Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 svetniških imen za deklice, s katerimi ne morete zgrešiti

BABY GIRL

karnavalfoto | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 05/07/21

Zato so klasična imena vedno in povsod učinkovita

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Ko sta Harry in Meghan, vojvoda in vojvodinja Susseška, svojo novorojenko poimenovala Lilibet Diana, je bila njuna odločitev sprejeta z mešanimi občutki. Nekaterim se zdi ljubko, da je deklica dobila ime po očetovih sorodnikih, drugi pa se posmehljivo sprašujejo, kaj se skriva za imeni novorojenke.

Rojstvo otroka bi sicer vedno moralo biti vzrok za praznovanje, toda izbira imena je lahko v mnogih družinah presenetljivo občutljiva tema in lahko sproži številna vprašanja:

Zakaj je otrok dobil ime prav po tem sorodniku? Zakaj starši niso izbrali imena sorodnikov po materini (ali očetovi) strani? Poimenovanje otroka je pravzaprav lahko pravo minsko polje in vir stresa za mlado družino, ko to resnično najmanj potrebuje.

Hvala Bogu imamo katoličani na voljo celo vrsto imen, med katerimi lahko izbiramo in ob tem ne užalimo nikogar ‒ imena svetnikov. Navsezadnje, ko starši svojega otroka imenujejo po določenem svetniku, počastijo osebo, ki je resnično sveta in občudovanja vredna, in temu resnično ne more nihče oporekati!

Če torej pričakujete deklico in si zanjo želite čudovito ime, ki nosi določen pomen in izročilo, si oglejte ta klasična krščanska imena znanih in priljubljenih svetnic, ki so prestala preizkušnjo časa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
imenarojstvosvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.