Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

“Rožni venec in Medžugorje sta rešila najin zakon in najino življenje”

NANCY E PATRICK

Anna Raisa Favale

Nancy e Patrick, Medjugorje

Anna Raisa Favale - objavljeno 01/09/21

Nancy in Patrick sta kanadska zakonca, ki že vrsto let živita v Medžugorju. Patrick po svojem spreobrnjenju ni imel dvomov – za sosedo je želel imeti Marijo, ki je rešila njegovo življenje in zakon

V Medžugorju, v bližini hriba prikazovanj, ena izmed tamkajšnjih stavb izstopa na poseben način. Vsi jo imenujejo grad, ker spominja na srednjeveško utrdbo iz kamenja. Lastnika hiše sta kanadska zakonca Nancy in Patrick, ki sta se pred leti odločila za selitev v Medžugorje. Za sabo sta pustila kariero v uspešni pisarni (Nancy) in noro visoke zaslužke pri prodaji luksuznih avtomobilov za enega izmed največjih trgovcev v Kanadi (Patrick).

Nista več najmlajša, toda ko se pogovarjata, objemata neznance in predvsem ljubita drug drugega, se zdita kot par mladih ljudi, ki je šele začel svoje pravo življenje. In na nek način se jima je to tudi zgodilo. Njuna zgodba je dokaz, da ne obstaja življenje, ki ga Bog ne bi mogel popolnoma obnoviti.

Patrick

Patrick je praktičen in konkreten človek, človek številnih dejanj in redkih besed. Svoje življenje opiše takole:

“Ko sem bil mlad, sem nekega dne kupil star avto za 300 dolarjev. Obnovil sem ga in nekdo me je vprašal, za koliko ga želim prodati. Odgovoril sem 1000. To je bilo najlažje zasluženih 700 dolarjev v mojem življenju. In prav taki filozofiji sem v življenju sledil v naslednjih desetletjih: minimalno vlaganje truda, maksimalen zaslužek. Živel sem, kot da Boga ne bi bilo, z opustošenim srcem.”

Za sabo ima dva zakona in dve ločitvi, vrtoglave zaslužke, droge in alkohol. Ima otroke, ki jih nikoli ni krstil, in ko ga je eden izmed sinov nekega dne povprašal o Bogu, je Patrick v roke vzel 100-dolarski bankovec in rekel: “To je Bog.”

Patrick je Nancy srečal v zrelih letih. Zaljubljenost je prerasla v ljubezen in po nekaj letih skupnega življenja se je Nancy želela poročiti. Patrick je ugodil njeni želji. Nekaj dni pozneje si je sposodil zasebno letalo in poročila sta se med letom.

Nancy

Nancy pa je, kljub precej edinstvenemu in razkošnemu obredu, želela več. “Sploh nisem imela občutka, da sva se poročila,” pripoveduje. Patricka je zato prosila, da bi se poročila še cerkveno. V tistem času nihče od njiju ni bil aktiven katoličan, toda Nancy je začela spoznavati, da tega, kar išče, ne bosta zadovoljila denar in razkošje.

Ko sta našla cerkev, sta se odpravila na pogovor z duhovnikom, ki je potem, ko je prisluhnil Patrickovi zgodbi, izrazil dvome v izvedbo verskega obreda. “Zakon, sklenjen pred Bogom, ni prvi boljši posel, obljube moraš biti pripravljen izpolnjevati.”

Kot izkušen in uspešen prodajalec mu je Patrick odgovoril: “Poklicno se ukvarjam s prodajo luksuznih avtomobilov, lahko vam obljubim, karkoli želite!” … Toda že v enem tednu je prelomil prav vse od danih obljub, pripoveduje.

Toda Bog ni nehal trkati na vrata njunih src. Še več, veliki klic se takrat sploh še ni zgodil.

Medžugorje in vabilo k spreobrnitvi

Nancyjin brat je v tistem času navezal kontakt z Medžugorjem in zakoncema prinesel knjigo s sporočili Kraljice Miru. Patricka, ki je ni nameraval niti odpreti, je žena prepričala, naj prebere vsaj eno izmed njih. V iskanju najkrajšega odlomka, ki bi mu padel v oči, je odprl knjigo in ga na koncu našel.

Dragi otroci, tudi danes vas vabim k spreobrnitvi, še zadnjič.

Te besede bi lahko ignoriral, toda nepričakovane so se globoko dotaknile njegovega srca. Beseda zadnjič ga je napolnila s strahom in začel je razmišljati o svojem življenju tako, kot še nikoli prej.

Naslednje sporočilo, ki ga je našel, se je glasilo: “Dragi otroci, prišla sem vam povedat, da Bog obstaja.” Patrick je bil globoko pretresen. Na neki način je čutil, da so te besede namenjene njemu osebno. Celo noč je preživel v solzah.

Rožni venec in post

Ni prav dobro vedel, kaj naj stori. Na začetku ga je bolj vodil strah kot karkoli drugega. Naslednjega jutra je Nancy prosil, da skupaj začneta moliti rožni venec, tako kot za to nenehno prosi Mati Božja.

Čez nekaj časa je izvedel, da vernike ob petkih obvezuje post. Odločen, da se bo tega držal, se je začel postiti. Naslednje sporočilo se je izkazalo za tistega, ki mu je dokončno spremenilo življenje.

“Če se ne spoveste, se pot vaše spreobrnitve ne more začeti”

Zadnji spomini na zakrament spovedi segajo v Patrickova najstniška leta.

Tako pripoveduje o dnevu, ko je bil znova pri spovedi: “Ko sem po eni uri v joku nehal govoriti, so me močno osupnile besede, s katerimi me je nagovoril duhovnik. ‘Pojdi v miru, Bog ti odpušča, odpuščeni so ti grehi.’

Nikoli se mi ni zdelo, da bi bilo to lahko tako preprosto in tako osvobajajoče. To srečanje sem zapustil z lahkim srcem, kot da bi mi nekdo z njega odstranil gromozansko utež. Duhovniki v svojih rokah držijo največjo moč sveta: možnost odpuščanja grehov.”

Hvaležnost duhovnikom, posrednikom Boga na zemlji, je Patricka pripeljala do izgradnje hiše molitve in romanja v Medžugorju. Na začetku je bila namenjena le duhovnikom, po določenem času pa se je odločil, da se tja preseli tudi sam.

Njegova soseda je Marija

Prodal je vse, kar je imel, in odšel. Nancy je bila osupla in zmedena: “Zakaj želiš živeti v Medžugorju, ko pa tam še nikoli nisi bil?” Patrick je odgovoril: “Tam prebiva Marija in jaz želim biti njen sosed, ker mi je rešila življenje.”

Zakonca danes skupaj odkrivata ljubezen, ki je nikoli prej nista poznala. Najprej med sabo, nato pa kot silo, ki se širi in množi vsepovsod naokoli. Postajata eno.

Dobro, ki se širi

Najstarejši Patrickov sin, nekdanji alkoholik, ki je živel v nasprotju z vero, je sčasoma našel pogum za spremembo življenja. Danes je srečen oče dveh otrok. Ko ga Patrick vpraša, kako mu je to uspelo, odgovori: “Tistega dne, ko sem videl, kako moliš rožni venec, mi je postalo jasno, da moram tudi sam spremeniti življenje.”

Drugi sin, prav tako suženj različnih odvisnosti, je po obisku očeta v Medžugorju, kjer je prejel rožni venec, prav tako začel z življenjem brez odvisnosti. Najmlajša hčerka, do takrat globoko razočarana nad katoliško vero, zaradi česar je postala protestantka in je imela za sabo že tri ločitve, je stopila na pot odkrivanja katoliške vere in zakramentov.

Ni se spremenilo le Nancyjino in Patrickovo življenje, temveč življenje vseh njunih bližnjih – vključno z romarji v Medžugorju, ki jim pogosto govorita o sebi in s katerimi delita svojo zgodbo.

Zakonca končata z besedami: “Za vse poročene pare: ali želite resnično ljubiti in biti globoko in popolnoma ljubljeni od svojega moža ali žene? Skupaj molite rožni venec. Prinesel vam bo ljubezen, kakršne nikoli prej niste poznali. Spremenil bo življenje vas in vseh, ki vas obdajajo na način, ki si ga ne morete niti predstavljati.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
Medžugorjepričevanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.