Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najstnik ustanovil svojo tovarno za predelavo plastike, da bi pripomogel k boljšemu jutri

121025112_193786982201678_6222961232103404388_n.jpg

@terracoreplastics | Facebook

Tina Martinec Selan - objavljeno 24/08/21

Podjetni najstnik: ne le, da je direktor svojega podjetja, pač pa s tehnološko inovacijo izboljšuje okolje

Kanadski najstnik Myles Peterson je ustanovitelj lastne tovarne za predelavo plastike. Njegova inovacija so gradbene plošče, narejene iz reciklirane plastike, s katerimi lahko nadomestijo vezane plošče v gradnji domov.

18-letni Myles čuti veliko odgovornost do našega planeta, zato se je odločil, da k rešitvi – boljšemu, lepšemu ter bolj zdravemu okolju – kar sam aktivno prispeva.

Trdo otroštvo in marljivost

Sposobni najstnik se ni rodil kot bogataš, pač pa je že kot otrok spoznal, da življenje ni lahko. Ko je bil majhen, so se njegovi starši ločili, nato pa je z očetom živel v napol opremljeni prikolici. Česa več si nista mogla privoščiti.

“Te okoliščine so vplivale name, želel sem si postati uspešen, tudi zato, da bi lahko pomagal tistim, ki so v podobni situaciji, kot sem bil sam.” Ko je njegov oče zbolel in ni mogel več delati, si je Myles poiskal več služb, da ju je lahko preživljal. Ko je delal v McDonald’su, je bil tako marljiv in zanesljiv, da je postal vodja poslovalnice.

Več let je skrbno hranil denar, ki ga je zaslužil v kar treh različnih študentskih službah. S prihranki ter z nekaj spodbude svojega očeta ter babice je lahko začel svoj posel.

“Plastika ne sme iti v naravo, pač pa jo je treba v celoti znova uporabiti”

Idejo za predelavo plastike je dobil pred nekaj leti na potovanju v Indijo. Neverjetne količine smoga in umazanega zraka, ki je smrdel po zažgani plastiki, so mu dale misliti, še posebej potem, ko je izvedel, da vdihovanje mikroplastičnih delcev lahko močno poškoduje živčni sistem živih bitij.

“Ko sem razmišljal o vsem skupaj, sem se zavedel, da so ogromne količine plastike, ki pristanejo v naravi, velikanski problem. Premišljeval sem, kako bi plastiko lahko znova uporabil, pri čemer ne bi zavrgel čisto nič plastike, ampak bi dobesedno vso recikliral.”

Tako je prišel na idejo vezanih plošč iz umetnih materialov, rodilo pa se je njegovo podjetje Terracore Plastic. “Potreboval sem mesece trdega dela, da sem prišel do prave kombinacije sestavin. Plastiki sem dodal tudi nekaj lesa in drugih dodatkov, da sem dobil trdnost, ki lahko tekmuje z vezanimi ploščami.”

Podjetje odkupi nesortirano plastiko od odlagališča, nato pa vse do zadnje pikice predela v nov izdelek. Njegova inovacija Terra-Panel je vodoodporna, odporna na vsakršno vreme, nizke temperature in na UV-sevanje, zato je pravzaprav še boljša od klasičnih vezanih plošč, končni produkt pa je tudi cenejši.

Običajen 18-letnik? No, ja …

Na prvi pogled bi lahko rekli, da je Myles povsem običajen najstnik, ki je vpisan na Univerzo v Alberti, rad posluša glasbo, kuha in gleda filme Star Wars. A v resnici je vse prej kot to. Myles v svoji tovarni dela v povprečju 11 ur na dan.

Trdo delo, vztrajnost, strast do okolja ter malce sreče je tisto, kar mu je pomagalo, da se že tako mlad lahko pohvali s takim poslovnim uspehom.

Njegov nasvet? “Edina stvar, ki je zame tudi najpomembnejša, je vložiti veliko trdega dela v vse, česar se lotiš. Izberi si cilj, naredi načrt za to, kako ga boš dosegel, potem pa delaj trdo, kot se le da, da dosežeš ta cilj.”

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.