Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Deček je 500 noči spal v šotoru in tako zbral 750 tisoč evrov za hospic

max.png

@TheBoyInTheTent | Facebook

Katarina Berden - objavljeno 26/08/21

11-letni deček je po spletu naključij postal heroj potem, ko mu je umirajoči moški podaril šotor

Pred začetkom epidemije v Veliki Britaniji so starši Maxa Wooseyja pomagali skrbeti za soseda Ricka, ki je imel raka. Preden je umrl, je Maxu podaril šotor.

“Preden je umrl, mi je moj prijatelj Rick podaril svoj šotor in moral sem mu obljubiti, da bom šel na pustolovščino.”

Za Ricka, čigar želja je bila, da ostane doma, so skrbeli tudi uslužbenci tamkajšnjega hospica. Zaradi epidemije so se donacije za hospic močno zmanjšale in tako je Rick ostal brez nujno potrebne oskrbe.

Nekaj noči v šotoru

Ko je Max to izvedel, se je 29. marca odločil, da bo začel spati v svojem novem šotoru na vrtu, in upal, da bo s tem zaslužil 100 funtov (približno 120 evrov) za donacijo hospicu. Svojo odločitev je objavil na strani za donacije.

Ukrepi ob epidemiji so še kar veljali, tople poletne noči so se počasi spreminjale v hladne jesenske, Maxa pa to ni ustavilo, saj se ni želel vrniti v hišo. To je močno vplivalo tudi na priliv donacij. Oktobra se je zahvalil za vse donacije in naznanil, da bo v šotoru spal kar celo leto in poskušal zbrati 20 tisoč funtov (okrog 24 tisoč evrov).

Družbo mu je delal tudi njegov pes Digby, med decembrsko nevihto pa tudi oče, saj je veter šotor skoraj uničil. Mama pa je bila z njim, ko je v šotoru celo preboleval covid-19. V času božiča je družina fantovo bivališče okrasila z lučkami in drugimi okraski.

Maxova misija je pritegnila oči medijev in mednarodne javnosti, tako je bil povabljen, da svoj šotor prestavi v londonski živalski vrt.

500. noč

Po 500 prespanih nočeh v šotoru je na začetku avgusta zbral nekaj manj kot 750 tisoč evrov. To je približno polovica pričakovane izgube, ki jo bo tamkajšnji hospic utrpel zaradi koronavirusa.

Maxova mama je dejala, da je teh 500 dni močno spremenilo življenje družine in da nihče ni pričakoval, da se bo nekaj načrtovanih noči v šotoru in želja po 100 funtih spremenilo v nekaj tako velikega.

Marca letos so ob obletnici začetka te velike pustolovščine organizirali kampiranje za mlade. Okrog 1000 otrok s celega sveta je noč preživelo v šotoru in zbralo pol milijona evrov za dobrodelne ustanove. Nastala je velika skupnost, čeprav se zaradi koronavirusa niso mogli srečati v živo.

Ni še konec

Tudi 500 noči za mladega Maxa ni dovolj, saj še vedno vztraja pri spanju v šotoru. “To sem jaz, to bom počel,” je povedal in nadaljeval: “Trenutno se ne nameravam ustaviti. Obožujem spanje zunaj in bližino narave. Če mi ne bo več zabavno, bom šel spat v hišo, vendar to težko verjamem.”

Vir: The Guardian

Tags:
dobrodelnostotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.