Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Namesto k spovedi raje v bar. Niti sanjalo se ji ni, kako ji bo tisto pivo spremenilo življenje

Inma García – Medjugorje

Cortesía de Inma García

Javier González García - objavljeno 13/10/20

Inma García je bila "skregana z Bogom". Toda starši so ji plačali romanje v Medžugorje, nepoznano vasico v Bosni in Hercegovini

Inma je bila stara 23 let. Sedela je v nekem baru, v nepoznani vasici, v neki državi po imenu Bosna in Hercegovina, več tisoč kilometrov od doma. Pila je pivo, medtem ko so drugi iz njene skupine molili v cerkvi. Ni želela biti tam. Klepetala je z natakarjem in niti sanjalo se ji ni, kako se bo odvila njena prihodnost, niti kako pomembno bo to potovanje za njeno življenje.

Prihaja iz Madrida, študirala pa je nutricionistiko in logopedijo. Prestajala je “veliko krizo vere” in zdelo se ji je, da je “skregana z Bogom, v veliki temi”. Njeno življenje je bilo utrujajoče, bila je “žalostna, jezna in osamljena”.


MEDJUGORJE

Preberite še:
Medžugorje – od nepomembne vasice do romarskega fenomena

Inma García – Medjugorje
Cortesía de Inma García

Nezaželeno darilo

Morda so ji ravno zato starši plačali romanje. Pospremili so jo na glavni trg v Madridu, kjer je šla na avtobus, ki je peljal na Festival mladih. A Inmi to darilo ni bilo najbolj všeč.

To namreč ni festival, kamor bi se mladi šli zabavat, je potovanje v Medžugorje, v BiH, kjer naj bi se prikazovala Devica Marija. Namesto na zabavo … mladi hodijo molit.

“Medžugorje je laž”

Nikogar ni poznala in “prepričana je bila, da je vse v zvezi z Medžugorjem laž”. Po njenem mnenju “zavajajo ljudi”. Sprejela je potovanje, ker so imeli na poti postanke v nekaterih večjih evropskih mestih, ki so se ji zdela vredna ogleda.

Menila je, da ji bo to odtehtalo “pet dni v Medžugorju”, kamor gredo vsi ostali, da bi se posvetili molitvi, peli nabožne pesmi in se pogovarjali o duhovnih temah, ki jih zanimajo.

Zato je po prihodu v BiH bežala na različne načine. Medtem ko so drugi molili, je ona na primer šla v bar.


Medjugorje

Preberite še:
Kraji, ki si jih je vredno ogledati ob obisku Medžugorja

Odločilno pivo

Inma je šla v Medžugorje “iz povsem drugih razlogov, nikakor ne za to, da bi se spovedala”. A usoda je hotela – če smemo tako reči – da je nazadnje šla tudi k spovedi. In ravno tisti trenutek, trenutek z duhovnikom, ki ji ga je predstavil natakar, na tistem posebnem kraju … je njeno življenje obrnil na glavo.

“Prejela sem neskončen dar, dar odpuščanja. Morala sem doživeti odpuščanje, prejeti milost odpuščanja, da sem se lahko naučila odpustiti sebi in drugim. To je bilo veliko darilo, ki mi je popolnoma spremenilo življenje,” pripoveduje Inma.

Tu se je za Inmo začela pot spreobrnjenja. “To ni en sam trenutek, temveč je pot, ki traja vse življenje.”


MODLITWA

Preberite še:
Marija nam neprestano ponavlja: “Molite rožni venec!” Mamo pa je treba ubogati

Nova pot: Medžugorje mi pomeni vse

Inma se je domov vrnila spremenjena. S tem se je njena resnična pot šele začela: “V vsakdanjih križih, zame takrat predvsem v študiju in službi, sem opazila Božje milosti, ki sem jih prejela v Medžugorju, da sem si lahko napolnila baterije. Kar se mi je prej zdelo nedosegljivo, se je zdaj kar odpiralo in vse je bilo lažje. Imela sem potrpljenje, ki ni bilo moje. Sposobnost darovati se, ki ni prihajala od mene.”

Zdaj, deset let pozneje, po desetih Festivalih mladih v Medžugorju … je Inma poročena s tistim natakarjem, ki ji je v baru postregel pivo. Imata tri otroke in živita v Medžugorju.


Anita Baldisserotto

Preberite še:
Pot Anitinega spreobrnjenja: “Če obstajaš, Jezus, mi daj razumeti, daj mi znak!”

Inma García – Medjugorje
Cortesía de Inma García
“Medžugorje mi pomeni vse. Je moje življenje, je moja poklicanost … in če bom uspela priti v nebesa, bom zahvaljujoč temu. Tu sem spoznala svojega moža, tu vzgajam svoje otroke, tu sva ustvarila družino, tu, v Medžugorju, sem se spreobrnila, tu sem spoznala Jezusa. Pomeni mi vse. Medžugorje je bilo kot bolnišnica za mojo dušo, ki jo je Gospod začel ozdravljati.”

Pred desetimi leti ni hotela slišati za ta kraj, danes pa živi v Medžugorju in se ukvarja z organizacijo romanj v to svetišče.

“Kogarkoli, ki redno prihaja v Medžugorje, vprašate, vam bo povedal, da se tu nekaj dogaja. Čuti se nenehno navzočnost nekoga, ki te ima zelo rad. Na tem kraju deluje milost in spreminja srca,” je prepričana Inma.

Inma García – Medjugorje
Cortesía de Inma García

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


GORAN ĆURKOVIĆ

Preberite še:
Od poskusa samomora in uboja do urejenega življenja


GRZEGORZ CZERWICKI

Preberite še:
Spreobrnjenje, ki se je začelo z zamenjavo dveh cigaret za Sveto pismo
Preberite še:
Pozabljen kraj v Benečiji, kjer se je prikazovala Marija in govorila slovensko

Tags:
Medžugorje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.