Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kraji, ki si jih je vredno ogledati ob obisku Medžugorja

Medjugorje

DUE997 | Shutterstock

Maria Paola Daud - objavljeno 01/03/20

Izjemna pokrajina Bosne in Hercegovine med romanjem v Medžugorje

Šest hrvaških otrok, starih od 10 do 16 let, je 24. junija 1981 sporočilo, da se jim je prikazala Devica Marija in se jim predstavila kot Kraljica miru. Vsakemu od njih je pustila vrsto sporočil, ki jih še danes sporoča prek njih. To se je zgodilo v majhnem mestu v nekdanji Jugoslaviji, imenovanem Medžugorje.

Od takrat Medžugorje, ki leži na jugozahodu Hercegovine, nedaleč od meje s Hrvaško, ni bilo nikoli več enako, saj romarji že skoraj 40 let vsak dan hodijo na kraj, kjer se vidcem prikazuje Devica Marija, in poslušajo sporočila, ki jih prek vidcev daje.
Preberite še:
Veste, kdo je Marija? Odvetnica, ki Jezusa cuka za rokav

Kakšno je Medžugorje?

Medžugorje ima le 4000 prebivalcev in praktično živi od turizma in romarjev, ki pridejo obiskat dva najpomembnejša kraja v mestu: grič Podbrdo, imenovano Hrib prikazovanj, in hrib Križevac, kjer so 15. marca 1934 v spomin na 1900 let Jezusove smrti župljani zgradili velik armiranobetonski križ, visok 8,5 metra.

To sta kraja molitve in procesije, dostopna po lahki poti, in kjer so postaje križevega pota, da bi lahko razmišljali o Jezusovem trpljenju, medtem ko bi dosegli cilj.


MLADIFEST; MEDJUGORJE

Preberite še:
“Neverjetno je videti, koliko veselja in življenja ljudje pokažejo ob glasbi”

Prvi avgustovski teden je že od leta 1989 rezerviran za veliki festival, namenjen mladim, ki v to mesto v Hercegovini prihajajo z vsega sveta. Mladifest vsako leto združi med 50.000 in 80.000 mladih, udeležijo se ga tudi številni Slovenci.

Potem ko obišče kraje molitve in vere, lahko romar v radiju 50 kilometrov občuduje nekaj krajev, ki so malo znani, vendar so polni izredne naravne lepote, tradicije in običajev, kot na primer:

Mostar

To je glavno mesto Hercegovine, znano tudi po starem mostu iz 16. stoletja, ki je speljan prek Neretve, ki povezuje oba dela mesta, zahodni hrvaški in vzhodni bosanski del. Ta most je mojstrovina osmanskega inženirstva, skupaj z velikim delom mesta je bil porušen med vojno na Balkanu. Pozneje je bil natančno obnovljen in tudi danes je videti skoraj enako kot pred vojno.

Blagaj

Blagaj je čudovita vas med Medžugoriem in Mostarjem, kjer lahko vidite ostanke panoramske trdnjave iz leta 1400, v kateri je med skalami skrit kamnit derviški samostan Tekija, ki je na vzpetini obdan z vodami reke Bune. Ob dovozni cesti je značilno osmansko plemiško bivališče iz leta 1700, ob njem pa vrt, otoček in mlin. Samostan nosi znak nacionalnega spomenika.


Church of Saint Francis

Preberite še:
Portugalska cerkev, ki ima v svoji notranjosti skoraj 300 kilogramov zlata

Počitelj

Nahaja se v naravnem skalnem amfiteatru južno od Medžugorja, na vrhu pa prevladujejo ostanki starodavnega gradu. To mesto je še en primer preživetja “etničnega čiščenja” med vojno. Bilo je bombardirano in skoraj v celoti porušeno, danes pa povsem na novo zgrajeno, da bi vlilo vsaj kanček upanja v jutrišnji dan.

Slapovi Kravice

Gre za miniaturni primer največjih in najslavnejših slapov v hrvaškem rezervatu Plitviška jezera. V Kravicah lahko v spomladanskih dneh uživate v največjem toku​​, poleti pa ​​v osvežujočem kopanju v čudovitem naravnem bazenu ob vznožju slapu.
Preberite še:
5 samostanov, v katerih so še vedno živi starodavni recepti  

Hutovo Blato

To je eden najpomembnejših rezervatov ptic v Bosni, privilegirano mesto za ornitologe in ljubitelje safari fotografije. Lepota, ki jo lahko občudujete na Deranskem jezeru med lotosovimi cvetovi, jeguljami in krapi, poleg tega pa je tam še 10.000 vrst ptic, med njimi tudi sokoli, fazani in 250 selivskih vrst.

Stolac

Utrjena trdnjava, bogata z otomanskimi spomeniki iz 15. stoletja, zgrajena na rimski naselbini. Bližnja srednjeveška nekropola Radimlja ponuja ogled 133 nagrobnikov, najlepših vklesanih grobov v Hercegovini.

Drugi kraji, ki jih je vredno obiskati, so tudi: Dubrovnik – mesto, ki je del Unescove dediščine, Sarajevo – prestolnica Bosne in Hercegovine in čudovita Makarska riviera, ki je le 46 kilometrov oddaljena od Medžugorja.

Kliknite na fotogalerijo in si oglejte nekaj utrinkov:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
5 nasvetov za starše, ki imajo prijatelje brez otrok
Preberite še:
Post ni test, koliko zmoreta vaša telo in volja, ampak …


Family-Praying-Eating

Preberite še:
6 priljubljenih postnih jedi z vsega sveta

Tags:
romanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.