Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj govoriti o hudem duhu in grehu?

JESUS,SATAN,TEMPTATION

Shutterstock

Filip Veber - objavljeno 10/10/21

Boj med dobrim in zlim

Nova zaveza na več mestih poroča, da se bije boj med dobrim in zlim, ko želi hudi duh – satan, zase pridobiti ljudi, že odkar je v raju prelisičil prvega človeka, da je storil, kot je hudič predlagal.

Vendar v tem boju nismo sami, ampak imamo podporo živega in pravega Boga, ki celo svojemu Sinu ni prizanesel: evangeliji poročajo, da je tudi Jezusa v puščavi preizkušal satan in ga hotel odvrniti od njegovega odrešenjskega poslanstva.

V teologiji je to vprašanje obrobno, saj se moramo osredotočati na Jezusa in njegovo oznanilo, po drugi strani pa danes vlada množica različnih podob o vplivu hudega duha in poplava napačnih idej in predstav, ki zmedejo celo katoličane.

O hudem duhu in grehu ne smemo govoriti, da bi mu delali “reklamo”, ampak da spregovorimo o Božji ljubezni in daru odrešenja.

Hudi duh vs. Sveti Duh?

Katoliška vera ni dualistična vera, kjer bi bila v začetku dva principa, dve izhodišči: dobro in zlo. Katoliška vera ima le eno samo izhodišče, to je živi in pravi troedini Bog, od katerega vse izhaja in ki je vse ustvaril. Vendar, od kod potem zlo?

Po katoliškem izročilu in učenju je v nekem trenutku prišlo do upora angelov, ki ga je vodil Lucifer (lat. prinašalec luči). Ker imajo angeli svobodno voljo, se je Lucifer uprl Bogu, ko je videl, da bi moral služiti človeku. Njegov “Non serviam!” (Ne bom služil!) je njemu in drugim upornim angelom prinesel padec in tako govorimo o peklu.

Škodo, ki jo hudič povzroča v svetu, pa na poseben način popravlja Sveti Duh, ki nas vodi k ponižnosti pred Bogom, pravi modrosti in češčenju edinega in pravega Boga. Tudi Jezusovi čudeži so na neki način popravilo te škode.

Delovanje hudega duha

Primarni način, kako hudi duh deluje na nas, so skušnjave. Droben glas v nas, ki nas podpihuje, da bi se uprli in grešili. Ta glas ni od Boga. Vendar nam že svetopisemski Job kaže, da Bog nikoli ne pusti, da bi bili skušani preko svojih moči.

Obstaja tudi izredno delovanje hudega duha. Razlika je, da v rednem delovanju človek po podpihovanju hudiča stori greh, medtem ko pri izrednem delovanju ni svobodne odločitve, ampak izhaja neposredno iz zla samega, da bi škodoval človeku. Izredno delovanje ima različne stopnje in oblike.

  • Duhovna onesnaženost prostora: delovanje demonov na določenih krajih in v prostorih s čudnimi učinki, delovanje npr. na rastline, živali, ali vpliv na mrtvo naravo (predmeti, reči).
  • Duhovna onesnaženost osebe: poseben vpliv na psiho, čutno in duhovno sfero človeka, gre za posebno nasilne in nenadne skušnjave človeka (ob tem je potrebno podrobno presoditi, ali gre za psihološke, bolezenske motnje ali resnično duhovne napade).
  • Posedovanje: gre za najhujšo obliko delovanja hudega duha nad človekom, ko ga povsem obvladuje. V tem primeru gre lahko tudi za lebdenje, pojav nenormalne fizične moči, odkrivanje skritih predmetov, …

Kako se ubraniti?

Hudič se boji vsega, kar je Božjega, in osebe pod njegovim vplivom ne zmorejo biti v navzočnosti Najsvetejšega. Redna udeležba pri sveti spovedi, prejemanje obhajila in krščansko življenje nam lahko zelo veliko pomagajo pri tem. Velikokrat je potrebna resnično dobra spoved in se lahko marsikateri potencialni napad hudega duha konča.

Naši predniki so imeli pri sebi blagoslovljeno vodo, sol, dnevno so molili rožni venec, blagoslavljali polja, hiše, … Čas je, da tudi mi znova posežemo po tem.

Tags:
hudič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.