osemčlanska družina zapela v oddaji talentov in z nastopom navdušila


ADVENT TREE

Preberite še:
Izdelajte prav posebno božično drevo – smrečico hvaležnosti


CANADA

Preberite še:
11 izjemnih cerkva po svetu, ki jih morda še ne poznate

Tags:
adventdružina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.