Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Angel varuh – naš stalni spremljevalec v življenju

GUARDIAN ANGEL

Franceschini, Marcantonio | Public Domain

Filip Veber - objavljeno 02/10/21

V življenju nismo nikoli sami, saj nam je od začetka dodeljen poseben spremljevalec, naš zvesti angel varuh

Med prve molitve, ki se jih naučimo v otroštvu, gotovo sodi molitev Sveti angel, saj je kratka in preprosta, prav tako pa za otroke zelo preprosto dojemljiv koncept, da nas vsak trenutek spremlja, vodi in varuje naš angel varuh.

Čeprav danes za imena in število angelskih korov ni uradne teološke podlage, se je zaradi posebne naloge angelov varuhov ohranilo prepričanje, da imajo pri Bogu posebno mesto. V splošnem verovanju pa se je ohranilo prepričanje, da je vsakemu človeku dodeljen od Boga določen angel varuh.

GUARDIAN ANGEL

Varuhi na naši poti

Katekizem Katoliške cerkve v številki 336 poudarja, da vsakega človeka spremlja varstvo in priprošnja angela varuha, ves čas našega zemeljskega življenja. Vera v angele varuhe temelji na Svetem pismu, kjer je na več mestih omenjen angel, ki varuje ali spremlja določeno osebo. Tako nas že od trenutka našega spočetja pa vse do smrti spremlja angel varuh in bdi nad nami. Da se na cesti za las izognemo naglo vozečemu avtomobilu, ni naključje, ampak varstvo našega angela varuha.

Prav tako tudi Jezus svari, naj bomo previdni, saj angeli nenehno gledajo Božje obličje (Mt 18,10). Angeli imajo torej visok položaj in naše prošnje nenehno prinašajo pred Boga. Prepričanje, da nikoli nismo sami, Cerkev izraža tudi ob smrti, ko v liturgiji ob pogrebu v posebnem spevu kliče “pridite naproti angeli Gospodovi, sprejmite njegovo dušo, nesite jo pred obličje Najvišjega”. Angel varuh nas pospremi tudi pred Boga, ko se naše zemeljsko potovanje konča.

Mnogi svetniki so gojili izredno pobožnost do angelov varuhov in pogosto in goreče priporočali molitev k njim. Med drugim je sv. Janez Bosko za svoje fante pripravil posebno devetdnevnico v čast angelom varuhom in enega izmed prvih oratorijev poimenoval ravno njim v čast.

Za konec pa vam prinašamo čudovito pesem in molitev uršulinke s. Elizabete Kremžar, ki svojemu angelu varuhu naloži posebno nalogo, ko sami ne moremo k sveti maši ali nimamo časa, da bi stopili v cerkev in se ustavili v molitvi. Naj nam vsaj prva kitica postane molitev, ko bomo naslednjič šli mimo cerkve.

Ko ne moremo k sveti maši
Stopi, ljubi angel varuh,
v cerkvi ti na prostor moj.
Bodi tam pri sveti maši,
v duhu združen bom s teboj.

Pri darovanju tam položi
mojo dušo na oltar:
moje križe, moje delo
Večnemu ponudi v dar.

Pri povzdigovanju moli
v sveti hostiji Boga:
prosi, naj še mene skrije
v rano svojega Srca.

Dušam v vicah, mojim dragim
nesi sveto Rešnjo Kri,
grešnike, umirajoče
z njo pokropi, greh izmij.

Ko se mašnik bo obhajal,
tudi meni angel moj,
sveto Hostijo prinesi,
moli Jezusa z menoj.

Prosi, da ves svet deležen
svetih mašnih bo darov,
meni pa na dom prinesi
svete maše blagoslov.

Tags:
angeli
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.