Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Brivec, ki plačuje otrokom, da med striženjem berejo knjige

2021-07-05-2.png

@City Cuts Barbershop | Facebook

Katarina Berden - objavljeno 05/07/21

Otroci od brivca odidejo z urejeno frizuro in tremi dolarji

Jon Escueta je brivec iz Pensilvanije, ki je ustanovil prav poseben program, imenovan Books By Kids. Kot je povedal za CNN, otroci in mladi dobijo tri dolarje, če med striženjem na glas preberejo katerokoli knjigo.

Namen tega projekta je, da otroci med branjem pridobijo samozavest, saj bodo lahko, če izgubijo strah, ko jih posluša brivec, zaupanje vase prenesli tudi v odraslo življenje.

Njegov projekt je hitro postal znan, ko je na splet naložil video fanta, ki bere svojemu brivcu. Stranke in lokalni prebivalci zdaj redno darujejo knjige in sredstva, odprli so celo račun za zbiranje sredstev.

“Naš cilj je, da otroci razvijejo samozavest, ko nastopajo pred drugimi, ne da bi se bali, da jih bo kdo obsojal,” je povedal Jon. Program se je že razširil tudi na sosednje frizerske salone.

V sramežljivih otrocih prepozna sebe

Njegova želja po tem, da spodbuja otroke, izvira iz stiske, v kateri se je znašel v otroštvu. Ko je bil star osem let, se je njegova družina preselila s Filipinov v ZDA. Hvaležen je svoji teti in stricu, ki sta ga usmerjala kot najstnika, saj mu ni bilo lahko.

Zelo slabo je razumel in govoril angleško, zdelo se mu je, da ga vsi obsojajo. Zato danes čuti močno povezavo s sramežljivimi otroki, ki pridejo v njegov salon.

Ko je obiskoval sedmi razred, je priznal svojemu učitelju, da ne mara branja in ima raje košarko. Učitelj mu je zato prinesel knjigo o košarki in ga spodbudil, naj jo prebere. Prav to je razlog, da je Jon kot pomoč otrokom pri grajenju samozavesti izbral ravno branje knjig.

View this post on Instagram

A post shared by Jon Escueta (@citycutsbarbershop)

Njegov program je obrodil že mnogo sadov

Carrie Ann Hamilton, mama desetletnega Connorja, pravi, da pri sinu opaža veliko pozitivnih sprememb. Pravi, da gradi na zaupanju, pri tem pa mu brivci pomagajo, da se počuti bolj sproščenega. Mati tako svoje otroke redno vozi v 20 minut oddaljen brivski salon, saj se otroci radi vračajo tja.

Connor je poleg zaslužka pridobil veliko samozavesti, kar mu pomaga tudi v razredu. “Branje mi je pomagalo, da se oglasim. Zdaj v razredu vedno dvigujem roko, da lahko kaj povem,” je povedal.

Projekt pomaga tudi njemu

Odkar je objavil video, je imel Jon že kar nekaj intervjujev, ki pa so tudi njemu pomagali premagati strah pred javnim nastopanjem, saj nasmejan pove, da si sebe nikoli ni predstavljal v tej vlogi.

Povedal je, da njegova rast predstavlja dober zgled tudi za vse mlade stranke. Želi si, da bi se ta ideja razširila v čim več salonov.

Tags:
osebna rastvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.