Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Frizer in brivec, občasno pa tudi tolažnik in “spovednik” za moške

web 3 luka nebec

LUKA KLARIČ

Lojze Grčman - objavljeno 18/09/20

Moške skrivnosti tokrat z nekom, ki dela zgolj z moškimi

Obisk brivca je bil nekdaj pomembno opravilo. Urejena brada je pomenila urejenega moškega. Da bi se ti časi vsaj majčkeno vrnili, si prizadeva Luka Nebec, frizer in brivec. Moške skrivnosti tokrat z nekom, ki dela zgolj z moškimi. 😉 Čeprav ga za rokav cukajo tudi ženske.

Kako krmarite med vsemi prijetnimi in manj prijetnimi dolžnostmi vsakdanjika?
Delo s strankami je zelo specifično, vendar se mi zdi, da sem se zelo dobro znašel v svojem poklicu, tako da mi to ne predstavlja večjih težav. Zanimivo je predvsem to, da se delovnik ne konča ob določeni uri. S strankami se srečuješ tudi v prostem času, na primer na sprehodu. Po drugi strani pa je treba prav zaradi tega paziti na dostojnost. Ne spodobi se na primer kolovratiti mrtvo pijan.

O moških krožijo številni stereotipi in miti. Katerega najbolj presegate, rušite?
Nikoli se nisem imel za moškega, ki bi ga tovrstni stereotipi definirali. Stereotipe pa v brivnicah uporabljamo predvsem za šale in smeh.


web 3 janez porenta

Preberite še:
Janez z ženo tekmuje, kdo bo obesil perilo ali previl dojenčka

Škarje ste vihteli že kot deček. Opravljate sanjski poklic? Kdaj in kako se je rodilo zanimanje zanj?
Začel sem že pri vsega 12 letih, vendar takrat bolj zaradi nuje – treba je bilo postriči bratca – kot zaradi užitka. Ko sem se vpisal na frizersko šolo, nisem točno vedel, kaj lahko pričakujem. Zdaj je to moj sanjski poklic. Rad imam gentlemansko, moško sceno. Ves dan si z ljudmi, razpravljaš o raznih stvareh, kot so avtomobili in podobno. Občasno se družimo tudi ob cigari in kapljici viskija.


web 3 igor goste

Preberite še:
Štirikratni dedek in maratonec, ki ostaja večni otrok

Raje brijete ali strižete?
To je zelo pogosto vprašanje. Lahko pa rečem, da se težko odločim za eno od naštetega, saj gresta britje in striženje z roko v roki. Je pa res, da ko na ulici vidim nekoga z neurejeno brado, takoj začnem razmišljati, kako bi mu urejena brada lahko izboljšala njegov videz in navsezadnje tudi življenje. 🙂 Marsikdaj se je zgodilo, da si je kdo prišel uredit brado, videl rezultat in naslednjič povedal, da mu je žal, da ni prišel že prej.

WEB 3 LUKA NEBEC
LUKA KLARIČ

So sopotniki striženja in britja bolj pogovori o vremenu ali beseda teče tudi o globljih, občutljivejših temah?
V brivnici so teme vse prej kot dolgočasne. Tečejo zanimive, globoke, včasih smešne debate, predvsem pa vse ostanejo v brivnici.

No, katero od njih nam pa vseeno lahko zaupate.
V zadnjem obdobju je covid seveda redna tema. Zdi se mi, da so najbolj izrazite zakonske težave.


WEB 3 ROK SKRLEP

Preberite še:
“Neizmerno srečo imam, da sem plačan za stvar, ki jo počnem najraje na svetu”

Kaj še teži sodobne moške?
Zdi se mi, da doživljamo pomanjkanje “moških” stvari, prostorov, kjer bi se lahko družili. Ženske imajo manikure, pedikure, frizerje, wellnesse, spaje … Moškim ostane zelo malo. Pa še tja ženske zelo rade pridejo. Na primer na kak avtomobilski dogodek. Tudi mene ženske sprašujejo, zakaj ne strižem njih. Odgovarjam, da je prav, da moški ohranimo nekaj svojega. 🙂

Se kdaj počutite kot “spovednik” ali, če malo pretiravam, rama, na kateri se kdo zjoče, zaželen poslušalec?
Da, se, seveda, tudi to se dogaja. Tudi resne življenjske dogodke si delimo med seboj, ogromno pa je zanimivih in smešnih anekdot. Odkar pa imam redne stranke že po več let, lahko priznam, da so tudi zgodbe postale bolj osebne. Seveda pridejo tudi trenutki, v katerih ni toliko smeha in človek potrebuje le nekoga, ki posluša, vendar to vzamem kot del poklica in se mi zdi popolnoma življenjsko.


web 3 peter tomazic

Preberite še:
Mož in oče mehkega srca ter nalezljivega nasmeha razkriva, pri čem ga žena najbolj pohvali

Zakaj menite, da je pri moških v zadnjih letih spet zraslo zanimanje za brade? Gre za simbol moškosti, samozavesti, statusa?
Jaz se pri tem ponavadi vprašam ravno nasprotno: zakaj je tako dolgo trajal trend, da se je brado brilo “na ničlo”? Tukaj ne vidim simbola moškosti in izkazovanja statusa, ampak gre za stvar, ki je nekaterim všeč, drugim pa ne. Urejena brada dejansko lahko popravi obliko obraza in tako izboljša celotni videz oziroma imidž moškega.

WEB 3 LUKA NEBEC
LUKA KLARIČ

Opažate, da je dandanašnji moški odnos do urejenosti drugačen, kot je bil nekoč? Je bolj sprejemljivo, da je moški zelo urejen, da veliko časa preživi v kopalnici? Nekateri moški imajo celo več kozmetike od svojih dragih.
Seveda se je na tem področju spremenilo veliko, Slovenci smo veliko bolj odprti do urejenosti moškega. Ni pa treba zato preživeti veliko časa v kopalnici, dandanes imamo veliko pripomočkov, da za urejenost poskrbimo hitro in vseeno kakovostno. Za to ne potrebujemo cele omare izdelkov, ampak le nekaj dobrih.


web 3 matjaz vertus

Preberite še:
“Na Štajerskem je vse bolj ‘na izi’, proti zahodu je bolj napeto”

Kateri je vaš najljubši konjiček in zakaj?
Zame predstavlja konjiček kar moj posel, tudi v svojem prostem času sem z glavo veliko časa pri razvijanju idej za brivnico. Sicer pa se veliko rekreiram, skrbim za svoje zdravje, v zadnjem času tudi z osebnim trenerjem.

Tri stvari, ki jih po vašem mnenju na tem svetu najbolj primanjkuje, in zakaj.
Kvalitetnih brivnic, dobrih brivcev in urejenih brad. 🙂


web 3 matej virtic

Preberite še:
“Biti drugačen ni vedno lahko, a okolica to vendar sprejme in spoštuje”

Kateri dogodek, preizkušnja v življenju sta vam dala najbolj misliti?
Iz vsakega dogodka se poskušam naučiti kar največ, v življenju so vse izkušnje po svoje pomembne in so me oblikovale v osebo, kakršna sem danes.

S čim, kje, kako in kdaj se duhovno napolnite?
Na sprehodu s psom, na treningu, zelo rad pa imam tudi odklope za vikend, ko si z drago privoščiva kak izlet.

Vaša največja osebna in družinska želja/cilj za prihodnost?
Joj, imam toliko želja, idej in ciljev, da ne vem, kje bi začel naštevati. 🙂 Na službenem področju si želim razviti brivstvo in ga postaviti na novo raven. Na dolgi rok si želim, da moški začnejo znova hoditi v brivnice in se tam družiti.


JEFF BEZOS

Preberite še:
Najbogatejši moški na svetu hvaležen svoji mami, da ga je rodila, ko je bila najstnica
Preberite še:
“V življenju sem se naučila, da si je treba ustvariti idealne dneve”
Preberite še:
“Camino je neka vzporedna resničnost. Skrbi odložiš nekje med potjo”

Tags:
Moške skrivnosti
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.